POPLAVA MRŽNJE

Nakon odrubljivanja glave učitelju: Muslimani strahuju da će postati žrtve pretjerane odmazde

Islamska zajednica poručuje da se odgovor na stravičan zločin pretvara u žestok udar na tu u Francuskoj prilično brojnu manjinu
Emmanuel Macron
 Francois Mori/POOL/AFP

Francuska će deportirati iz zemlje stotine radikalnih islamskih ekstremista, no to joj neće pomoći da zaustavi poplavu mržnje na svojim ulicama.

Nakon što su prekjučer u središtu Pariza nožem izbodene dvije mlade muslimanke nastavlja se žestoka reakcija francuskih vlasti protiv islamskih ekstremista. Poruka je jasna. Stravičan zločin poput onog prošlog petka, kada je francuskom profesoru povijesti Samuelu Patyju odrubljena glava, ne smije se ponoviti.

Deseci racija

No, muslimanska zajednica poručuje da se odgovor na stravičan zločin pretvara u žestoki udar na manjinu koja u Francuskoj, prema procjenama, čini deset posto stanovništva. Da je podjela unutar zemlje duboka, pokazuju ulični incidenti koji su se zaredali proteklih dana, a među kojima je i uhićenje osmero Britanaca pakistanskog podrijetla koji su se zabili autom u policajca ispred izraelske ambasade. Policija je provela desetine racija po cijeloj zemlji protiv islamista.

U gradovima Montpellier i Toulouse sporne karikature, koje vrijeđaju religiozne muslimane, istaknute su u javnosti, među ostalim su projicirane na hotelima u znak podrške učitelju. Francuzi, pokazuju ispitivanja javnog mišljenja, sve su skloniji stavu da je u redu pokazivati karikature koje je prvi objavio satirički list Charlie Hebdo iako je tada, nakon napada na redakciju u kojoj je ubijeno 12 ljudi 2015. godine, većina Francuza smatrala da je to provokacija koja možda ipak nije bila potrebna.

Javne polemike

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, na javnom ispraćaju lijesa ubijenoga 47-godišnjeg učitelja, poručio je da je Paty bio tihi heroj, inkarnacija republike. "Ekstremisti su došli po našu budućnost, ali neće je dobiti", dodao je francuski predsjednik, nazvavši Patyjevo ubojstvo "povijesnim" i pretvarajući ga u neku ruku u simbol.

Njegova vlada proteklih je dana zatvorila poznatu džamiju, jer je huškala protiv Patyja, objavila odluku o protjerivanju ekstremista, zatvorila neke muslimanske organizacije, a druge istražuje, te provela više velikih racija vezano i nevezano za Patyjevo ubojstvo. Istražuje se i 80-ak osoba koje su nakon dekapitacije na društvenim mrežama aplaudirale ubojici.

A u središtu javnih polemika u šokiranoj i uzbuđenoj naciji je francuski ustavom ukorijenjeni koncept sekularizma, ali i pitanje koristi li se on danas za opresiju muslimanske manjine u zemlji. Stav francuske vlade je jasan: Paty je posthumno odlikovan medaljom Legije časti, najvišim državnim odlikovanjem, a tisuće su izašle na ulice da bi iskazale slaganje s njegovim činom.

Zanimljivo je da je nakon napada 2015. godine bilo prijava slučajeva da su neki učenici u francuskim školama odbili ustati održati minutu šutnje u sjećanje na ubijene. Uskoro će u francuskim školama biti ponovno održana jedna takva minuta. Ovaj put će se drugačije gledati one koji ne ustanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:36