NEUSPJEH VLASTI

NEKAD RAJ ZA BOGATE I SLAVNE, DANAS EUROPSKA PRIJESTOLNICA POHLEPE Znali su što se događa, ali oni su nastavili organizirati 'Apokalipsa tulume'

 
 Profimedia

Turisti iz mnogih europskih zemalja zarazili su se koronavirusom na austrijskom skijalištu Ischgl. Unatoč brojnim upozorenjima na to, tamošnji su liftovi, kafići i ostalo, bili otvoreni do prije samo nekoliko dana.

U petak se sve na tom mondenom i superskupom skijalištu zatvorilo kao odgovor na širenje epidemije koronavirusa. Zatvaranje skijališta dogodilo se tako čak sedam tjedana prije planiranog kraja sezone.

No s druge strane, do toga je došlo ipak prekasno za mnoge skijaše iz Danske, Norveške, Švedske i Njemačke, kao i iz drugih zemalja, koji su se na skijalištu Ischgl zarazili koronavirusom, a virus nakon povratka sa skijanja donijeli i u svoje zemlje.

'To je katastrofa za Ischgl. Ne govorimo samo o ekonomskim posljedicama. To ćemo prevazići, kao što je bilo s poplavama i lavinama u prošlosti', rekao je Werner Kurz, gradonačelnik tog alpskog gradića za Spiegel.

Za cijeli sektor u austrijskim Alpama sada je to ozbiljna prijetnja poslovnim modelima. 'Pohlepa i neuspjeh u Tirolu' bio je naslov Der Standarda, koji u članku kritizira nastavak poslovanja s turistima i nakon potvrde širenja zaraze.

Sada se vlada Tirola suočava s brojnim kritikama zbog ove situacije. Radi se o jednom od najpopularnijih austrijskih skijališta. Ischgl ima 1.600 stanovnika, a okružen je prekrasnim planinama koje privlače brojne skijaše iz cijelog svijeta. Krivnja se sada prebacuje na tirolske vlasti jer nisu na vrijeme odgovorile na međunarodna upozorenja. No oni, piše Euractiv, i dalje tvrde da su sve učinili po pravilima.

Iako gradić Ischgl broji samo oko 1.600 stanovnika, ponosni su na oko milijun noćenja svake godine zbog skijališta. Nakon skijanja, mnogi pohrle u neki od barova, ali posjet baru Kitzloch nedaleko od skijališta bio je koban za brojne skijaše. Tamošnji je konobar bio zaražen koronavirusom, kojeg je zatim prenio na mnoge turiste.

Podsjetimo, vlasti na Islandu proglasile su Ischgl riskantnim područjem još 5. ožujka, zajedno s Wuhanom i Iranom. Ipak, devet je dana bilo potrebno austrijskim vlastima da poduzmu mjere i izoliraju to skijalište. To je upozorenje s Islanda stiglo nakon što se nekoliko skijaša nakon boravka na tom skijalištu vratilo zaraženo koronavirusom.

Franz Katzgraber, direktor zdravstvene službe u Tirolu, rekao je da 's medicinskog stajališta, nije vjerojatno da se zaraza tamo pojavila' te istaknuo da su Islanđani vjerojatno bolest dobili od nekoga u zrakoplovu, vjerojatno od putnika iz Italije. Pokazalo se da je na letu zaista i postojao takav putnik, no nastavili su se slučajevi zaraze sa skijališta. Nakon upozorenja s Islanda, i Norveška je počela testirati svoje državljane koji su se vratili iz Tirola. Pokazalo se da od 1.198 zaraženih u Norveškoj, 491 osoba bila u Austriji, i to uglavnom u Tirolu.

U međuvremenu je došlo do pozitivnih testva i u samom Ischglu. 7. ožujka je 36-godišnji Njemac obolio od koronavirusa, a on je na tom popularnom skijalištu radio kao konobar u baru, okružen brojnim turistima iz cijelog svijeta. Pivo od 6 eura se točilo kao da sutra ne postoji, a tulumu koji su se održavali zvali su se znakovitim imenom - Apokalipsa.

Idućeg se dana pokazalo da je na koronavirus pozitivno i 15 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim konobarom. Bar je zatvoren 10. ožujka, no skijanja su se odvijala i 7. i 8. ožujka, kada je već bilo poznato sve o zarazi tog konobara.

Prema dosadašnjim informacijama, čini se da se tamo zarazio i jedan anesteziolog iz klinike u Salzburgu, koji je nakon povratka bio u kontaktu s više od 100 ljudi, uključujući i liječnike i medicinske sestre. Njegova partnerica također je zaražena koronavirusom, a inače je medicinska sestra i radi s novorođenčadi.

U idućim je danima ovo skijalište u Tirolu postalo žarište koronavirusa u Austriji, na kojem se on najbrže širio. Neki su stavljeni u karantenu, no mnogi i nisu.

Tirolske su vlasti čak i kasnije, 16. ožujka, naglasile da su učinile sve potrebno da zaustave širenje virusa, a nisu ni iskoristili priliku za ispriku. Tek 18. ožujka je naređeno zatvaranje svega na tom području, a od tada nitko ne smije napustiti svoj dom bez dobrog razloga.

Spiegel piše kako se čini da će odgovorni naposlijetku ipak za sve ovo morati odgovarati pred zakonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:08