NEREDI U ITALIJI

Nakon makljaže huligana na autocesti navijačima dekretom zabranjena putovanja: ‘Ovo je jedina djelotvorna mjera‘

Prvi i dosad jedini put takvu je zabranu izrekao 2014. tadašnji ministar unutrašnjih poslova navijačima Atalante iz Bergama

Tučnjava navijača

 Twitter

Navijačima Rome i Napolija zabranjena su putovanja na nogometne utakmice izvan njihovih gradova na dva mjeseca. U istom je razdoblju zabranjena prodaja ulaznica za nogometne utakmice izvan područja njihovih gradova svim stanovnicima s područja metropolitanskih gradova Napulja i Rima, to jest njihovih kotara.

Zabranu je danas popodne dekretom proglasio talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi. To je odgovor talijanske vlade na masovnu tučnjavu navijača tih dviju momčadi u nedjelju, započetu na odmorištu uz autocestu A1 Milano-Rim i nastavljenu na samom kolniku. Uslijed te makljaže, ovjekovječene i nadzornim kamerama i mobitelima navijača, na više od sat vremena bio je posve prekinut promet tom najvažnijom cestovnom arterijom koja povezuje sjever Italije s njezinim centrom i jugom.

Sudionicima tučnjave bit će stoga suđeno ne samo zbog nereda, fizičkog obračuna s otegotnom okolnošću beznačajnih razloga, nego i za bitno ozbiljnije kazneno djelo prekida javne službe, u ovom slučaju autocestovnog prometa. Podrazumijeva se da će im biti izrečena i zabrana približavanja nogometnim stadionima na kojima se igraju utakmice. Onima koji se potuku ta se upravna prekršajna mjera (DASPO) izriče obično na godinu dana ili dvije.

Zabrana putovanja neuobičajena je, ali zapravo jedina djelotvorna mjera, osobito ako su grupne tučnjave unaprijed najavljene ili čak ogovorene. Ovaj put nitko nije poginuo, ali je u više dosadašnjih takvih barbarskih događaja bilo i smrtnih žrtava.

Prvi i dosad jedini put takvu je zabranu izrekao 2014 tadašnji ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano navijačima Atalante iz Bergama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38