OSLOBOĐENI OPTUŽBI

Nakon više od pola godine osmero Hrvata konačno na slobodi: Što točno stoji u presudi zambijske sutkinje?

Kako je sud utvrdio da su dokumenti o posvajanju ispravni i da nema dokaza o trgovini djecom, očekuje se njihov povratak u Hrvatsku

Oslobođeni Hrvati

 Cropix

Hrvatski parovi koji su u prosincu prošle godine iz DR Konga posvojili četvero djece da bi potom u Zambiji bili optuženi za pokušaj trgovine djecom i njihovo iskorištavanje, nakon više od pola godine na Visokom sudu u Ndoli napokon su danas oslobođeni svih optužbi i pušteni su na slobodu.

Budući da je sud utvrdio da su dokumenti o posvajanju ispravni, da nije bilo nikakvih fizičkih dokaza o trgovini djecom ili njihovom iskorištavanju, očekuje se njihov povratak u Hrvatsku i to s djecom koju su posvojili, a koja su se sve ovo vrijeme nalazila u strogo čuvanom objektu zambijske socijalne službe i nitko od hrvatskih vlasti nije mogao do njih.

Sutkinja Mary Mulanda, kako nam je javio naš suradnik, zambijski novinar Stafrance Zulu, koji je cijelo vrijeme za Jutarnji list ekskluzivno pratio suđenje, zaključila je da je riječ o slučaju „no case to answer”. To u anglosaksonskom pravu znači da tužiteljstvo nije uspjelo pribaviti dokaze, da nema slučaja za koji optuženici moraju odgovarati, pa se za optužene traži oslobađajuća presuda bez iznošenja obrane.

To se upravo danas i dogodilo, pa je sutkinja oslobodila osmero Hrvata, Zambijku Gloriju Sakulengu, višu imigracijsku službenicu, te kongoanskog državljanina Stevea Muliju koji su bili optuženi zajedno s njima.

Tužiteljstvo je pozvalo osam svjedoka, izricala je sutkinja u presudi, a tri zaposlenika Spree Guest House, hotela gdje su Hrvati bili odsjeli s djecom, izjavila su kako nisu primijetili da se djecu iskorištavalo.

- Svi ostali svjedoci nisu dali dokaze sudu da se optuženike osudi – rekla je sutkinja.

Jedan od svjedoka, policajac koji je uhitio Hrvate, tvrdio je da je vidio WhatsUp prepisku između Damira Magića i Stevea Mulije - za kojeg je tužiteljstvo tvrdilo da je mozak operacije - u kojoj se spominjala transakcija od 2040 dolara za svako dijete, te da mu je u konzulatu DR Konga rečeno da su dokumenti o posvajanju falsificirani. No, nije donio tu prepisku kao dokaz na sudu, pa je sud očito utvrdio da nije vjerodostojan svjedok.

- Bez dokaza sud ne može utvrditi da je kazneno djelo počinjeno bez svake razumne sumnje. Jedino što je utvrđeno jest da su djeca bila transportirana iz DR Konga u Zambiju, ali i policajac je rekao da su njihove putovnice bile ispravne - rekla je sutkinja u izricanju presude.

Nadalje, utvrdila je da ništa nije bilo sporno u procesu posvajanja jer je ono napravljeno korektno.

- Policajac je sâm zaključio da nije nikakav prekršaj to što su djeca preuzeta u Zambiji, niti to što su s njima htjeli odletjeti iz Zambije. Zato utvrđujem da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je posvajanje djece bilo u svrhu njihova iskorištavanja u Hrvatskoj. Utvrdila sam da su dokumenti o posvajanju ispravni i da bi bilo koji drugi sud oslobodio optužene - zaključila je sutkinja i odmah naredila da se Hrvate i ostale pusti na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:39