TRI NEOBIČNE SMRTI

NEGDJE DOBIVAJU OPOMENE, DRUGDJE IH HAPSE, A U RUSIJI IH BACAJU KROZ PROZORE?! Doktori koji su se žalili na nedostatak opreme nisu više među živima...

 AFP

Osim strašnog rasta oboljelih Covidom-19 (Rusija ima već preko 155 tisuća zaraženih), u zdanja dva tjedna dogodilo se i nekoliko čudnih i misterioznih nesreća - troje liječnika palo je kroz prozore bolnica. Dvije liječnice su poginule, a kolege se bore za život jednog liječnika. Što se to događa, pitaju se i ruski mediji, nalazeći dosta nejasnoća u sva ta tri tragična slučaja.

Naime, mlada doktorica iz podmoskovskog Zvjozdnog gorodka Natalija Lebedeva, pala je (bacila se?) 24. travnja s prozora bolnice u kojoj se liječila od zaraze koronavirusom. Kako piše moskovska Novaja gazeta, nju su u njenoj bolnici napadali da se nije pazila te da je ugrozila (a neke i zarazila) opasnim virusom, iako je znala da je pozitivna.

Za sada, nitko se ne usudi kazati da je riječ o samoubojstvu zbog (ne)osnovanih optužbi te se, za sada, sve vodi kao "nesretni slučaj". No, slučaj s doktoricom, koja je imala već 20 godina staža, Jelenom Nepomnjaščajom, još je tajnovitiji.

Osoblje

Naime, ta doktorica vojne veteranske bolnice u Krasnojarsku, pala je s petog kata bolnice, 25. travnja, da bi umrla, ne dolazeći k svijesti, 1. svibnja. Nepomnjaščaja se, navodno, suprotstavila otvaranju odjela za zaražene koronavirusom, iako je stigao takav nalog od lokalnih vlasti. Ona je obrazlagala svoj stav time da je bolnica nepripremljena, da nema stručnog i osposobljenog osoblja, kao ni dovoljno medicinske opreme.

No, zaključak bolničke uprave bio je da se posebni odjel za zaražene koronom mora napraviti, na što je Jelene Nepomnjaščaja kazala da prihvaća direktivu, ali da ostaje kod svojih primjedaba. Kako piše portal znak.ru, Nepomnjaščaja je pala s petog kata, a obrazloženje je da bi to moglo biti samoubojstvo izazvano stresom, dok njena obitelj tvrdi da ona nije imala nikakve suicidalne misli te da sumnjaju u tu verziju. I to se za sada vodi kao nesretan slučaj.

No, treći slučaj, od 2. svibnja je najzagonetniji. Naime, liječnik bolnice u okolici grada Voronježa, Aleksandar Šulepov, pao je kroz prozor, dan prije nego je trebao biti otpušten iz bolnice gdje se liječio od koronavirusa. I on je jedan od onih s prve crte borbe s koronom. Prema svjedočenju kolege iz sobe, on je navečer, nakon što su malo popili, odlučio zapaliti "zadnju cigaretu" (hvalio se kako je u bolnici prestao pušiti), otišao do prozora, ali kako ispada okliznuo se i pao u bolničko dvorište.

Poruka

Šulepov je postao poznat kad je s tehničarem Aleksandrom Kosjakinom snimio videoporuku, kako u njihovoj bolnici nema dovoljno zaštitne opreme, da liječnici rade u lošim uvjetima, da padaju s nogu, a Šulepov se još tužio kako ga, iako je pozitivan, tjeraju da rade.

Uprava bolnice je sve demantirala, pravdajući se da su Šulepov i Kosjakin bili preumorni i emocionalni. Šulepov je završio u bolnici, gdje se izliječio. No, sada leži u komi i liječnici se bore za njegov život. Moskovska Novaja Gazeta piše da su liječnici postali žrtve nezajažljivih lokalnih političara koji žele poslati u Kremlj dobre vijesti i pokazati se kao pravi borci protiv korone.

Liječnici su na izmaku snaga, a i sam Putin je kazao kao nedostaje liječničkog osoblja te je angažirao umirovljene liječnike i studente završnih godina medicinskih fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:13