PLANOVI ZA VOJNU OPERACIJU

NAPETOSTI NA VRHUNCU Procurili planovi Pentagona za eventualni napad na Sjevernu Koreju, Kim Jong-un pokušava staviti antraks na projektile?

 
Lijevo, gore prema dolje: Balistički projektil Hwasong 15, sjevernokorejski MiG 29 i sjevernokorejska artiljerija tijekom vježbe. U sredini: Kim Jon-un i Donald Trump. Desno, gore prema dolje: F-22 Raptor, nuklearna podmornica klase Seawolf i raketni sustav Thaad
 KCNA / Jonathan Ernst / Department of Defense / Jim Brennan / U.S Navy / Reuters / Wikimedia / public

Sjedinjene Američke države pripremaju planove za vojnu operaciju kojom bi "raskrvarile nos" Sjevernoj Koreji s ciljem zaustavljanja njihovog nuklearnog programa, piše britanski Telegraph.

Bijela kuća je "dramatično" pojačala pripreme za vojnu opciju protiv Sjeverne Koreje u tijekom posljednjih mjeseci u strahu da diplomatske mjere neće biti dovoljne, rekli su dobro obaviješteni izvori za Telegraph.

Prema njima, jedna od opcija je uništavanje lokacija za lansiranje balističkih projektila prije nego ih režim iskoristi, a druga meta su skladišta oružja. U Bijeloj kući se nadaju da bi takav "preventivni napad" pokazao sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu da SAD misli ozbiljno po pitanju obustave daljnjeg razvoja nuklearnih mogućnosti te zemlje te bi ga prisilio na pregovore.

Ovu informaciju potvrdila su dva bivša američka dužnosnika i još jedan izvor iz Trumpove administracije. Ideja o preventivnom napadu u osnovi se ne kosi s izjavama američkog predsjednika, iako je njegov državni tajnik Rex Tillerson nedavno javno izrazio preferenciju za pregovore sa Sjevernom Korejom.

Istovremeno, japanski list Asahi piše kako Sjeverna Koreja isprobava mogućnost stavljanja bakterije antraksa na bojne glave interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong 15, koje su naizgled uspješno testirali krajem prošlog mjeseca i koji bi prema mnogim analitičarima mogli dosegnuti bilo koji dio kopnenog SAD-a. Prema tom listu, sjevernokorejski znanstvenici pokušavaju ustanoviti mogu li uopće spore antraksa preživjeti temperature do 7000 stupnjeva Celzijevih koje nastaju spuštanjem projektila prema površini Zemlje.

Iako spajanje biološkog oružja s nuklearnim zvuči kao noćna mora, u stvarnosti nema puno smisla. Za početak, izvor koji japanske novine navode ne zvuči previše kredibilno. Drugo, iako Sjeverna Koreja ima program razvoja biološkog oružja, njihov nuklearni program ima primat te je odmaknuo suviše daleko, a da bi pao u drugi plan. Uostalom, nuklearno oružje nosi puno veći faktor zastrašivanja i ima znatno veću razornu moć od biološkog oružja te Sjeverna Koreja naprosto ne bi imala valjanog razloga da ne ustraje u njegovom razvoju s obzirom na njihove dosadašnje prioritete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:05