ANTONY BLINKEN

‘Nema sumnje da je Rusija nezakonito pritvorila novinara Gershkovicha, inzistirao sam da ga odmah puste‘

Ruska sigurnosna služba FSB optužila ga je za prikupljanje informacija o ruskoj obrambenoj tvrtki koje su bile državna tajna

Antony Blinken

 Kenzo Tribouillard/AFP

Sjedinjene Države rade na utvrđivanju činjenica koje bi pojasnile je li rusko pritvaranje novinara Wall Street Journala, Evana Gershkovicha, "nezakonito", rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken, dodajući da će taj proces uskoro biti dovršen.

"To je nešto na čemu radimo vrlo odlučno i vrlo ekspeditivno. I pustit ću da se taj proces odvije do kraja", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Po mom mišljenju, nema sumnje da ga je Rusija nezakonito pritvorila, što je upravo ono što sam rekao ministru vanjskih poslova Lavrovu kad sam razgovarao s njim tijekom vikenda i inzistirao da Evan bude odmah pušten", rekao je Blinken.

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je 30. ožujka da je uhitila Gershkovicha, američkog državljanina, i optužila ga za prikupljanje informacija o ruskoj obrambenoj tvrtki koje su bile državna tajna.

Wall Street Journal negirao je da je Gershkovich špijunirao. Bijela kuća je optužbu za špijunažu, za koju je predviđena zatvorska kazna do 20 godina, nazvala "smiješnom".

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na oslobađanje Gershkovicha, a Blinken je u nedjelju u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom izrazio zabrinutost Washingtona zbog "neprihvatljivog pritvaranja" novinara.

Oznaka "nezakonito pritvoren" znači da bi odgovornost za slučaj bila prebačena s Ureda za konzularne poslove State Departmenta na ured posebnog izaslanika za pitanja talaca, podižući politički profil problema i dopuštajući vladi da dodijeli više sredstava za osiguranje Gershkovicheva oslobađanja.

Zakonodavstvo koje je usvojio Kongres 2020. godine navodi 11 kriterija koji pomažu u određivanju je li američki građanin "nezakonito pritvoren". Državni tajnik SAD-a koristi ove kriterije za određivanje statusa uhićenika, ali slučaj ne mora ispuniti svih 11 točaka da bi zaslužio tu oznaku.

Popis kriterija uključuje, između ostaloga, da je pojedinac na meti primarno zato što je američki državljanin ili da je svrha pritvaranja utjecati na politiku američke vlade.

Drugi čimbenik je drži li se pojedinac u "neljudskim uvjetima" ili je pritvoren u zemlji u kojoj je američka misija primila vjerodostojna izvješća da je pritvaranje samo izgovor.

Bidenova administracija osigurala je oslobađanje najmanje 25 "nezakonito pritvorenih" Amerikanaca. Više od 30 drugih američkih državljana još uvijek se nalazi u inozemstvu s tim statusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:10