GRAĐANI BIJESNI

Nasljednici feudalca iz 19. stoljeća traže desetke tisuća eura od talijanskog gradića: ‘Nisu platili porez!‘

Grad sa desetak tisuća stanovnika organizirao se kako bi izbjegao plaćanje dadžbine nasljednicima švicarskog aristokrata
Panorama San Felice Circea
 Rupert Hansen/Alamy/Profimedia

Stanovnici talijanskog gradića San Felice Circeo, zajednice u središnjoj Italiji koju naseljava nešto više od deset tisuća ljudi, zgroženi su nakon što su doznali da nasljednici švicarskog baruna koji je bio feudalac krajem 19. stoljeća potražuju desetke tisuće eura na ime nekadašnjih poreza.

Gradić smješten između Rima i Napulja je poznat po svojoj bogatoj povijesti, od pećina koje su nekad nastanjivali neandertalci do legende o Odiseju, jer su se baš ovdje njegovi ljudi, prema legendi, pretvorili u svinje. Ta povijest i danas čini kulturni i kulturološki identitet grada, no baš im se povijest sada obila o glavu, javlja Daily Telegraph.

Rečeno im je, naime, da moraju platiti odštetu nasljednicima švicarskog baruna koji je naslijedio feudalna prava davne 1898. Lokalno stanovništvo je bijesno te se njih oko 1.500 organiziralo kako bi se borilo protiv te ideje.

- Apsurdno je da u 21. stoljeću uopće razgovaramo o nečem takvom. O feudalnim pravima koja su trebala izumrijeti prije nekoliko stoljeća - kazao je novinarima Mario Montalbano, jedan od vlasnika nekretnina koji je dobio nalog da plati odštetu. Dodao je kako se grad organizira te da je "bitka tek počela".

No, bitka je počela davno, prije mnogo stotina godina kada je Crkva dala tadašnjim zemljoposjednicima pravo na naplatu godišnjeg poreza stanovnicima tog područja. Nasljedno pravo prešlo je 1860. s Papinske države na novoutemeljeno talijansko kraljevstvo. Potom je više puta prodavano, a posljednji kupac bio je švicarski barun Giovanpaolo James Aguet 1898. godine. Na obavezu plaćanja zaboravilo se desetljećima, no sada se pojavilo šest barunovih nasljednika, od kojih svaki polaže pravo na jedan dio nasljedstva.

- Sad su se probudili!? Očito im nedostaje novca - rekao je Montalbano za Telegraph.

Nasljednici pokušavaju dobiti novac od vlasnika nekretnina, a od nekih potražuju i do 35 tisuća eura. Također, pozivaju se na stare zakone prema kojima vlasnici nekretnina, ako ih žele prodati, moraju to pravo otkupiti od barunovih nasljednika, što iznosi i do trećine vrijednosti imovine.

Odvjetnica nasljednika Bianca Maria Menichelli odbija tvrdnje da se radi o anakronim težnjama.

- Ta su prava s Papinske prešla na tadašnje talijansko kraljevstvo, to nije nešto što su švicarski nasljednici sami osmislili, iako seže stoljećima unazad - kazala je. Dodala je da su takvi sporazumi viđeni u Španjolskoj i Južnoj Americi, ali i dijelovima Italije.

Ime grada dolazi od čarobnice (ili božice) Kirke koja je Odisejeve ljude pretvorila u svinje, a živjela je u pećinama planine Monte Circeo, koja je danas nacionalni park.

- Mislim da bi i Kirka bila bijesna zbog onog što švicarska obitelj traži od nas - kaže Montalbano.

Švicarski zahtjevi postali su tema i u talijanskom parlamentu. Još prošle godine grupa zastupnika postavila je pitanje može li se kako maknuti ovaj neobičan teret s leđa lokalnog stanovništva. Talijanski Senat priznao je da se radi o velikom problemu za zemljoposjednike u tom području, naročito one koji pokušavaju prodati svoja zemljišta, a pogotovo za one koji su zemljišta naknadno kupili, ne znajući za ovu situaciju. Ističu pritom kako barunovi nasljednici više od šezdeset godina nisu tražili plaćanje.

No, odvjetnica švicarskih aristokrata kaže kako ništa od toga ne abolira talijanske zemljoposjednike od plaćanja naknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:49