SENATORICE SE POBUNILE

NAKON OPTUŽBI ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE AMERIČKI SENATOR NAJAVIO OSTAVKU 'Znam da nisam učinio ništa čime bih osramotio ovu instituciju...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.12.2017. u 20:12

Sen. Al Franken, D-Minn., talks to a reporter before a series of Senate votes including the confirmation vote of EPA director Scott Pruitt, on Capitol Hill in Washington, D.C. on February 15, 2017. Photo by /UPI, Image: 321321248, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Američki demokratski senator Al Franken, kojeg je nekoliko žena optužilo za neprimjereno seksualno ponašanje, objavio je u četvrtak svoju skoru ostavku nakon tri tjedna političke bure tijekom koje ga je većina kolega demokrata pozvala da napusti Senat.

Franken (66), bivši komičar kojega su smatrali za zvijezdu u usponu Demokratske stranke, objavio je svoju odluku u Senatu.

"Znam da nisam učinio ništa čime bih osramotio ovu instituciju", izjavio je u govoru. "Međutim danas objavljujem da ću u sljedećim tjednima napustiti Senat".

Brojni zastupnici drže da je američki Kongres na prekretnici kada svatko mora nedvosmisleno usvojiti politiku nulte tolerancije prema neprikladnim ponašanjima i posebno prema spolnim uznemiravanja i napadima.

To je potaknulo u srijedu u manje od 24 sata, 32 od 48 demokrata da pozovu Al Frankena (66) na ostavku. Pokret je pokrenula skupina senatorica nakon još jednog svjedočenja.

Kongres je dugo bio muška institucija. Danas je među parlamentarcima samo 20 posto žena. Prije 20 godina bilo ih je 12 posto, a prije 30 godina samo 5 posto.

Nancy Pelosi, šefica demokratske oporbe u Zastupničkom domu izrazila je zadovoljstvo promjenom kulture, koju ocrtava časopis Time koji je osobom godine proglasio žene koje su prekinule šutnju o spolnom zlostavljanju.

Senatorica Kirsten Gillibrand, koja je prva pozvala Al Frankena na ostavku je naglasila da je bilo dosta i da je zemlji potreban taj dijalog. Objasnila je da je pogrešno razlikovati spolni napad, spolno zlostavljanje ili neprikladnu gestu. "Treba odrediti crvenu liniju i reći da niti jedno od tih ponašanje nije prihvatljivo", zaključila je.

Izdvajamo