BLOKADA INSTITUCIJA

NEKADAŠNJI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH I PREGOVARAČ U DAYTONU 'Događa se repriza onoga što je prethodilo ratu 1991., Dodik radi isto što i Karadžić'

 ELVIS BARUKCIC / AFP

Bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji ministar vanjskih poslova te države Haris Silajdžić komentirao je u četvrtak odluku Ustavnog suda BiH koja je bila okidač da politički dužnosnici Republike Srpske jednoglasno donesu odluku o blokadi institucija BiH.

- S odlukom Milorada Dodika da blokira institucije BiH i uvjetima koje je postavio, situacija je eskalirala u krizu koja je ne samo ozbiljna nego i veoma opasna, kazao je Silajdžić za Klix.ba.

Ustvrdio je i da građani BiH imaju pravo na istinu te da treba otvoreno reći kako se radi o najopasnijoj krizi otkako je potpisivanjem Daytonskog sporazuma uspostavljen mir u BiH. Silajdžić je, inače, bio jedan od sudionika pregovora u Daytonu.

- To što sada radi Dodik već je viđeno tijekom 1991. i početkom 1992. godine. Neposredan uvod u rat i agresiju na BiH bio je Karadžićev poziv srpskim kadrovima da napuste institucije Republike Bosne i Hercegovine. Treba se sjetiti one sjednice Skupštine Republike Bosne i Hercegovine na kojoj je Karadžić rekao da će jedan narod nestati, a nakon toga su svi poslanici SDS-a demonstrativno napustili zasjedanje Skupštine i zajedno su izašli iz skupštinske dvorane.

Kratko vrijeme iza toga, započeo je rat, odnosno agresija na Bosnu i Hercegovinu, u kojem je uz sve druge zločine izvršen i zločin genocida. Dakle, danas se u Bosni i Hercegovini događa repriza onoga što je prethodilo ratu i genocidu. To ne treba prikrivati, građani imaju pravo to znati, kazao je Silajdžić.

'Dodik će sigurno tražiti ustupke'

Smatra i kako je cilj blokade i postavljanje ultimatuma upravo rušenje Daytonskog sporazuma.

- Uz sve mane Daytonskog sporazuma, taj sporazum je ipak uspostavio ravnopravan tretman naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Međutim, ekstremnim nacionalistima ravnopravan tretman ne odgovara. Oni se osjećaju ugroženim, upravo zato što su ravnopravni. Njima treba dominacija i nadmoć nad drugima i zato im Daytonski sporazum smeta, kazao je te dodao da je sastav Ustavnog suda BiH kao i izborni zakon napravljen u skladu s Daytonskim sporazumom.

Istaknuo je i da je sporazum ograničio velikodržavne pretenzije susjeda te da su se susjedne zemlje obavezale da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da se neće miješati u unutarnje poslove BiH.

- Ima vrlo ozbiljnih naznaka da neke od susjednih zemalja ponovo aktiviraju svoje velikodržavne projekte. Bez toga, ovo što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini ne bi ni bilo moguće, kazao je.

Na pitanje kako komentira vijest da je u Predsjedništvu održan sastanak ambasadora SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije s Dodikom i drugim predstavnicima Srba u institucijama BiH, Silajdžić je kazao da nije poznat sadržaj sastanka, ali da se radi o već viđenom scenariju.

- Dodik će sigurno tražiti ustupke da bi povukao svoje odluke o blokadi institucija BiH. Ako dobije ustupke, onda je nagrađeno nezakonito i nasilničko ponašanje, kojim se urušava Daytonski sporazum, kazao je.

'Žele reprizu onoga što je uslijedilo od '92. do '95.'

Tvrdi i da bi prava reakcija SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke bila da prekinu sve odnose s Dodikom i svima koji sudjeluju u blokadi daytonskih institucija u BiH.

- Ne bi smjelo biti tolerancije prema onima koji donose odluke identične odlukama koje je Karadžić donosio tijekom 1991. i početkom 1992. godine, jer je to veoma opasna igra, tim prije što ima značajnih aktera koji upravo žele reprizu onoga što je uslijedilo od 1992. do 1995. godine, jer očekuju da bi sada za njih konačan rezultat mogao biti povoljniji, kazao je.

Tvrdi i da je upravo to razlog zbog kojeg se nastoji spriječiti ulazak BiH u NATO, jer ako bi se to dogodilo to bi značilo uspostavljanje definitivnog mira na Balkanu.

Kazao je i da opasne odluke koje donosi Dodik otvaraju pitanje je li BiH zaista moguća s Republikom Srpskom.

- Ako Republika Srpska, odnosno nacionalisti koji trenutno donose odluke, dovode u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine, onda je realno otvoriti pitanje postojanja Republike Srpske, jer Bosna i Hercegovina je kao država postojala i prije Republike Srpske i prije Daytonskog sporazuma. Nelogično je i neprihvatljivo da jedan entitet u okviru međunarodno priznate države dovodi u pitanje opstanak te države, kazao je Silajdžić za Klix.ba.

Kaže i kako postoji izlaz iz ove situacije, ali da se o tome ne može razgovarati pod prijetnjama i ultimatumima kojima se ruši Daytonski sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46