PUTIN NIJE SRETAN

NATO diže bazu u ‘slijepoj točki‘ cijele Europe: ‘Sada ćemo dobiti odgovor na vječno pitanje‘

Većina NATO-ovih dužnosnika ne vjeruje da bi se Rusija usudila izvesti napad na neku članicu, ali poduzimaju sve mjere predostrožnosti

Gradić Cincu

 Profimedia/

Nedugo nakon što je Rusija krenula s invazijom na Ukrajinu, francuski zapovjednik Clement Torrent dobio je jasnu zapovijed - imao je šest mjeseci da izgradi bazu u Rumunskoj, na istočnim granicama NATO-a. Baza je trebala primiti 1000 vojnika. Stigao je u Transilvaniju sa 200 vojnika iz Francuske, Belgije i Nizozemske, koji sada grozničavo rade na podizanju baze jer ona mora biti gotova prije zimskih hladnoća.

Baza se nalazi oko 260 kilometara od Bukurešta, nadomak grada Cincua. - Ona je znak solidarnosti. NATO mora brinuti o svojim članicama - kazao je Torrent.

Kako objašnjava Bloomberg, zapadne se sile trude suočiti s prijetnjom iz Moskve, ali ističu i da je ovo zanimljiv trenutak u kojem će NATO konačno morati odgovoriti na vječno pitanje - jesu li starije i moćnije članice Saveza, poput SAD-a, Francuske i Njemačke, spremne boriti se za manje bogate i nekad komunističke države, ako one budu napadnute.

No, postavljaju se i druga pitanja. Je li NATO učinio dovoljno kako bi spriječio ruski ekspanzionizam jer se vjeruje da je vojni savez godinama ignorirao jasne znakove upozorenja te nije na vrijeme uspostavio adekvatnu kontrolu nad Crnim morem. To more dijeli Europu od Azije te je okruženo Rusijom, Rumunjskom, Bugarskom, Turskom i Gruzijom. Ključna je trgovačka ruta za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine i Rusije te se preko Bospora povezuje s Mediteranom.

Rusija nije zadovoljna

Prema analitičaru informacijske tvrtke Stratfor, Matthewu Orru, istočnoeuropske zemlje prioritet su Moskve te žele u svakom trenutku imati dostatnu vojnu snagu kako bi se mogli obraniti od bilo kakve prijetnje s tog područja. Istočnoeuropski lideri godinama su upozoravali na tu prijetnju koja se obistinila najprije 2008. godine, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin izveo napad na Gruziju, a zatim i 2014., kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu i zauzele Krim.

image

Fradić Cincu

Stelian Porojnicu/Panthermedia/Profimedia/Stelian Porojnicu/Panthermedia/Profimedia

Čitavo vrijeme Putin ojačava vojne snage na Crnom Moru, prebacuje kopnene snage i osnažuje sustave zračne obrane te osuvremenjuje mornaricu. Istovremeno se pojačava i vojna aktivnost u bazama u Libiji i Siriji.

- Crno More je krucijalno Rusiji jer mu omogućava utjecaj na Mediteranu, ali i na Bliskom Istoku te u Africi - objašnjava Iulia Joja, direktorica programa za Crno more u ‘think tanku‘ Middle East Institute sa sjedištem u Washingtonu.

Bloomberg podjseća kako su se nekoliko tjedana nakon invazije na Ukrajinu, članice NATO-a dogovorile da će formirati posebnu borbenu grupu za Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku, nakon što su osnažene snage u Poljskoj i na Baltiku.

image

Helikopter rumunjske vojske

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Rumunjska je zemlja s gotovo 19 milijuna stanovnika, a dijeli 640 kilometara granice s Ukrajinom te je u zemlji već prisutno više od 1000 uglavnom američkih vojnika. No, sada se kreiraju garnizoni za još oko 1000 međunarodnih vojnika. Rusija nije zadovoljna, stižu prijetnje, no do sada ništa nisu poduzeli zbog sve veće prisutnosti NATO-ovih trupa na Istoku.

Francuski predstavnik NATO-a u Rumunjskoj Flavien Garrigou Grandchamp objašnjava kako bi Savez nakon izgradnje ove baze bio sposoban rasporediti i do pet tisuća vojnika u Rumunjsku u samo nekoliko dana.

‘Dođe li do najgorega, borit ćemo se‘

- Pripremamo se, želimo biti spremni boriti se zajedno s rumunjskim, američkim i drugim kontingentima. Dođe li do najgorega, borit ćemo se - kazao je.

image

Kamp u Cincuu

Hatim Kaghat/Zuma Press/Profimedia/Hatim Kaghat/Zuma Press/Profimedia

Stotine tisuća vojnika Saveza trenutačno je u pripravnosti. Većina NATO-ovih dužnosnika ne vjeruje da bi se Rusija usudila izvesti napad na neku od država članica, ali poduzimaju sve mjere predostrožnosti.

Bivše države nekadašnjeg sovjetskog bloka pridružile su se paktu 2004. godine, tri godine ranije nego što su ušle u EU. I dalje se trude nadoknaditi razliku sa bogatijim članicama. Rumunjski premijer Nicolae Ciuca rekao je kako se ne radi samo o obrambenoj pripravnosti, već i o sigurnosti opskrbe hranom. Pozdravio je odluku NATO-a da pojača svoju prisutnost.

image

Belgijska vojska u Rumunjskoj

Hatim Kaghat/Zuma Press/Profimedia/Hatim Kaghat/Zuma Press/Profimedia

Portal ističe i kako su brojne zemlje članice pakta godinama ignorirale obvezu da 2 posto svog BDP-a ulažu u NATO. No, Rumunjska tu obvezu ispunjava još od 2015., a iduće godine cilj im je povećati ulaganja na dva i pol posto, ulažući u oklopne postrojbe, borbene zrakoplove te podmornice.

Stoga bi rumunjski vojni proračun trebao dosegnuti i do 12 milijardi eura, od čega je najznačanija investicija četiri milijarde eura za raketni sustav Patriot, koji bi trebao funkcionirati već ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:19