TKO SU EKSTREMISTI

Naoružani i opasni: Ako su ovo mogli bez pravog vodstva, što će biti kada se organiziraju?

Bilo je tu Proud Boysa, Oath Keepersa, Three Percentersa, teoretičara zavjera iz miljea QAnona, neonacisti, desničari...
 Joseph Prezioso/AFP

Dok se u petak prolomila vijest da je ovotjedni upad u američki Kongres prouzročio još jednu smrt - onu policajca Briana Sicknicka, ozlijeđenog u fizičkom obračunu s prosvjednicima - pozornost FBI-ja, ali i zgrožene javnosti usmjerila se na "seciranje" razjarene gomile koja je upala na Capitol.

Svi se pitaju isto pitanje: "tko su ljudi koji su napali demokraciju?"

"Neonacistički teoretičar zavjere pod imenom Baked Alaska. Desničarski trol nekad poznat kao Ali Akbar. Glumac Jake Angeli u kapi s krznom i rogovima koji se predstavlja kao QAnon Shaman. To su neki od pobornika Donalda Trumpa koji su pokrenuli i predvodili upad na Kapitol u srijedu. Njihovi pseudonimi i eklektična pozadina te kaotične scene sugeriraju da se radilo o neorganiziranoj strci, no to je bilo daleko od nepredvidivog ustanka", piše britanski list Guardian u članku na tu temu. Isti list podsjeća da su desničarski aktivisti i grupacije proveli četiri posljednje godine u prosvjedima, marševima i trolanju u korist predsjednika te da su sada, s istim ciljem, došli i u Washington kako bi tamo održali "nastup" na "najvećoj pozornici dosad". Pripreme nisu bile tajne. Dapače, malo kome je promaklo da ih je pozvao sam američki predsjednik. Trump je, naime, prvog dana ove godine, ustrajući da su ga pokrali na izborima, objavio na Twitteru: "Veliki prosvjedni skup u Washington D.C.-u održat će se u 11 sati ujutro 6. siječnja. Slijede detalji o lokaciji. Stop The Steal! (zaustavite krađu)". Odaslana, pozivnica je prihvaćena. I to od strane tisuća. Njih mnogo doslovno je shvatilo "domaćina". "Budite tamo, budite divlji", nutkao ih je predsjednik na odlasku.

image
Saul Loeb/AFP

Mnogi od njih doputovali su iz različitih dijelova SAD-a. Mnogi su bili tek obični građani. Mnogi nisu. Bilo je tu Proud Boysa, Oath Keepersa, Three Percentersa, teoretičara zavjera iz miljea QAnona... Prisustvom se hvalila i neonacistička skupina NSC-131. Sve je vrvjelo transparentima, natpisima, zastavama, simbolima. Bilo je onih uvjerenih u noviju mantru, "Stop the Steal" i onu standardnu, "Make America Great Again". Bilo je konfederacijskih zastava. Jedan je muškarac nosio majicu s natpisom "Camp Auschwitz”. Nekoliko je prosvjednika isticalo piratsku zastavu: "Isus je moj spasitelj, Trump je moj predsjednik". Neki su nosili zastave Republike Kekistana, simbola onih koji vjeruju u Keka, egipatskog božanstva tame, neki zastave na kojima je Trump prikazan kao Rambo, a neki transparente protiv obrezivanja, često popraćenih antisemitskim porukama. "Obrezivanje je znak zvijeri satana", stajalo je na jednom od transparenata. Neki su bili krajnje sažeti i jasni: "Fuck Biden".

image
Camille Camdessus/AFP

Ukratko, bio je to koktel. I to zapaljivi.

"Sumirao bih ih kao kolekciju neorganiziranih neonacista, bjelačkih suprenacističkih grupacija i pojedinaca koji su željeli pod svaku cijenu izazvati pobunu", rekao je Bernie Farber, predsjednik kanadske organizacije Anti-Hate Network. Upravo sve njih opisane Trump je nutkao da mirno i patriotski krenu u spašavanje američke demokracije. Nekoliko trenutaka kasnije situacija se otela kontroli. Manjina okupljenih, prema procjenama njih nekoliko stotina, na kraju se probila u Kongres, a svijet su počeli obilaziti nevjerojatni prizori. Mnogima je vilica pala do poda, no još veći broj njih tvrdi - uz napomenu da im nije jasno zašto je osiguranje tog dana bilo toliko slabašno - da se tako nešto zapravo moglo i očekivati.

Bijele supremacističke i druge militantne organizacije kao i teoretičari zavjera pojačali su svoje aktivnosti, a napetosti su se, pogotovo nakon Trumpova izbornog gubitka, proširile nizom saveznih država. Svojom zapaljivom retorikom Trump nije nimalo smirivao stvari. Upravo suprotno. Mnogima je bilo jasno da bi srijeda, "dan kad ih je pozvao da budu divlji", mogla biti kulminacija, ili još pesimističnije tek početak, no o ovom potonjem malo kasnije.

image
Alex Edelman/AFP

Naime, uoči srijede neke su skupine razrađivale planove na Facebooku. Druge su se organizirale na njima milijima Parleru ili pak Gabu. "Ako niste spremni koristiti silu za obranu civilizacije, tada budite spremni prihvatiti barbarstvo", glasio je samo jedan od prisvojenih citata koji je kolao tim društvenim mrežama.

Neki su najavljivali da će okupirati Kapitol, čak objavljivali fotografije oružja koje će ponijeti sa sobom - od štapova do automatike. Kolali su hashtagovi #revolt i #rat koje su pratile izjave odanosti Trumpu i citati iz Biblije, razglabalo se o točkama okupljanja i koordinaciji odjeće (stealth black). Neki su unaprijed čak pripremili suvenire sa sloganom "MAGA Građanski rat, 6. siječnja 2021".

image
Tasos Katopodis/AFP

Nadalje, uoči, ali i za vrijeme upada u Kongres, na tim istim društvenim mrežama dijelili su se, kako prenose mediji, savjeti o rutama na kojima se može izbjeći policija te, primjerice, o najboljim alatima za otvaranje vrata. Stizali su i brojni apdejtovi s poprišta akcije. Neki su objavljivali slike oružja koje su unijeli u Kongres. Neki su razbijali ili naganjali policajce. Neki su objavljivali selfije.

Ranije spomenuti Baked Alaska, odnosno Tim Gionet, libertarijanac koji se prometnuo u neonacističkog teoretičara zavjere, a čiji je YouTube kanal zabranjen u listopadu, uživo se javio sljedbenicima iz ureda Nancy Pelosi. Neki od njih 16.000 javljali su mu se natrag. "Razbij prozor, objesi sve kongresnike", pisali su mu. U uredu Pelosi bio je i 60-godišnji Richard Barnett "Bigo" iz Arkansasa. Fotografiju vjerojatno već dobro znate - to su njegove noge na stolu. Pohvalio se da je ukrao omotnicu i ostavio Pelosi ružnu poruku. I inače je gorljivi Trumpov pobornik, a na Facebooku se prošlog tjedna deklarirao kao "bijeli nacionalist". Priča se da je u uredu bio, iako on to negira, i Nick Fuentes, predvodnik desničarskog Groyper Armyja, dok je sada već planetarno poznati QAnan Shaman (odnosno Jake Angeli) vikao "sloboda", "naoružan" krznom, rogovima, obnaženim prsima i tetovažama, među ostalim one zida na granici s Meksikom. Taj 32-godišnjak, Trumpov pobornik iz Arizone koji si je u ime ugradio riječ QAnon, teorije zavjere koja proklamira postojanje globalnog pedofilskog lanca koji želi svrgnuti Trumpa, navodno je bio jedan od glasnijih upadača u Kongres, dok je vani, tvrdi, Ali Akbar, izrazito glasan u pokretu Stop the Steal, skandirao "Pobjeda ili smrt".

Među svima onima koji su se probili u Kongres bio je čak i Derrick Evans, novo izabrani zastupnik u West Virginiji. "Unutra smo, unutra smo, Derrick Evans je u Kapitolu...našoj kući!", čuje ga se u videu koji je snimio mobitelom, objavio na Twitteru pa kasnije obrisao. Čuje ga se isto tako kako druge prosvjednike nutka da ništa ne uništavaju te kako policajcu govori "Gospodine, bog vas blagoslovio, ništa osobno". Kasnije je za sebe rekao kako je "neovisni pripadnik medija koji je tamo bio kako bi snimio povijest". Javljanje iz Kongresa kojem se u trenutku opsade pribjegavalo, smatraju stručnjaci, imalo je dodatan cilj. Neke od skupina koje su sudjelovale u proboju željele su, tvrde upućeni, reklamirati svoju uključenost na internetu kako bi impresionirale sljedbenike i izgradile si imidž grupacije koja je fokusirana na akciju. Zanimljivo, domaći ekstremizam, pogotovo u kontekstu ovih izbora, nije nešto čime se nadležne službe nisu bavile u mjesecima koji su prethodili kaosu.

image
Joseph Prezioso/AFP

Novinska agencija Reuters još je u kolovozu izvještavala o dokumentima FBI-ja i Ministarstva domovinske sigurnosti koji su se bavili tom temom. Većina tih dokumenata bila je za internu upotrebu, no neki su objavljeni i javno. U njima se spominjala "vještičja mješavina" okolnosti i aktivnosti u SAD-u, upozoravalo da će domaći ekstremisti različitih ideologija vjerojatno predstavljati povećanu prijetnju vladi i metama povezanima s izborima. Dapače, čak se tvrdilo da bi se oni mogli brzo mobilizirati i u uključiti u nasilje povezano s izborima. Navodilo se nekoliko scenarija oko izbora - brz rezultat, pravna bitka ili poduži proces bez jasnog pobjednika, te baš u svakom mogućnost ekstremističkog nasilja, s mogućim smrtonosnim konfrontacijama. Ekstremisti će vrlo vjerojatno biti nastrojeni protiv vlade i anarhistički te rasno motivirani, navodilo se u dokumentu.

"Ako predsjednik Trump izgubi izbore, neki ekstremisti bi mogli koristiti nasilje jer vjeruju - doduše netočno - da je došlo do prevare ili da će izbor demokratskog kandidata Joea Bidena potkopati njihove ekstremističke ciljeve. Alternativno, neki na krajnjoj ljevici bi mogli pribjeći terorizmu ako Trump bude reizabran", pisao je pak u svom izvješću think-tank Center for Strategic and International Studies.

Najviše se trenutno priča, pa čak kao i o inicijatoru nereda, o Proud Boysima, prema definiciji "ekstremističkoj konzervativnoj grupaciji koja promiče ciljeve konfrontacijom i ponekad nasilnim taktikama, koja je otvoreno islamofobna i mizogena, a ima aktivnu i fizičku prisutnost u SAD-u i Kanadi". "Proud Boys će se 6. siječnja pojaviti u rekordnim brojevima, ali ovaj put s pomakom", obznanio je Enrique Tarrio, lider te skupine na Parleru 31. prosinca i pozvao članove (od kojih su mnogi prebjezi iz Stop the Steal Facebook grupe koja je, prije nego je ugašena, imala 320.000 članova) da ne nose njihove prepoznatljive boje, žutu i crnu. “Bit ćemo inkognito i raširiti se u manjim timovima", ustvrdio je. Tarrio tvrdi kako je u srijedu u Washingtonu bilo između 2000 i 2500 njihovih članova. Skupljali su se, tvrde upućeni, već u utorak navečer, a u srijedu popodne hrvali s policijom. Upravo pripadnicima te organizacije Trump je u predizbornoj debati, kad su ga tražili da se ogradi od njih, poručio da "se povuku i čekaju".

U mnoštvu su bili i pripadnici Oath Keepersa, koje se definira kao jednu od najvećih radikalnih antivladinih grupacija u SAD. Ta skupina, piše se za nju, tvrdi da samo brani ustav, no navodno se temelji na nizu neosnovanih teorija urote prema kojima federalna vlada radi na uništavanju sloboda Amerikanaca.

image
Win Mcnamee/AFP

Osim njih, bili su tamo i pripadnici skupine Three Percenters, "militantne grupacije koja proklamira antimuslimanska i antivladina stajališta u kombinaciji s desničarskim teorijama zavjere". Znalci tvrde da se radi o labavo povezanoj mreži naoružanih ekstremističkih skupina objedinjenih oko mita da je samo tri posto Amerikanaca uzelo oružje u ruke protiv Britanaca tijekom američkog rata za neovisnost.

Osnovani su kao odgovor na izbor Baracka Obame, a kao svoj simbol koriste zastavu koju je prihvatila i skupina antivladinih milicija Boogaloo Bois, čiji pripadnici na skupove dolaze naoružani i u havajskim košuljama ili maskirnoj odjeći, a navodno teže pokretanju "drugog građanskog rata"...

Mnogi stručnjaci događaje na Capitolu nazivaju "potencijalno najznačajnijom pobjedom krajnje desnice u modernoj povijesti" i "vrlo ozbiljnom trenutku". Brinu ih dugoročne posljedice.

U prilog toj bojazni možda ide i činjenica da je Chris Hill iz Three Percentersa rekao je kako mu se od "zauzimanja Capitola" javilo nekoliko ljudi koji su zainteresirani za skupine poput njegove. Mnogo ljudi, tvrdi on, trenutno je zainteresirano za traženje "patriotskih skupina" te koriste alternativne platforme i povezivanje kako bi se oduprijeli onome što shvaćaju kao tiraniju vlade. Navodno je vrlo glasno i na forumima, internet stranicama i društvenim mrežama koje su posvećene oružanom desničarskom pokretu."Najviše od svega zabrinjava, da su mnogi prominentni bjelački supremacistički kanali proglasili da je srijeda bila tek početak i raspravljali koliko će biti uspješni kod zauzimanja vladinih zgrada jednom kad budu organizirani i imali jasno vodstvo", tvrde analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:03