SUMMIT U BRUXELLESU

NATO ODRŽAO IZVANREDNI SASTANAK, POZVANA I HRVATSKA Članice najmoćnijeg vojnog pakta hitno o rušenju ruskog aviona

 AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obratio se novinarima u Bruxellesu nakon izvanrednog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća održanog nakon obaranja ruskog ratnog zrakoplova na granici Turske i Sirije.

Rekao je kako je na sastanku turski ambasador pri NATO-u izvijestio saveznike o tom incidentu, a da je i on osobno razgovarao s turskim predsjednikom vlade Ahmetom Davutogluom.

Stoltenberg je rekao da ostaju solidarni s Turskom i podupiru njezin teritorijalni integritet.

'Ja sam ranije izražavao moju zabrinutost zbog implikacija koje mogu imati vojne akcije Ruske Federacije blizu NATO granica. To dokazuje važnost postojanja aranžmana koje poštujemo kako bi se ovakvi incidenti izbjegavali u budućnosti. Kao što smo nekoliko puta jasno rekli, mi ostajemo solidarni s Turskom i podupiremo teritorijalni integritet našeg NATO saveznika. Mi ćemo pomno pratiti razvoj događaja na jugoistočnim granicama NATO-a', dodao je Stoltenberg.

Kazao je i kako očekuje konzultacije između Ankare i Moskve te poziva na smirenost kako bi se diplomacijom riješila ova situacija.

Na pitanje da komentira tvrdnje Rusije da je zrakoplov oboren iznad Sirije, šef NATO-a rekao je da su informacije koje dobivaju od drugih saveznika iste, odnosno u skladu s onim što kaže Turska.

Stoltenberg je rekao da je situacija ozbiljna, da postoje kontakti Ankare i Moskve, ali da ih treba biti još više te da su nužne dodatne mjere kako bi se na vanjskim granciama NATO-a smanjio rizik.

Dodao je da do sada nije bilo izravnih kontakata NATO-a i Rusije, ali da je bilo između Turske i Rusije.

Glavni tajnik NATO-a ponovio je da je zajednički neprijatelj ISIL i da on pozdravlja sve napore za borbu protiv nasilja te je stoga važno za sve, pa i za Rusiju, da se ponaša u skladu s ciljem poraza ISIL-a.

'Ono što smo vidjeli do sada je da je većina ruskih napada bila prema ciljevima u područjima Sirije gdje ISIL nije prisutan i zato pozdravljamo napore za jačanje borbe protiv ISIL-a', rekao je šef NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:49