UDAR POKRAJ MINSKA

Rusi više mirno ne spavaju ni ‘kod kuće‘: Oštetili 311 milijuna eura vrijedan avion i ‘isparili‘!

Napad su dronovima izvršila dvojica Bjelorusa koji se sada već nalaze izvan zemlje, tvrdi bjeloruska oporba u egzilu

Ruski avion Beriev A-50, oznaka RF-50608/43

 East2west News/Willwest News// East2west News/willwest News /

Ruski vojni zrakoplov za rano upozorenje i nadzor Beriev A-50 navodno je teško oštećen u nedjelju u napadu dronom na zračnu luku u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska, potvrdili su pripadnici bjeloruske oporbe u egzilu, a oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska poručila je kako je ponosna na njih.

- Ponosna sam na sve Bjeloruse koji nastavljaju pružati otpor ruskoj hibridnoj okupaciji Bjelorusije i bore se za slobodu Ukrajine, napisala je Tihanovska. Njene tvrdnje nije još moguće neovisno potvrditi, a službeni Minsk i Kremlj su poručili da napada nije bilo.

Savjetnik bjeloruske oporbene čelnice Franak Viačorka rekao je za BBC da je napad bio "kreativan i sofisticiran".

- Napad su dronovima izvršila dvojica Bjelorusa koji se sada već nalaze izvan zemlje.

Dodao je i da su partizanima u akciji napada na avion pomogli lokalci, ali i neki ljudi iz vojske.

- Bilo je to vrlo hrabro jer Bjelorusi zapravo žive u stanju totalnog terora, rekao je Viacorka i poručio da je to najuspješniji čin sabotaže od početka 2022.

BYPOL stoji iza napada?

Više detalja o navodnom napadu dao je Aleksandar Azarov, čelnik bjeloruske protuvladine organizacije BYPOL, citiran na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram te organizacije i na poljskom informativnom kanalu Belsat. Prednji i središnji dijelovi zrakoplova, kao i radarska antena oštećeni su kao posljedica dviju eksplozija u napadu na zračnu bazu u blizini Minska, izvijestio je Azarov.

- To su bile bespilotne letjelice. Sudionici operacije su Bjelorusi. Sada su na sigurnom, rekao je i potvrdio da se "nalaze izvan zemlje".

BYPOL je osnovala grupa bivših službenika iz bjeloruskog sigurnosnog aparata, a koji su prešli na stranu opozicije nakon brutalno ugušenih prosvjeda protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka koji su se odvijali 2020. godine. Represivnim mjerama režima usprotivilo se više pripadnika sigurnosnih snaga, među njima i nekoliko dužnosnika, te su se zbog toga u listopadu 2020. sastali s Tihanovskom i osnovali inicijativu/organizaciju BYPOL. Naglasili su da se protive Lukašenkovom režimu, a Tihanovsku smatraju legitimnom predsjednicom Bjelorusije. Koliko je poznato, dio pripadnika organizacije i dalje djeluje u Bjelorusiji, dok su ostali u emigraciji.

Osim bjeloruske oporbe, o napadu su izvijestili i najmanje dva proruska kanala na Telegramu koji su se pozvali na svoje bjeloruske izvore.

Semjon Pegov rekao je da je aerodrom kraj Minska napadnut dronovima i da su zabilježene eksplozije "slične onima u zračnoj bazi Engels" u Rusiji koja je prije nekoliko mjeseci također napadnuta dronovima, prilikom čega je oštećeno nekoliko ruskih aviona.

Nije prvi put da napadaju Ruse

Ako je A-50 doista teško oštećen, to bi bio vrlo značajan udarac Zračnim snagama Ruske Federacije koje prema nekim podacima raspolažu s manje od 10 takvih aviona (Awacs) koji su ključni za operacije njihovih borbenih aviona i bombardera. Naime, Beriev A-50, NATO-ovog naziva Mainstay, namijenjen je za rano upozoravanje iz zraka, s mogućnostima zapovijedanja i kontrole u zraku te sposobnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno.

- Oni zapravo šalju sliku bojnog polja, zbog toga bi gubitak takvog aviona bio vrlo značajan za rusku stranu, kažu britanske obavještajne službe u svojem dnevnom izvještaju i dodaju da bi to značilo da, prema njihovim informacijama, Rusima ostaju tek 6 operativna A-50 aviona.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, bilo je više zabilježenih sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sustavu što je ruskim snagama stvorilo nemale probleme budući da su upravo putem željeznice prevozili oružje i opremu koji su se koristili u invaziji na Ukrajinu. Organizacija BYPOL bila je tada ta koja je izvijestila o napadima i poručila da je "njihova odgovornost" boriti se protiv ruskih snaga i povratiti "dobro ime svojih predaka".

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije izravno sudjelovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dopustio njezinim snagama pristup da koriste teritorij na početku invazije prije godinu dana.

Rusija i Bjelorusija uspostavile su zajedničku vojnu jedinicu u Bjelorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih zrakoplova i zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu raspoređeni su u Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21