POLICIJA U SPREZI S DESNIČARIMA?

NE SMIRUJE SE SITUACIJA U NJEMAČKOJ, STANJE POSTAJE SVE NAPETIJE Istražuje se kako su se radikali domogli dokumenta o osumnjičenom migrantu

 
 REUTERS

Situacija u gradu Chemnitzu na istoku Njemačke, koji je u nedjelju i ponedjeljak bio poprište nasilja, i dalje se ne smiruje. Najavljeno je nekoliko novih prosvjeda i okupljanja, od kojih jedno i jučer, a istodobno se prolomila vijest da je policija pokrenula istragu ne bi li doznala kako su se skupine krajnje desnice domogle naloga za uhićenje jednog od osumnjičenika za ubojstvo 35-godišnjega njemačkog stolara kubanskih korijena iz istoga grada, koje je i bilo povod za dvodnevne izboje nasilja.

Daniel H. (35) preminuo je u nedjelju, u ranim jutarnjim satima, u bolnici. Tamo je prevezen nakon što se umiješao u svađu nekoliko sati nakon završetka uličnog festivala te je izboden. Vijest o njegovoj smrti, za koju je policija osumnjičila i privela dva mladića, jednog sirijskog podrijetla, a drugog iračkog, proširila se desničarskim računima na društvenim mrežama te je taj isti dan došlo do okupljanja oko 1000 krajnjih desničara u gradu, od kojih su se neki, kako se pokazalo poslije, okomili na nasumične prolaznike koji su izgledali kao stranci. Primjerice, na televiziji je objavljena amaterska snimka skinheadsa kako ganjaju jednu osobu.

No ponedjeljak, kada su 23-godišnji Sirijac i 22-godišnji Iračanin i službeno optuženi za ubojstvo, pokazao se još gorim od nedjelje. U centar grada ponovno se sjatila gomila. Okupilo se oko 6000 krajnjih desničara i njihovih pristaša te 1000 krajnjih ljevičara. Došlo je do nereda između ta dva suprotstavljena tabora, ali i policije. Ozlijeđeno je oko 20 osoba, među kojima i dva policajca.

Imena i adrese

No stvari su se samo prividno smirile. Zajedno s najavama novih prosvjeda objavljeno je kako policija istražuje tko je odgovoran za objavu povjerljivog naloga za uhićenje, unatoč po tom pitanju vrlo strogim njemačkim zakonima. Strahuje se da je proslijeđen desničarskim skupinama kako bi samo dodatno potpirio antiimigrantsko raspoloženje u zemlji te sumnju u svojevrsnu povezanost pripadnika policije i desničarskih, antiimigrantskih radikala.

Nalog za uhićenje koji je objavljen, za Iračanina, a kojeg su se dokopale te ga proširile desničarske skupine, sadrži niz osjetljivih informacija. U njemu su detaljno navedeni broj ubodnih rana koje je žrtva zadobila te puna imena osumnjičenika, žrtve, svjedoka i suca. U nalogu je navedena i osumnjičenikova adresa u Iraku.

Martin Dulig, zamjenik premijera savezne države Saske u kojoj se nalazi grad Chemnitz, curenje uhidbenog naloga nazvao je skandalom. Sumnja se da je nalog za uhićenje proširio ili netko iz same policije ili, pak, iz pravosudnog sustava. Njemačka policija se već prije znala naći na meti kritika da je sklona, primjerice, Pegidi.

Točne okolnosti ubojstva Daniela H. još uvijek nisu poznate. Prvotne informacije, koje su desničarima poslužile kao dodatni vjetar u leđa, govorile su o tome da je on stradao kada je intervenirao kako bi obranio jednu ženu od seksualnih napada tražitelja azila. No ta se informacija pokazala netočnom. Opovrgnula ju je policija i rekla da se radilo o verbalnoj svađi u kojoj je sudjelovalo više osoba različitih nacionalnosti. Osim Daniela H., u incidentu su ozbiljno ozlijeđena još dva muškarca koja su bila s njim. Jedan ima 38, a drugi 33 godine.

Nancy Larssen, koja također ima kubanske korijene kao i Daniel H. i koja je s njim odrastala, tvrdi kako su desničarske prosvjede potpirili netočni napisi u medijima. Jedan drugi njegov prijatelj tvrdi da je ubijeni bio osoba ljevičarskih, liberalnih stavova. Njemačke su vlasti na događaje u Chemnitzu reagirale rezolutno. Osudile su nasilje i poručile da neće tolerirati samovoljno istjerivanje pravde na ulicama ili, pak, širenje mržnje. Postupak je pokrenut i u slučaju desetak osoba koje su se razbacivale nacističkim pozdravom tijekom okupljanja prvoga dana nemira, u nedjelju.

Uporište

Istodobno su se žestoke kritike slile i na račun lokalnih vlasti u Chemnitzu i Saskoj. Kritičari ih optužuju da nisu uspjeli obuzdati situaciju do koje je došlo jer isprva nisu angažirali dovoljan broj pripadnika sigurnosnih snaga. Roland Wöller, ministar unutarnjih poslova savezne države Saske, izjavio je da su aktivisti krajnje desnice brzo doputovali u Chemnitz, i to ne samo iz drugih dijelova istočne Njemačke, nego i iz Berlina i drugih zapadnih pokrajina.

Sam Chemnitz, treba napomenuti, nalazi se u regiji u kojoj su antiimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD), trenutačno najjača opozicijska stranka u njemačkom parlamentu, te antiislamski pokret Pegida posebno jaki. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi na udarima zbog svoje politike otvorenih vrata zahvaljujući kojoj je Njemačka 2015. godine primila oko milijun tražitelja azila, u više je navrata osudila desničarske prosvjede i maltretiranje stranaca na ulicama.

“Mržnja na ulicama nema nikakve veze s našom ustavnom državom”, poručila je kancelarka. Njezin bliski saveznik, premijer Saske Michael Kretschmer, obećao je da će se čvrsto obračunati s ekstremistima u svojoj državi.

“Činjenica da imamo sirijskog i iračkog osumnjičenika nije razlog, uopće nije razlog, za općenitu sumnju prema svim stranim stanovnicima”, poručio je Kretschmer.

Lekcija iz povijesti

Događaji u Chemnitzu ukazuju na dublji problem u Njemačkoj: podjelu do koje je došlo nakon velikog priljeva imigranata i tražitelja azila. Napetosti su veće nego ikad upravo sada, u trenutku kad je broj osoba koje traže azil žestoko pao. No, protivnici imigracijske politike - poput AfD-a koji je ušao u parlament 2017. godine s 12,6 posto glasova - iznimno su glasni. Komentator Deutsche Wellea Hans Pfeifer u svom članku zaključuje da se u Chemnitzu dogodio fijasko koji se mogao očekivati te navodi da policiji nedostaje stvarna volja da se ozbiljno suprotstavi desničarskim strukturama.

On smatra da se u Njemačkoj desničarsko nasilje i opasnost koja prijeti od organiziranih desnih ekstremista do danas krivo procjenjuju, prikazuju benignijima nego što jesu i čak prihvaćaju. Ističe da treba otkloniti jednu zabludu - da je mržnja usmjerena prema izbjegličkoj politici ili Merkel. “Ona je usmjerena prema demokraciji u Njemačkoj. Ta huškačka svjetina odbacuje gotovo svaki paragraf njemačkog Ustava: ljudsko dostojanstvo, jednakost građana, zabranu diskriminacije.

Ovi novi desničari već desetljećima se bore protiv onih koji politički drukčije misle, ljudi drukčije boje kože, a proteklih godina sve više protiv muslimana”. Posebno je opasno to, piše, da se takve demonstracije sve jače miješaju s prosvjedima razočaranih i, u kontekstu društva, zapostavljenih građana, a “njemačka povijest nas uči da organizirana svjetina može daleko otići ako se uspije ujediniti s frustracijom i srdžbom u društvu”.

Kako je došlo do dvodnevnog kaosa na ulicama Chemnitza

Ubojstvo Nijemca na uličnom festivalu u istočnom njemačkom gradu Chemnitzu dovelo je do serije antiimigrantskih prosvjeda i napada na strane državljane ili osobe koje “izgledaju kao stranci”.

Nedjelja rano ujutro

Muškarac kubanskih korijena Daniel H., inače ljevičarskih stavova te otac sedmogodišnjeg djeteta, našao se usred svađe dviju skupina muškaraca. Na kraju je izboden te je prevezen u bolnicu gdje je umro. Privedena su dva osumnjičenika, Iračanin i Sirijac.

Nedjelja tijekom dana

Skupina pod nazivom Pro Chemnitz organizira skup u središtu grada. Navode da je riječ o prosvjedu njemačkih građana koji su zabrinuti zbog rastuće stope kriminala za koju su odgovorni migranti. Na svojoj Facebook stranici ta je skupina objavila da je Daniel H. ubijen kada je intervenirao kako bi zaštitio jednu ženu od tražitelja azila. Policija poslije opovrgava te navode. Na skupu je bilo između 800 i 1000 ljudi.

Ponedjeljak

Pro Chemnitz poziva na drugi skup u gradu. U središtu se okupljaju dva tabora: 6000 prosvjednika krajnje desnice i 1000 prosvjednika ljevice. Angažirano je oko 600 policajaca, ali oni ih nisu uspjeli razdvojiti te dolazi do nasilja. Ozlijeđeno je 20 ljudi, uključujući dva policajca. Počinju se pojavljivati prvi izvještaji o napadima na migrante i strance.

Utorak

Skupina Pro Chemnitz, stranka AfD i antiislamski pokret Pegida internetom šire uhidbeni nalog koji je izdan za jednog od osumnjičenika, mladića iračkog podrijetla.

Srijeda

AfD i Pegida najavljuju skup u Chemnitzu. Svrha je okupljanja, navode, “zajednički izraziti žaljenje za Danielom H. i svim drugim žrtvama prisilnog multikulturalizma”. Okupljanje je najavljeno za subotu.

Četvrtak

Skupina Pro Chemnitz najavljuje još jedno okupljanje. Tamošnje policijske vlasti zatražile su pomoć saveznih policijskih snaga za slučaj da se i ovo okupljanje pretvori u kaos.

Imigrant osumnjičen za ubojstvo bio je predviđen za deportaciju

Jedan od dvojice imigranata uhićenih zbog ubojstva Nijemca nožem trebao je biti deportiran polovicom 2016., priopćio je njemački sud u petak.

Sud u Chemnitzu, gradu u istočnoj Njemačkoj, gdje se dogodio zločin, objavio je kako je Yousif Ibrahim Abdullah trebao biti deportiran u Bugarsku prije dvije godine, gdje je prvotno zatražio azil, ali su vlasti propustile šestomjesečni rok.

Protuimigrantske grupe iskoristile su slučaj kao dokaz za tvrdnju, prema kojoj je politika otvorenih vrata Angele Merkel, pustila u zemlju kriminalce i teroriste.

U Njemačku je 2015. ušlo milijun tražitelja azila.

Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (Afd) i pokret PEGIDA planiraju u subotu marš u Chemntizu kako bi "oplakali Daniela H. i ostale koje je ubila prisilna njemačka multikulturalizacija".

Stotine ljudi, koji su uzvikivali "otpor!", sudjelovalo je u protuimigrantskom prosvjedu u četvrtak u Chemnitzu, nakon niza nasilnih sukoba koji su nastupili nakon ubojstva tridesetpetogodišnjeg njemačkog stolara.

Prezime ubijene žrtve nije otkriveno, a policija je dala malo detalja o samome ubojstvu. Rekli su kako je do ubojstva došlo nakon verbalne svađe.

Njemačka nogometna liga (DLF) rekla je kako se utakmica druge lige između Dynama iz Dresdena i HSV-a, koja je predviđena za subotu, neće održati, jer je saskoj policiji trebalo svo potrebno osoblje za prosvjede.

Iz ureda glavnog pokrajinskog tužitelja rekli su kako je počela preliminarna istraga o tome stoji li iza brze mobilizacije prosvjednika organizirana mreža.

Premijer Saske Michael Kretschmer rekao je da su savezne vlasti odgovorne, zato što osumnjičeni dvadesetjednogodišnji Iračanin, koji je puno puta osuđivan, nije deportiran. Osumnjičeni 22-godišnji Sirijac također je uhićen.

Ministrica obitelji Franziska Giffey položila je cvijeće na poprištu zločina u petak, čime je postala prvi član vlade Angele Merkel koji je to učinio. Giffey je rekla kako su nemiri poziv za buđenje federalnoj vladi, koja treba obratiti pažnju na zabrinutost javnosti. Sugerirala je da bi kasnije još jedan ministar iz vlade ili Angela Merkel mogli posjetiti grad.

'Teška situacija'

Gradonačelnica Chemnitza Barbara Ludwig rekla je kako se nada da će situacija rezultirati zakašnjelim obraćanjem pozornosti na razlike koje još razdvajaju Njemačku na istok i zapad.

- U tom smislu, nešto dobro može proizaći iz ove vrlo teške situacije.

Nova anketa televizije ZDF pokazala je da 76 posto Nijemaca smatra kako ekstremisti krajnje desnice predstavljaju prijetnju njemačkoj demokraciji.

Alexandar Gauland, čelnik AfD-a, koji je sad najveća opozicijska stranka u parlamentu, rekao je kako je "legitimno" da Nijemci budu ljuti nakon ubojstva. Kritizirao je političare i medije zbog nazivanja svih prosvjednika ekstremistima krajnje desnice. Rekao je kako njegova stranka ne prihvaća "Hitlerove pozdrave", koji su zabilježeni na prosvjedu u ponedjeljak.

Gauland je izjavio da će ogranci AfD-a iz Saske i još dvije druge savezne države biti na maršu u nedjelju kako bi oplakali ubijenu žrtvu te je kritizirao policiju zbog gubljenja kontrole na prosvjedima u ponedjeljak, na kojima je sudjelovalo 6000 ljudi.

Kretschmer je rekao na ARD-u u petak da AfD, koji je na zadnjim parlamentarnim izborima dobio 13 postova, snosi dio odgovornosti za nerede, a smatra da su koristili "ratoboran jezik" kako bi pozvali ljude na ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:27