NOVI EKONOMSKI ŠOK

Nakon pljuske Španjolskoj, Britanci žele uvesti karantenu za još država. Na piku su im već dvije

Nametanje britanske karantene Španjolskoj bio je pokazatelj da bi se Europa mogla suočiti s drugim valom ekonomskih posljedica
Putnici u zračnoj luci Manchester nakon što je London uveo karantenu za dolaske iz Španolske, 27. srpanj 2020.
 Anthony Devlin/AFP

Koja je sljedeća država kojoj će Ujedinjeno Kraljevstvo staviti na crvenu listu? Mnoge države poput Francuske ili Njemačke sada se pribojavaju da bi zbog porasta broja slučajeva upravo one mogle doći ponovno na britansku listu zemalja kojima je zabranjen ulaz. Strah je porastao nakon što je London tijekom vikenda naglo uveo odluku da će svi koji se vraćaju iz Španjolske morati ići u obveznu karantenu.

To je prouzročilo kaos među britanskim turistima kojima je Španjolska jedna od top ljetnih destinacija. Za vladu u Madridu to je bila pljuska na turističku sezonu o kojoj ovisi njeno gospodarstvo koje već trpi velike gubitke. Unatoč drastičnom porastu broja slučajeva poručili su da je Španjolska sigurna zemlja te su pokušali uvjeriti London da su otoci i dalje sigurna destinacija. Nametanje britanske karantene Španjolskoj bio je jedan od najvećih pokazatelja da bi se Europa mogla suočiti s drugim valom ekonomskih posljedica dok vlade pokušavaju preokrenuti porast slučajeva u Europi.

Britanski Sun je u ponedjeljak izvijestio da će Britanci koji se vraćaju s Kanara i Baleara ipak biti izuzeti iz novog pravila karantene. U ponedjeljak je španjolski ministar turizma Reyes Maroto izjavio da dvije vlade pregovaraju o ukidanju restrikcija za španjolske otoke. Izvor iz britanske vlade je za BBC potvrdio da se vode pregovori o uvođenju zračnih koridora tako da putnici s otoka ne moraju ići u karantenu.

Također, prema saznanjima iz vlade, i medijskih izvješća vlada pomno prati situaciju u Francuskoj i Njemačkoj.

- Moramo stalno nadgledavati situaciju i mislim da i javnost do očekuje od nas – rekla je mlađa ministrica zdravlja Helen Whately za Sky News na upit o Francuskoj i Njemačkom.

- Ako vidimo da se stope povećavaju moramo poduzeti mjere i ne riskirati da se koronavirus ponovno proširi Velikom Britanijom – rekla je.

Prema Sveučilištu John Hopkins Španjolska je u prošlom tjednu prijavila 12.166 novih slučajeva, Francuska 5.858, Ujedinjeno Kraljevstvo 4.662, a Njemačka 3.932.Španjolska stopa zaraze skočila je posljednjih dana. Iako je epidemija i dalje pod kontrolom u mnogim dijelovima Španjolske, određena područja - posebno Katalonija na sjeveroistoku i susjedna regija Aragón bilježe veliki rast zaraza.

Dok se koronavirus širi drugi val ograničenja mogao bi zadati veliki udarac turističkom sektoru. Španjolska je u ožujku uvela jedno od najstrožih zastoja u Europi kako bi se borila protiv koronavirusa. Stroga ograničenja pomogla su suzbijanju stope zaraze, ali i ozbiljno naštetila gospodarstvu - posebice turizmu koji čini oko 11 posto BDP-a u zemlji. U Španjolsku je 2019. putovalo oko 18 milijuna Britanaca što je gotovo četvrtina svih dolazaka u zemlju.

Tijekom vikenda, zbog britanske odluke, dionice zrakoplovnih kompanija i putovanja su se drastično pale. EasyJet je pao za čak 14 posto u subotu što je najveći jednodnevni postotak pada od ožujka kada je kompanija bila prisiljena zaustaviti letove. IAG, vlasnik British Airwaysa pao je za 8 posto , a putnička agencija TUI za 11 posto.

Ryanair je poručio da je britanska karantena ''loš potez te kompanija neće smanjiti broj letova prema Španjolskoj. Financijski strateg kompanije Neil Sorhan je u intervjuu za Reuters izjavio da kompanija očekuje i druge lokalizirane epidemije te mora biti ''dovoljno fleksibilna da se nosi s njima''.

TUI UK, podružnica tvrtke za putovanja TUI, priopćio je kako će otkazati sve odmore na kopnu Španjolske do 9. kolovoza i zadržati letove do Kanarskih i Balearskih otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08