PIERS CAZALET ODGOVORIO

NATO PUTINOVU PRIJETNJU DA ĆE CILJATI SAVEZNIKE DRŽI NEPRIHVATLJIVOM 'Pozivamo Rusiju da se usredotoči na povratak sporazumu o nuklearnim snagama'

Vladimir Putin
 Yuri Kadobnov/Pool / REUTERS

NATO je odbacio kao neprihvatljivu prijetnju ruskog predsjednika Vladimira Putina da će ciljati NATO-ve centre za odlučivanje.

"Ruske izjave kojima prijeti da će ciljati (NATO-ve) saveznike neprihvatljive su", rekao je zamjenik glasnogovornika Piers Cazalet u izjavi. "NATO ne namjerava postavljati novo nuklearno oružje u Europi".

"Pozivamo Rusiju da se usredotoči na povratak sporazumu o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa", rekao je Cazalet.

Ruske tvrdnje da su NATO-vi sustavi projektila u istočnoj Europi kršenje sporazuma "očit su pokušaj da se odvrati pažnja s (ruskog) kršenja", rekao je.

"Sustavi projektila Saveza samo su u obrambene svrhe", rekao je. "Položaji Aegis Ashore u Rumunjskoj i Poljskoj potpuno su u skladu sa sporazumom INF", dodao je Cazalet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će Rusija odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete već i same Sjedinjene Države.

"Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje", kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljnim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51