AUSTRIJA

Nakon punih 70 godina reformira ÖVP i daje mu svoje ime: Sebastian Kurz

Poslije izbora u listopadu u ovoj bi zemlji prvi put u Europi na vlast mogla doći radikalna stranka: FPÖ
Sebastian Kurz (lijevo) snažno se pozicionirao u javnosti u jeku izbjegličke krize kad je zatražio zatvaranje granica, što je javnost dobro prihvatila, a zatim i svojim snažnim zalaganjem da Turska nema što raditi u EU te da s njom treba prekinuti pregovore
 REUTERS

Izbora će biti, nema sumnje. Vrlo vjerojatno ove jeseni, rekao je austrijski kancelar na odlasku Christian Kern iz Socijaldemokratske stranke (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ), najavivši tako ono što se već nekoliko dana, pa i tjedana, nagađalo i očekivalo. U Austriji to ide brzo. Nema preslagivanja ni nadmudrivanja po parlamentu i izvan njega.

Najkasnije krajem listopada Austrijanci će izaći na prijevremene izbore, koji bi mogli dovesti do nove situacije na političkoj sceni. Rezultati jesenskih izbora mogli bi ponovno uzdrmati EU i njezina nastojanja da prebrodi loše utjecaje Brexita. EU je tek odahnula nakon nizozemskih i francuskih izbora, a sada joj je stiglo neugodno iznenađenje s lijepog plavog Dunava.

Mudri Schüssel

Naime, ponovno je - nakon 1999. godine, kada su do 2002. bili u vladi narodnjaka Wolfganga Schüssela - svoj dolazak na vlast (u koaliciji, iako neki predviđaju možda i bez nje) vrlo ozbiljno najavila radikalno desna i protubruxelleska Slobodarska stranka (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) Heinz-Christiana Strachea, čiji je kandidat na nedavnim predsjedničkim izborima Norbert Hofer izgubio za dlaku. Trenutačno ta stranka vodi u anketama.

No, novu brigu za Bruxelles i Austriju izazvao je novi čelnik konzervativne Narodne stranke (Österreichische Volkspartei, ÖVP), mladi i ambiciozni ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz čija je stranka u sadašnjim anketama tek treća, ali je zato on najpopularniji austrijski političar. Upravo na tome 30-godišnji Kurz gradi izbornu taktiku pa će na izbore ne samo kao ÖVP, nego pod nazivom “Lista Sebastiana Kurza - nova Narodna stranka”, čime želi osvojiti kancelarski mandat. Sebastian Kurz zaigrao je rizičnu igru jer neki analitičari tamošnjih zbivanja smatraju da je (i)zazivanje prijevremenih izbora zapravo najviše voda na mlin desnim radikalima, pa ne bi bilo iznenađenje da Strache postane novi kancelar. Ta bi činjenica zakomplicirala situaciju te bismo možda sljedeće godine svjedočili referendumu o Östexitu.

Naime, velika koalicija dviju najjačih austrijskih stranaka, narodnjaka i socijaldemokrata, već je dulje u krizi, a nezadovoljstvo je vladalo i u samom ÖVP-u. Kurz je dovoljno ojačao svoj utjecaj u stranci, a podršku mu je pružila i većina jakih zemaljskih podružnica. Stoga je natjerao dosadašnjeg čelnika ÖVP-a Reinholda Mitterlehnera, koji je u koalicijskoj vladi bio ministar gospodarstva i znanosti te vicekancelar, da prvo odstupi kao ministar, a potom i kao stranački šef. To se dogodilo u srijedu 10. svibnja, a već u nedjelju 14. svibnja Kurz je zasjeo na poziciju prvog čovjeka stranke. Kampanja je tako počela. No, iako su slobodarcima prijevremeni izbori pali kao as na desetku, Strache je napao Kurza prozivajući ga da ne bira sredstva te da će gaziti i po leševima samo da ostvari svoj cilj. To, ističe Strache, “najviše govori o njegovim ljudskim kvalitetama”. Naime, Reinhold Mitterlehner nije radio probleme i bez puno se rasprave povukao, rekavši da ne želi sudjelovati u prljavoj kampanji te da želi prekinuvši podmetanja protiv njega osobno koja su već počela u dijelu tamošnjih medija.

Neograničene ovlasti

Sebastin Kurz se ozbiljno primio posla. Osim što je zasjeo na čelo stranke i najavio svoju kancelarsku ambiciju, zatražio je - i dobio - stranačke povlastice koje za sobom povlače i promjene statuta. Naime, Kurz je zatražio neograničene ovlasti kada su u pitanju stranačke odluke. Tražio je i dobio da ima pravo postavljati šefove stranke na lokalnoj razini. Tražio je da on ima pravo sastavljati izborne liste, ali i da ima pravo veta na odluke Nacionalnog vijeća stranke. Osim toga, sve te izmjene moraju se i pismeno potvrditi, odnosno ugraditi u stranački statut.

U stranci s tim nemaju problema. Johanna Mikl-Leitner, bivša ministrica unutarnjih poslova i guvernerica Donje Austrije, podržala je Kurza, naglasivši da “svaki čelnik ima pravo birati vlastiti tim”, a Günther Platter, guverner Tirola, smatra da će Kurz modernizirati stranku i pobijediti na izborima. Guverner Štajerske, Hermann Schützenhöfer, podržao je Kurza riječima: “Tko ne riskira, ne profitira”.

Sve to s velikim mirom promatra čelnik socijaldemokrata (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ) Christian Kern. On je, naime, stranku preuzeo krajem prošle godine nakon što je njihov predsjednički kandidat ispao u prvom krugu izbora. On je donio novu političku platformu koja podsjeća na radikalno desnu, posebno kad je riječ o imigrantima, ali glavni problemi njegove vlade su prije svega ekonomski: Austrija ima za svoje standarde prespor rast i previsoku nezaposlenost od 5,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:02