EPIDEMIJA U SRBIJI

'NE ŽELIMO RADITI ONO ŠTO SE RADI U RUMUNJSKOJ GDJE SAMO PREBROJAVAJU BOLESNE I MRTVE' U tri mjeseca više od 600 oboljelih i dvije žrtve ospica

 
 Wikipedia

Od listopada je u Srbiji zabilježeno više od 600 oboljelih od ospica. Nakon što je u srijedu u Beogradu preminuo 30-godišnjak od upale pluća kao komplikacije ospica, ministar zdravstva Zlatibor Lončar ponovno je apelirao na roditelje da cijepe djecu, da ne slušaju druge, “jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju”. Cijepljenje je jedini lijek protiv te zarazne bolesti, ponovio je Lončar.

U Srbiji je, kao i u Hrvatskoj, sve više onih koji smatraju da je cijepljenje štetno pa se ponovno pojavljuju epidemije bolesti koje su bile iskorijenjene. U Crnoj Gori je kazna za necijepljenje djeteta 2000 eura, prenose tamošnji mediji.

Broj nije konačan

Tridesetogodišnjak iz beogradskog naselja Mirijevo druga je žrtva ospica, odnosno malih boginja, u Srbiji. Prva je bio dvogodišnji dječak iz Niša, koji je također preminuo od posljedica upale pluća izazvane ospicama.

Od početka listopada u Srbiji je registrirano 654 oboljelih od ospica. Kad imate puno oboljelih, bit će i smrtnih slučajeva, upozorava ministar zdravstva da broj žrtava još nije konačan.

- Razni nadriliječnici i šarlatani putem interneta plaše roditelje da je cjepivo protiv ospica uzročnik autizma kod djece.

To nikad nije znanstveno dokazano, niti potvrđeno pa nema razloga za strah.

Četiri kćeri

Uloga medija u ovakvim je slučajevima od presudnog značaja - upozorava Draško Karađinović iz organizacije Doktori protiv korupcije za list Vesti.

Epidemija je zabilježena na Sandžaku i jugu Srbije, a u Vojvodini nisu zabilježeni slučajevi ospica. Preminuli Beograđanin nije bio cijepljen.

Primljen je u beogradsku Infektivnu kliniku 22. prosinca, a preminuo je u srijedu. Živio je u romskom naselju pokraj Beograda, na Mirijevskom brdu, a iza sebe je ostavio suprugu i četiri kćeri.

Kaznene prijave

Od 654 oboljelih koliko ih je do 26. prosinca registrirano u beogradskom Institutu za javno zdravlje Srbije, najmlađa je beba od dva mjeseca, a najstarija oboljela osoba ima 60 godina.

Većina oboljelih, njih 91 posto, vode se kao necijepljeni, nepotpuno cijepljeni ili nije poznato jesu li cijepljeni.

Najviše je mlađih od pet godina ili starijih od 30, prenose Večernje novosti. Među tih 654 oboljela su i oni s područja Kosovske Mitrovice na sjeveru Kosova, s većinski srpskim stanovništvom. Do sredine studenoga u bolnicu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice javilo se više od 80 zaraženih.

Prije mjesec dana je skupina liječnika i roditelja iz više gradova Srbije podnijela kaznenu prijavu protiv javnih osoba koje propagiraju necijepljenje djece, prenio je B92. “Ne želimo raditi ono što se radi u Rumunjskoj gdje samo prebrojavaju bolesne i mrtve. Netko mora odgovarati”, poručio je javnosti pedijatar Tomislav Stevanović.

“Moguće je da i u Hrvatskoj nastane epidemija ospica”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je kako je unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano prisutan te time i mogućnost nastanka epidemije.

“Ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti i postoji mogućnost prijenosa infekcije po povratku u Hrvatsku. Svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica importirane iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne dođe do širenja infekcije u stanovništvu”, poručuju epidemiolozi iz HZJZ.

Upozoravaju kako je osnovna mjera za sprečavanje epidemije ospica održavanje visokih cjepnih obuhvata stanovništva, čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana. Nažalost, u Hrvatskoj su cjepni obuhvati u opadanju zadnjih šest godina i razlikuju se među županijama i mjestima. Najniži su cjepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija. U tim županijama cjepni su obuhvati niži u glavnim gradovima nego u drugim dijelovima županija.

Stoga epidemiolozi upozoravaju na mogućnost uspostave cirkulacije virusa ospica pojavi li se u nekim od gradova s niskim cjepnim obuhvatima, pogotovo ako bi se radilo o djeci predškolske dobi, što bi moglo rezultirati manjim epidemijama. Najvažniji savjet koji se građanima može uputiti za smanjenje rizika od ospica jest da nadoknade propuštena cijepljenja, poručuje HZJZ. Ako netko po povratku iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu. (T. Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22