RAZVOJ PROTOTIPA

NASA POTPISALA UGOVOR VRIJEDAN TRI MILIJARDE DOLARA Odabrali su kompaniju koja će graditi kapsule za misiju na Mjesec

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2019. u 21:38

Astronaut and Lunar Module pilot Buzz Aldrin is pictured during the Apollo 11 extravehicular activity on the moon, in this July 29, 1969 photograph. Seeking to preserve the site where humans first set foot on the moon, a California state panel on January 29, 2010 registered a collection of 106 objects left by the Apollo 11 mission as an historical resource. In the foreground is the Passive Seismic Experiment Package and beyond it is the Laser Ranging Retro-Reflector (LR-3). REUTERS/NASA/Handout/Files (UNITED STATES - Tags: SCI TECH SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS - GM1E61U0UFX01
Reuters

Američka svemirska agencija NASA potpisala je s kompanijom Lockheed Martin ugovor vrijedan gotovo tri milijarde dolara za gradnju tri kapsule Orion koje bi najkasnije 2024. godine trebale prevesti američke astronaute na Mjesec.

Lockheed Martin odabran je između 11 američkih tvrtki koje su se našle u užem izboru za razvoj prototipa kapsule. Povjerena im je proizvodnja i upravljanje misijama u sklopu kojih će na Mjesec biti poslano šest letjelica tipa Orion.

Orion je svemirska letjelica posebno projektirana za letove preko granica Sunčevog sustava u kojima bi sudjelovali i astronauti. Letjelice su sastavni dio NASA-ine infrastrukture za misije Artemida i buduća istraživanja solarnog sustava.

NASA-in program vraćanja američkih astronauta na Mjesec najkasnije do 2024. godine nazvan je po grčkoj boginji mjeseca. Cilj je dovesti ih na Mjesečev južni pol na koji ljudska noga još nije kročila.

Iz američke su agencije priopćili da su naručili tri kapsule Orion za misije Artemida III, IV i V u vrijednosti 2,7 milijardi dolara. U fiskalnoj godini 2022. namjeravaju naručiti još tri kapsule za misije VI, VII i VIII za ukupno 1,9 milijardi dolara.

Ukupno namjeravaju do 2030. naručiti minimalno šest a maksimalno 12 letjelica Orion.

U lipnju su dovršili izgradnju i opremanje kapsule Orion za prvu misiju u sklopu programa Artemida koja bi trebala biti primiti i posadu.

"Kao jedina letjelica opremljena za istraživanje svemira preko granica Sunčevog sustava, Orion je ključan za kontinuiranu vodeću ulogu Amerike", istaknuo je zastupnik Republikanske stranke u Kongresu Brian Babin.

"Program Artemida sljedeći je korak u čovjekovom istraživanju svemira. Sastavni je dio NASA-ina šireg pristupa istraživanju, od Mjeseca do Marsa, u sklopu kojeg ćemo brzo i održivo istražiti Mjesec i upotrijebiti prikupljeno znanje kako bismo čovječanstvu omogućili sljedeći divovski skok - slanje astronauta na Mars", navodi se u NASA-inom priopćenju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo