NASILNI NEREDI

NASTAVLJA SE KAOS ZBOG POSKUPLJENJA OD 60 LIPA Vatra i smrt i dalje dominiraju na ulicama Čilea: Predsjednik produljio izvanredno stanje

Demonstrators stand next to a burning barricade as increase in public transport prompted Chile's President Sebastian Pinera to declare a state of emergency, in Concepcion, Chile October 20, 2019. REUTERS/Jose Luis Saavedra
REUTERS

Neredi u Čileu

 

Čile je u plamenu. Već danima je zemlja u blokadi. Na ulicama glavnoga grada Santiaga vode se žestoki sukobi prosvjednika i policije. Troje ljudi je poginulo, oko tristo prosvjednika je uhićeno, a više od sto građana te oko 150 policajaca završilo je u bolnicama.

Samoposluge i automobili gore. Oštećeno je više ili manje gotovo 80 postaja podzemne željeznice, a šteta se procjenjuje na 700 tisuća američkih dolara. Podzemna bi trebala profunkcionirati danas, ali neke postaje ipak neće biti u funkciji. Čileanski predsjednik Miguel Juan Sebastián Piñera uveo je izvanredno stanje, a vojska je izašla na ulice. Izvanredno stanje proglašeno je na 15 dana, a bude li se željelo produljiti, predsjednik će morati dobiti suglasnost parlamenta.

Ovo su najveći prosvjedi u toj ekonomski i politički najstabilnijoj zemlji Latinske Amerike (imaju najveću minimalnu plaću, gospodarski rast je oko 2,5 posto, a inflacija samo 2 posto) od 1990. godine. I sada slijedi odgovor na pitanje - zašto je Čile planuo, a nasilne demonstracije nisu zabilježene još od dana kada je padao vođa desničarske hunte, general Augusto Pinochet. Doslovce zbog nekih 50 lipa!

Poskupljenje

Naime, zbog poskupljenja struje čileanske vlasti povećale su cijenu prijevoza podzemnom željeznicom u tom 7-milijunskom gradu s, preračunato, 7,20 kuna na 7,80 kuna (sa 800 na 830 pesosa). Inače, radi se o poskupljenju samo u najfrekventnijem vremenu od 7 do 9 sati te od 18 do 20 sati. Predsjednik Miguel Juan Sebastián Piñera povukao je, nakon krvavog i žestokog vikenda, odluku o poskupljenju, ali zasad to nije smirilo prosvjede koji su prerasli u opći bunt zbog sve težeg socijalnog stanja, pogotovo zbog malih mirovina i sve većih socijalnih razlika u društvu. No, policija je zabilježila i pljačke prodavaonica, benzinskih crpki te pokušaje pljački banaka i bankomata.

No, jedan od okidača nasilnih prosvjeda bile su i fotografije predsjednika Piňere kako u jednoj pizzeriji u središtu Santiaga bezbrižno jede pizzu i smatra prosvjede nebitnima za situaciju u Čileu.

Švercanje

Sve je počelo prije desetak dana, kada je donesena odluka o poskupljenju, a prvi su reagirali čileanski učenici i studenti koji su organizirali “švercanje” u vlakovima podzemne željeznice ne želeći platiti prijevoz, a potom su im se priključili i ostali stanovnici gradova u kojima funkcionira metro. Prosvjednici u Santiagu zapalili su sjedište najveće elektrodistribucijske tvrtke Enel Chile te usput i podružnice banke Chile, a okupili su se i oko predsjedničke palače. Buntovnici su koristili molotovljeve koktele i kamenje, napravili su i barikade u središtu grada, a policija je uporabila gumene metke, vodene topove i suzavac.

No, nije samo bilo prosvjeda u Santiagu, nego i u Concepciónu, Rancaguau, Punta Arenasu, Valparaísu, Iquiqu, Antofagasti, Quillotu i Talcau, a recimo, u lučnom gradu Valparaísu prosvjednici su napali uredništvo najstarijih čileanskih novina El Mercurio, desnokonzervativnog sadržaja.

'Ruski trag'

Podsjetimo da su prošli tjedan bili i žestoki prosvjedi u Ekvadoru, zbog povećanja cijena benzina i javnog prijevoza, također, preračunato, od nekoliko desetaka lipa. Poginulo je 8 ljudi, oko 1500 ih je bilo ozlijeđeno, a štete se procjenjuju na više od 1,5 milijuna američkih dolara. Predsjednik Lenin Moreno napustio je Quito te praktički predao vlast vojsci jer je prijetilo da posve izgubi kontrolu nad zemljom.

No, situacija se sada smiruje, a u organizaciji prosvjeda, koje su išle putem društvenih mreža, vlasti u Ekvadoru “uočile su ruski trag”, odnosno da se s IP adresa registriranih u Rusiji pozivalo na demonstracije, pa i rušenje režima. Moskva je demantirala bilo kakvu svoju upletenost.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo