NAPETO NA KOSOVU

Kurti Srbima dao ultimatum, nakon hitne sjednice oglasio se i Vučić: ‘Ovo mi je najteži dan...‘

Drugi dan zaredom kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na Kosovu
 Armend Nimani/Afp

Veleposlanstva SAD-a i Britanije traže uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije zatražila su u nedjelju navečer uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, prosvjedućući drugi dan zaredom, zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca, a srbijanski predsjednik pozvao je i Srbe i Albance da se suzdrže od nasilja i provokacija.

Sjedinjene Države istaknule su večeras "duboku zabrinutost" zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i u zajedničkom priopćenju svojih veleposlanstava u Beogradu i Prištini zatražili hitno uklanjanje barikada, pozivajući obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Istaknuto je razumijevanje da su "kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu umiješanost u nasilni napad na kosovsku policiju i tijela izbornog povjerenstva", uz ocjenu da se to uhićenje "koristi kao opravdanje za ilegalne blokade cesta, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva".

"Oni koji su podigli nelegalne barikade trebaju ih odmah demontirati", poručuju dva veleposlanstva SAD-a.

Nedugo potom veleposlanstvima SAD-a pridružila su se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini skoro istovjetnim ocjenama i porukama, uz potpunu potporu snagama NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da pruže sigurnost i osiguraju slobodu kretanja i doprinos Misije EU-a za vladavinu prava (EULEX).

"Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje...Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije", poručili su britanski diplomati, pozivajući na "maksimalnu suzdržanost".

"Pozivamo vlasti Kosova da se suzdrže i vlasti Srbije da iskoriste svoj utjecaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rješavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", ocijenjeno je u zajedničkom priopćenju.


Vučić: Danas mi je najteži dan otkako sam predsjednik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbi na Kosovu, dok se na terenu ne dokaže suprotno, moraju vjerovati KFORU-u, kazao je za RTS.

"Vidjeli ste danas da je cijeli dan Oluja prijetila srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Za nas su ovo dramatični dani za koje nemamo krivicu. Ruke su vam vezane, kad ste tako satjerani u ćošak, nema što - morate se boriti. No u ovome trenutku moja poruka je poštujte EULEX, KFOR, ne dopustite da vas provociraju. Ne idemo ni protiv KFOR-a ni protiv Euleksa, ni protiv bilo koga. Samo želimo da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbe na Kosovu čeka teška noć.

"Nikada otkako postoji JNA nismo imali ovakvu regrutaciju i ovakav odaziv, raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje domovini. Želim svim vojnicima i policajcima poručiti da sam ponosan na njih. I prije nego što dobiju ikakvu naredbu, osim uzbune i povećanja borbene gotovosti, mi ćemo prije toga milijun puta pokušati sačuvati mir za sve naše građane, rekao je Vučić.

"Povodom tvrdnji o napadu na Eulex, Vučić je istaknuo da nema nikakvih indicija da se napad dogodio. Napadi na KFOR i EULEX se ne smiju dogoditi i to je ono na čemu će Albanci inzistirati i izmisliti cijelu priču, jer nemaju što drugo pokazati svijetu. Na terenu je teška borba za opstanak jednog naroda na njegovim ognjištima gdje je takozvana kosovska policija, koja nema pravo biti na sjeveru, ne govorim o specijalnim jedinicama, nego o kosovskoj policiji”, zaključio je Vučić.


Glasnogovornica NATO-a osudila napad na patrolu EULEX-a

Glasnogovornica NATO-a, Oana Lungesku, izjavila je danas da se NATO pridružuje saveznicima i Europskoj uniji u oštroj osudi napada šok-bombom na izviđačku patrolu EULEX-a na Kosovu.

"Svaki takav napad je neprihvatljiv i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost. Pozivamo sve strane da izbjegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinesu smirenju i stabilnosti", napisala je Lungesku na Twitteru.


Kurti Srbima dao ultimatum

Nakon sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost, premijer Kosova Albin Kurti je kontaktirao predstavnike Kvinte na KiM, koje je kratko informirao da će sigurnosne strukture Kosova, predvođene Specijalnim jedinicama policije NJSO, poduzeti sve mjere kako bi uklonili barikade na sjeveru Kosova, neslužbeno doznaju Večernje novosti.

Kurti je Srbima dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke s magistralnih puteva.


Srbi se okupljaju na barikadi kod Sočanice i u Zubinom potoku

Srbi se u većem broju okupljaju na barikadi kod Sočanice u općini Leposavić. Situacija je mirna, ali se osjeća napetost. Broj okupljenih je znatno veći nego jutros, javlja Kosovo online.

Trenutno nema pripadnika EULEX-a, ni KFOR-a. Srbi su se okupili i u Zubinom potoku te su krenuli u prosvjednu šetnju.


Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Srpski mediji pak javljaju kako su pripadnici kosovske specijalne policije Rosu "upali pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima, u objekt velike brane na jezeru Gazivode, istjerali čuvara i poskidali srpske zastave koje se ondje nalaze".

Direktor srpskog Ureda za KiM Petar Petković obavijestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije upale na Gazivode.

- Upravo sam obavijestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protupravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode. Oduzeli su čuvaru ključeve, poderali zastave Srbije. EU mora obuzdati nasilnika i uzurpatora Кurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi izazvati rat - napisao je na društvenim mrežama Petar Petković.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost u 19 sati, a nakon toga u Drugom dnevniku RTS-a obratit će se javnosti.

EULEX, misija Europske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su prosvjednici patrolu oklopnih vozila napali u subotu navečer.

Šok bomba bačena je u noći na nedjelju na izvidničku patrolu EULEX-a u blizini Rudara, stoji u priopćenju misije EU-a.

Nitko nije ozlijeđen.

image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Drugi dan zaredom u nedjelju kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom.

Oba su prijelaza bila zatvorena za promet.

image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp

Kasno u subotu kosovska policija rekla je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom.

Snage su priopćile da su morale uzvratiti vatru u samoobrani i da za sada nema izvješća o ozlijeđenima.

"Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti", rekao je premijer Albin Kurti u izjavi dodajući da je njegova vlada u kontaktu s mirovnom misijom NATO-a koja ima više od 3000 vojnika na terenu.

Policija u Prištini priopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen zbog navodnog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenstava te uredima policijskih službenika i izbornih dužnosnika u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni automobilskih tablica koje je izdao Beograd, onima koje je izdala Priština.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će njegova zemlja zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi postrojbe i policiju na Kosovu, priznajući da nema izgleda da za to dobije dozvolu.

"Mi ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti - snažno i odlučno", rekao je Kurti odgovarajući na Vučićeve komentare.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

Brnabić: Barikade su poziv na mir

Javila se i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je poručila u nedjelju da su barikade koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počne raditi svoj posao.

Zemlje Kvinte, zajedno s visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjski politiku i sigurnost Josepom Borrellom pozivaju na uklanjanje barikada na sjeveru jer su nelegalne, napisala je Brnabić na Twitteru i pritom kritizirala Bruxelles.

"Nisu bili tako glasni" kada je kosovska policija prekršila Bruxelleski sporazum time što je s dugim cijevima ušla na sjever, u općine sa srpskom većinom, poručila je.

Barikadama "jasno izražavaju svoj prosvjed i to čine mirno", poručila je.

Dužnosnike međunarodne zajednice Brnabić je upozorila da nisu reagirali kad je Srbima bilo uskraćeno pravo da glasaju na izborima ni kad im je Priština "konfiscirala imovinu da bi napravila nelegalne vojne baze" niti (je reagirala na) 136 incidenata kad su na Kosovu napadnute srpske obitelji

"Obraćate pažnju samo kada su na barikadama", istaknula je.

Barikade "nisu samo način da se pokaže nezadovoljstvo i očaj", niti da su im osnovna ljudska prava ugrožena već su i način "da se zaštiti Briselski sporazum", ustvrdila je Brnabić koja inzistira na tome da za taj sporazum iz 2013. jamči EU.

"Barikade su poziv na mir i poziv na akciju međunarodne zajednice... Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Bruxelleski, Washingtonski, ali i Rezoluciju VS UN-a 1244 i Povelju UN. To su naše vrijednosti“, poručila je na Twitteru Brnabić.

EU i NATO osudili napade na izvidničku patrolu EULEX-a

Europska unija i NATO osudili su u nedjelju napade na izvidničku patrolu EULEX-a i pozvali na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova u reakciji na porast napetosti za što se Priština i Beograd međusobno optužuju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je u objavi na Twitteru obje strane na mir, a skupine kosovskih Srba da odmah uklone barikade.

"#EU neće tolerirati napade na @EULEXKosovo ili pribjegavanje nasilnim, kriminalnim radnjama na sjeveru", napisao je.

"Skupine kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mora se obnoviti mir. EULEX će nastaviti koordinaciju s kosovskim vlastima i KFOR-om", napisao je Borrell.

EULEX, misija Europske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su prosvjednici patrolu oklopnih vozila napali u subotu navečer kada je na izvidničku ophodnju u blizini mjesta Rudara bačena šok bomba.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu opisala je napade "neprihvatljivima".

"Pridružujemo se #NATO saveznicima i #EU u oštroj osudi sinoćnjeg napada šok granatom na izvidničku patrolu @EULEXKosovo. Svi takvi napadi su neprihvatljivi i odgovorni moraju odgovarati", objavila je Lungescu na Twitteru.

Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći, a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije u studenom koji su se povukli nezadovoljni odlukom Prištine da primijeni zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice iz vremena prije neovisnosti Kosova.

U nedjelju se vlade Srbije i Kosova međusobno optužuju za rast napetosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je najavio da će zatražiti povratak srpske vojske i policije na Kosovo, na što je Priština odgovorila da želi mir, ali a će se snažno braniti. (HINA)

Vučić: Nema predaje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova da nema i neće biti predaje, tvrdeći da su natjerani na barikade. Pozvao je na formiranje Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, poštivanje prava i sloboda Srba i Srbije, u skladu sa potpisanim sporazumima i međunarodnim pravom, "jer to je jedini put za početak normalizacije odnosa i života svih nas".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zatražiti od KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi postrojbe i policiju na Kosovu, no i sam kaže da nema šanse za to.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u subotu da barikade sa sjevera Kosova treba odmah ukloniti i da su kosovske vlasti u stalnom kontaktu s KFOR-om, NATO-vom misiju na Kosovu. Pozvao je SAD i EU da osude organizirano nasilje i ocijenio da će svaki drugi potez "ohrabriti službeni Beograd da još više potiče destabilizaciju Kosova", prenosi RFE.

On je najavu Aleksandra Vučića da vrati 1.000 pripadnika vojske i policije na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999., nazvao pokušajem povratka u prošlost. Rekao je da je to reakcija Beograda na predlog EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska i Njemačka i SAD. "Oni žele povratak u Vijeće sigurnosti UN-a, gdje postoji veto Rusije i Kine", tumači kosovski premijer. (Snježana Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:19