ŽENSKA PRAVA

NE PRIGOVARAJTE SUPRUGU, ŠMINKAJTE SE DOMA Preporuke Ministarstva za žene i obitelj za život u karanteni sablaznile javnost u dalekoj azijskoj zemlji

 
 AFP

Koncept rada od doma i izolacija za mnoge obitelji može biti prilika za zbližavanje, ali i veliko iskušenje. Mnoge europske zemlje već su zabilježile porast obiteljskog nasilja zbog mjera ograničenja kretanja i savjetovanja da se ostane doma.

Malezijsko Ministarstvo za žene i obiteljski razvoj pokušalo je na svoj način doskočiti tome te su izdali smjernice ženama kako se ponašati za vrijeme izolacije, a sve s ciljem da se osigura sretan obiteljski život. Njihov je prijedlog naišao na žestoke osude aktivistkinja i druga za ženska prava.

Naime, 18. ožujka Ministarstvo je objavilo niz infografika i uputa za žene, a koje se mogu svesti na sljedeće:

Plakat Mnistarstva za žene i obiteljski razvoj

- Nemojte prigovarati suprugu

- Suzdržite se od sarkastičnih komentara ako se od vas zatraži pomoć u kućanskim poslovima.

- Odjenite se lijepo i šminkajte se dok ste doma.

Digitalni plakati objavljeni su na Facebooku i Instagramu sa heštegom #ženesprečavajucovid19 (#WomenPreventCOVID19) insinuirajući da bi nošenje šminke i ne prigovaranje suprugu mogao biti pomoći ženama da se ne zaraze koronavirusom.

Na društvenim mrežama krenula je žestoka raspava, a komentari su u međuvremenu obrisani sa društvenog profila Ministarstva na Facebooku, ali rasprave se i dalje vode na drugim društvenim mrežama i profilima.

Inače, do četvrtka popodne u Maleziji je zabilježeno 2,900 slučajeva koronavirusa, pri čemu je 45 ljudi umrlo, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Premijer Tan Sri Muhyiddin Yassin tijekom ožujka uveo je niz restriktivnih mjera s ciljem zaustavljanja širena virusa Covid-19, obustavljena su sva putovanja u Maleziju te zabranjeno napuštanje zemlje, a ograničeno je i kretanje građana po zemlji.

Čini se da je najveća primjedba Ministarstvu koje se oglušuje na rastužu zabrinutost zbog porasta obiteljskog nasilja u vrijeme epidemije. Umjesto toga su se fokusirali na davanje savjeta ženama kako da se odjevaju.

- Izbjegavajte nošenje obične odjeće po kući. Odjenite se lijep kao da idete na posao, našminkajte se. O Bože! Da li Rina iz Ministarstva za žene i obiteljski razvoj doista misli da je to važno tijekom izolacije? Nikakvih savjeta o tome kako se nositi s obiteljskim nasiljem?, napisala je ogorčeno jedna korisnica na Twitteru.

I MInistarstva su se oglasili objašnjenjem da im je cilj bio poslati pozitivnu poruku.

- Željeli smo podijeliti savjete kako zadržati dobre odnose u obitelji tijekom razdoblja rada od kuće, rečeno je u priopćenju.

Ovo nije prvi seksistički gaf malezijske vlade.

Primjerice, tijekom debate u malezijskom parlamentu 2017. o obiteljskom zakonu jedan je zastupnik govorio o zlostavljanju muškaraca navodeći kao primjer žene koje ih vrijeđaju, odbijaju seksualne odnose i uskraćuju pristanak muslimanskim muškarcima da uzmu drugu ženu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:50