RUSKI KOCKARSKI RAJ

'Nakon OI Soči ćemo pretvoriti u novi Las Vegas'

Soči bi nakon Igara trebale postati najjači ruski turističko-gospodarski adut
 AFP

Ruski premijer Dmitrij Medvedev predložio je da se nakon zimskih Olimpijskih igara, Soči pretvori u « grad kasina i kocke». Naime, Medvedev je svog pomoćnika Dmitrija Kozaka stavio na čelo Komisije koja se bavi daljnjim razvojem i perspektivama tog sada već trećeg po važnosti grada u Rusiji ( iza Moskve i Sankt Peterburga) , gdje se nalaze i državne rezidencije, a Vladimir Putin u zadnje vrijeme strane državnike češće prima na obalama Crnog mora nego u Kremlju.

Soči bi nakon Igara trebale postati najjači ruski turističko-gospodarski adut, pa je već određena gospodarska zona nedaleko grada, a dio olimpijskog kompleksa sa hotelima i borilištima pretvorit će se u turističko-rekreacioni centar, a dio grada Krasnaja Poljna ( Crveno polje) gdje će se održati najveći broj natjecanja pretvorit će se u « kockarski raj», odnosno rusku inačicu Las Vegasa, piše moskovski Komersant.

S obzirom da su Olimpijske igre u Sočiju najskuplje Igre ikada, potrošeno je nevjerojatnih 60 milijardi dolara, što je više i od do sada najskupljih ljetnih Igara u Pekingu, očito je da Kremalj razmišlja kako povratiti ta ogromna sredstva. No, s obzirom da se od Sočija radi « južna ruska prijestolnica» , a drugi čovjek Rusije Dmitrij Medvedev stoji iza tog prijedloga – top će se najvjerojatnije i ostvariti, pogotovo što ga je odmah podržao i šef Udruge poslodavaca i industrijalaca Rusije Aleksabdar Šohin. Naime većinu objekata u Sočiju izgradili su svojim sredstvima upravo ruski oligarsi. Ako se to ostvari, a nema razloga da ne, uvest će se i povlaštene cijene za avionske i željezničke karte do Sočija te olakšati dobivanje viza za strance koji će dolaziti kockati u taj biser Crnog mora.

Rusija je još 2009 godina zatvorila sva kasina i klubove s poker automatima ( u velikoj akciji borbe protiv mafije) osim u četiri « izolirane» kockarske « državne» zone u Kalinjingradu, na Altaju , kod Vladivostoka te nedaleko Rostova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:21