PISMO IZ PARIZA

'NE SMIJEMO NACIONALISTIMA DOPUSTITI DA ISKORISTE BIJES LJUDI' Analiziramo što stoji iza Macronovog plana za novu Europu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi renesansu Europe koja bi se temeljila na tri ambicije - slobodi, zaštiti i napretku
 REUTERS

U velikom obraćanju svim europskim građanima putem nacionalnih medija u svim zemljama članicama, francuski predsjednik Emmanuel Macron podijelio je s javnošću svoju viziju Europe, ali i istovremeno se obračunao sa svojim političkim protivnicima.

Pažljivo smo proučili njegovo obraćanje i izvukli iz njega ključne ideje i poruke koje jasno pokazuju kako bi trebala izgledati Europa kad bi Macronova stranka postala ključni faktor u njezinoj unutarnjoj politici.

Sada je vrijeme za europsku renesansu. Predlažem da ovu obnovu zajedno izgradimo oko tri ambicije: slobode, zaštite i napretka.

Macron se suprotstavlja populistima koji žele suverenitet ostvariti unutar nacionalnih država i poziva na zajedničku europsku akciju. S druge strane, skrenuo je i na teren populista isticanjem zaštite kao jednog od prioriteta.

Niti jedna zajednica ne može stvoriti osjećaj pripadanja ako nema zaštićene granice svog teritorija.

Francuski predsjednik poziva na reformu Schengena, i u sklopu nje predlaže čvršći nadzor nad granicama, što bi desni političari u mnogim državama na izbjegličkoj ruti mogli prihvatiti. Istovremeno predlaže i uspostavu zajedničke granične policije, što se vjerojatno neće svidjeti državama poput Mađarske, gdje se policija naviknula “na svoj način” štititi granice. Svoju reformu Schengena Macron zaokružuje uspostavom Europskog ureda za azil, s ujednačenim pravilima za prihvat ili odbijanje zahtjeva za azilom.

Predlažem osnivanje Europske agencije za zaštitu demokracija, koja bi svakoj članici EU pružila stručnjake koji bi štitili njihove izborne procese od cyber-napada i manipulacija.

Macron poziva ne samo na osnivanje Agencije koja bi se borila protiv dezinformacija i hakera nego i na zabranu financiranja stranaka u EU iz država koje nisu članice. S obzirom na to da je u Francuskoj stranka njegove protukandidatkinje Marine Le Pen dobivala sredstva iz Rusije, radi se o temi koja je Macronu izrazito bliska.

Značajan napredak (na području obrane) postignut je u protekle dvije godine, no moramo postaviti jasan smjer.

Prema Macronu, nužno je definirati obveze članica u pitanju obrane: povećati izdatke za obranu, donijeti funkcionalni i operativni sporazum o zajedničkoj obrani te oformiti Europsko vijeće sigurnosti (u kojem bi rado vidio i Ujedinjeno Kraljevstvo). Jača i ujedinjena obrana bitna je za Europu iz geostrateških razloga, ali i kao važan element diplomacije, no Macronu sigurno ne smeta što su najveće tvrtke vojne industrije u Europi upravo francuske.

Europa mora uvesti socijalnu zaštitu za sve radnike, koja će jamčiti istu plaću za isti rad te uvesti minimalnu plaću u EU, prilagođenu svakoj državi, o kojoj će se svake godine pregovarati.

Macron želi vratiti “duh napretka” Europi, no njegova vizija napretka je konvergencija, a ne konkurencija. Bori se za lijeve glasače koji su zabrinuti zbog sve većeg urušavanja radničkih prava.

Hoćemo li moći pogledati našoj djeci u oči ako za sobom ne počistimo i svoje klimatske dugove?

Okreće se i zelenoj politici, i poziva na čvrste i jasne ciljeve - nula ugljikovih emisija do 2050. i smanjenje uporabe pesticida na polovicu današnje do 2025. Osnovao bi Europsku klimatsku banku, koja bi financirala ekološku tranziciju i osnovao instituciju koja bi se brinula za sigurnost hrane.

Ne možemo pustiti nacionalistima koji nemaju rješenja da iskoriste bijes ljudi.

Desni i nacionalistički pokreti osvojit će više mjesta u Europskom parlamentu nego ikad, dok stranke lijevog i desnog centra slabe. Obračunava se sa najljućim protivnicima unutar Francuske, ali i u ostatku Europe.

Hajdemo do kraja godine organizirati Konferenciju za Europu.

Macron je spreman i na izmjene temeljnih povelja na kojima se zasniva Europa.

Bit će neslaganja, ali je li bolje imati statičnu Europu ili Europu koja napreduje, katkad različitim brzinama, i koja je otvorena za sve?

Već prije se zalagao za “Europu različitih brzina”, a od tog projekta i dalje ne odustaje.

Što sve Macron želi uvesti u Europu budućnosti?

Čuvanje demokracije

Macron poziva na osnivanje Agencije za zaštitu demokracije, koja bi se borila protiv hakiranja, dezinformiranja i stranih utjecaja na izbore u svim zemljama članicama.

Čvršće granice

Osnivanje zajedničke granične policije koja bi nadzirala schengenske granice, ali i donošenje zajedničkih pravila za traženje i odobravanje azila na razini cijele Unije.

Zaštita okoliša

Želi osnovati Europsku klimatsku banku, koja bi financirala tranziciju na čiste izvore energije, s ciljem postizanja nula emisija ugljika do 2050. Također bi oformio i novu instituciju koja bi bila zadužena za nadzor hrane koja se uvozi, ali i proizvodi u EU.

Zajednička obrana

Osnivanje Europskog vijeća sigurnosti, u kojem bi sjedilo i Ujedinjeno Kraljevstvo, povećavanje izdataka za obranu i uspostava operativnog sporazuma o zajedničkoj obrani.

Radnička prava

Predlaže uspostavljanje minimalne plaće na razini EU, prilagođene za svaku zemlju članicu, oko koje bi se pregovaralo svake godine.

Što o Macronovu pismu misle hrvatski političari

Joško Klisović

To je pismo odraz postojećeg stanja u Europi, prije svega velikog rasta populizma i krajnje desnice. Poruka je da nitko sam ne može profitirati u Europi i da treba zajedništvo kroz europske institucije. Problem je i nedostatak solidarnosti i sve to što danas pritišće Europu ne smije se stavljati pod tepih - tvrdi Klisović. Macronovo pismo je, prema njemu, pokušaj da se “odigra kontra” na sve ono što se danas događa u mnogim europskim državama u kojima je desnica u porastu, kao i populističke ideje. Kada je riječ o Hrvatskoj, tvrdi da će u formiranju stavova kako Europa treba ići dalje sudjelovati i Hrvatska, iako je riječ o maloj zemlji. “Veći igrači imaju jaču riječ, ali ipak u konačnici odlučuju svi “, tvrdi.

Dubravka Šuica

Smatra da je Macronovo pismo dobrodošlo i zanimljivo, ali donekle i preambiciozno. - Ima tu zanimljivih ideja, ali i onih koje je teško realizirati. Europa usprkos krizi neće biti ugrožena u smislu da će nestati velike i jake stranke, one su tu i bit će i dalje - objasnila je i dodala da su svi u Europi svjesni opasnosti, pa i onih koje dolaze od populističkih stranaka.

Ivan Jakovčić

Tim je pozivom pokazao koliko je hrabar i odgovoran političar. Iako je Macronova trenutačna pozicija u Francuskoj poljuljana, a Europa nije ‘najatraktivnija’ tema, on čvrsto stoji na predizbornim obećanjima i ne taktizira, nego odlučno poziva na radikalne poteze”, rekao je Jakovčić i dodao da Macron potvrđuje privrženost europskoj ideji i potrebi produljenja europskih politika: - Oni koji ne razumiju da toj novoj europskoj renesansi nema prave alternative rade u korist tuđih interesa i sigurno protiv interesa novih generacija Europljana.

Miro Kovač

Za njega je pismo vrlo ambiciozno i u njemu ima mnogo dobrih ideja, iako su neke uzete i od drugih: - To pismo dolazi tri mjeseca prije europskih izbora i u funkciji je i izborne kampanje u Francuskoj - dodao je Kovač. Macron se bori protiv desnice na unutarnjem planu, pa želi poslati i poruku o europskoj orijentaciji svoje stranke. Kovač tvrdi da stav “Europa, to sam ja”, koji se donekle može iščitati iz tog pisma može ipak za neke biti odbojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:05