BORAVAK U ZLOGLASNOM CHANGIJU

'NE SPAVAM OD STRAHA' Mladi Britanac dobio 20 godina u brutalnom zatvoru, no to ga najmanje muči: Nakon trećeg udarca puca koža, a onda kreće pakao...

 
Soba za mučenje (lijevo), Ye Ming Yuen (desno)
 REUTERS/Instagram

Rođeni Londončanin Ye Ming Yuen (29), osuđen je na dvadeset godina zatvora u jednom od najbrutalnijih azijskih zatvora nakon što je uhvaćen kako dila kristalni meth i kanabis u Singapuru svojim prijateljima..

Yuenu, koji je pohađao elitnu školu u Westminsteru a bio je i popularni DJ, uz dva destljeća iza rešetaka spremaju i zastrašujuću kaznu bičevanja koju rijetko tko uspije izdržati.

Mladića će prvo odvesti u 'sobu za bol', a onda skinuti do gola i šibati privezanog za drvenu konstrukciju. Primit će 24 udarca.

Ovo mučenje jedno je od najgorih koje možete doživjeti u azijskom zatvoru, a toga je svjestan i Yuan.

A prison services officer demonstrates the caning procedure on a dummy inside Singapore's Changi Prison. While politicians in the West pledge to be
REUTERS
Demonstracija bičevanja

- Naravno da se bojim, čuo sam toliko strašnih priča od ostalih zatvorenika o tom bičevanju. Pa završio sam na lijekovima od brige - priznaje Yuen, piše Sun.

Novinarima je potvrdio kako prakticira vježbe disanja kako bi se lakše nosio s boli, a najveća mu je briga da se ne onesvijesti tijekom mučenja.

- To je najgore. Onda te odvuku u ćeliju i nastave s kaznom kada dođeš sebi, kaže.

- Koža puca nakon trećeg udarca, a onda kreće pravi pakao, govori Yuen, a zbog brutalnog bičevanja u priču se uključilo i britansko ministarstvo vanjskih poslova koje je zgroženo bešćutnošću kazne.

Također, Yuenu nije ni jasno zbog čega će on primiti 24 udarca, dok pedofili dobivaju samo 18.

U očaju piše i pismo predsjedniku Singapura, sve u nadi kako bi mu se smanjila kazna zatvora na osam godina, ali još više želi dobiti 'manje udaraca'.

With the walls of Changi Prison behind them, Singapore policemen armed with machineguns and patrolling with dogs maintain security at the complex entrance early March 17, shortly after Filipina maid Flor Contemplacion was executed inside at dawn. Contemplacion, who went to the gallows for murder, had become the centre of protests in the Philippines and last-minute appeals for a stay of execution - PBEAHUNAAAR
Zatvor Changi

Inače, ovo je njegov prvi prijestup u Singapuru, a uhvaćen je s manjom količinom droge.

Da je, recimo, tako nešto napravio u Londonu - kazna ne bi bila veća od godine dana zatvora.

No u Singapuru, koji je poznat po svojim rigoroznim zakonima vezanima uz drogu, dilanje metha jako je rizična stvar.

Uvjeti u zloglasnom zatvoru Changi zbilja nisu za svakoga. Spava praktički na betonu u ćeliji koju dijeli s još trojicom zatvorenika. Tamo provode 22 sata dnevno, a ćelija nema ni prozora.

Dozvoljene su mu dvije posjete mjesečno, no one traju svega po dvadeset minuta i to iza debelog stakla.

Nikakvi dodiri nisu dozvoljeni.

Njegov otac (70) svjestan je što mu je sin napravio, no moli za blažu kaznu.

- Moj sin je kriminalac i on to zna. Svjestan je da mora odslužiti svoje. No kazna je prestroga, smatra otac.

Tvrdi kako je Yuen dilao za svega sedmoricu svojih prijatelja koji su ga upoznali sa svijetom droge, alkoholiziranja i kockanja.

Ističe kako mu je sin bio izuzetno susretljiv u razgovorima s policijom te je čak i odao ime svog dobavljača, što ga je dodatno ugrozilo.

Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:24