IZVANREDNO STANJE

'NE DIŠITE DUBOKO, GOVORITE MINIMALNO, OVO SE DOGAĐA JEDNOM U GENERACIJI' SAD na udaru brutalnog polarnog vrtloga, temperature padaju na 53 ispod nule

 
Chicago u ponedjeljak ujutro
 Profimedia, Newscom

Amerika će ovih dana drhtati od studeni, sudeći prema predviđanjima meteorologa. Najekstremniji valovi hladnoće, prouzročeni vrtlozima hladnog zraka koji se nazivaju 'polarni vrtlozi', mogli bi spustili temperaturu na čak 53 stupnja Celzijeva ispod nule.

U američkoj državi Iowi nadležni upozoravaju građane da "izbjegavaju duboko disanje i da govore minimalno" ukoliko izlaze na otvoreno. Očekuje se da će najmanje 55 milijuna ljudi doživjeti temperature ispod ništice.

Izvanredno stanje proglašeno je u državama Wisconsin, Michigan i Illinois, ali i u inače klimatski dobroćudnijim južnim državama Alabama i Mississippi.

Meteorolog John Gagan kazao je da se intenzitet ovog hladnog zraka događa "jednom u generaciji", kako prenosi BBC.

Nacionalna meteorološka služba upozorava Amerikance da mogu zadobiti ozebline u samo deset minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama.

January 28, 2019 - Hoffman Estates, Illinois, USA - Don Milliken of Palatine clears snow from his neighbors' sidewalks and driveways along Winston Drive on Monday, Jan. 28, 2019 in Hoffman Estates.  Milliken, a former Floridian, makes the most of the winter by pitching in and teaching scuba lessons at the Park District., Image: 410877114, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Ozebline se mogu zadobiti u samo deset minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama

Najhladnije će biti, očekuje se, od utorka do četvrtka, a meteorolozi predviđaju da će u Chicagu biti hladnije nego na Antarktici. Temperatura u tom američkom gradu spustit će se na -32,7 stupnjeva Celzijevih, a uz ledeni vjetar osjet hladnoće bit će kao da je -45,5°C.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se ovim povodom u svom stilu putem Twittera: "Što se to kvragu događa s globalnim zagrijavanjem? Vrati se, molim te, brzo, trebamo te!"

Na to pitanje je istim putem odgovorila američka vladina agencija National Oceanic and Atmospheric Administration, objavom slike koja na jednostavan način pokazuje kako višak vlage u atmosferi, koji nastaje isparavanjem oceana upravo zbog globalnog zagrijavanja, dovodi do ovakvih polarnih uvjeta.

Meteorolozi pripisuju aktualno klimatsko stanje naglom zagrijavanju iznad Sjevernog pola, koje je prouzročio nalet vrućeg zraka iz Maroka prošlog mjeseca. Prema mišljenju stručnjaka, ova pojava usmjerila je polarni vrtlog prema jugu.

Vodeći svjetski znanstvenici kazali su da su promjenu klime primarno prouzročili ljudi, te da to može dovesti do oštrijih zima.

Lokalni mediji u Chicagu izvještavaju da su na meti naoružanih pljačkaša trenutno vlasnici toplih zimskih jakni. Tako je sada naročito riskantno nositi jakne Canada Goose, koje stoje čak više od 7.000 kuna. S druge strane, cijena ulaznica za popularni mjuzikl Hamilton je prepolovljena, jer publika izbjegava izlaziti iz svojih domova na hladnoću.

U utorak je otkazano više od 1.100 zrakoplovnih letova u SAD-u, te je zatvoreno tisuće škola i tvrtki, kao i niz vladinih agencija. Američki gradovi otvorili su desetke zagrijanih skloništa za one koji se nemaju gdje zaštititi od studeni. Vozačima automobila savjetuje se da spakiraju dodatne zalihe potrepština kad idu na put, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:36