KABUL NAKON PADA

‘Nenajavljeno sam upao talibanima u zgradu njihove vlade. Skuhali su mi čaj i uputili poruku svijetu‘

Na pitanje kakvu plaću dobivaju, talibanski borci u kabulu odgovaraju da ne rade za novce te da dobivaju hranu.
Talibani dan nakon pada Kabula snimljeni u predsjedničkoj palači
 (Photo by -/AL JAZEERA/AFP

Kada je reporter britanskog Telegrapha nenajavljeno posjetio sjedište talibanske vlade u Kabulu, niti u petama nije mogao niti naslutiti kakvu će mu dobrodošlicu prirediti.

Uredno posložen radni stol i knjige za menadžerske gurue još uvijek su bile na stolu, kao ostavština prethodnih vlasti. Ipak, talibani su donijeli i nešto svoje: bijeli vjerski transparent njihova pokreta te zaplijenjenu automatsku pušku M4 koju je nekoć koristio afganistanski komandos.

Bradati dužnosnik u tridesetim godinama bio je pristojan i ponudio mu čaj, ali je odbio otkriti identitet rekavši da nema ovlaštenje govoriti te da je samo "menadžer".

- Vrlo smo sretni što smo mi sada čelnici vlade. Želimo dobre odnose s ostatkom svijeta. Želim raditi sa strancima, poručio je iz jednog ureda u zgradi nekadašnjeg ministarstva financija.

Telegraphov nenajavljeni posjet zgradi nove vlade bio je iznenađujuće opušten. ponuđena šalica čaja predstavlja dio šarma što ga pokušavaju nametnuti talibanske vlasti koje su donedavno skeptično gledale na zapadne novinare.

image
Aamir Qureshi/AFP

Od talibanskog preuzimanja Afganistana tisuće boraca neuglađenog 'divljeg' izgleda stiglo je u Kabul, a mnogi od njih došli iz pobunjeničkih baza poput Kandahara i Helmanda. Često nose velike turbane, neurednu dugu kosu i bradu i oružje te predstavljaju suštu suprotnost sofisticiranim i modno osviještenim stanovnicima Kabula, primjećuje Telegraphov dopisnik. Nadziru Kabul u kamionetima ili stražare na kontrolnim punktovima.

- Kada sam prijašnjih godina dolazio u grad, morao sam se šuljati poput lopova, u slučaju da me vlasti ne uhvate. Nisam se mogao slobodno kretati po vlastitoj zemlji, ispričao je jedan taliban ispred obližnje zgrade britanskog veleposlanstva jedan od zapovjednika iz Kapise.

- Sada smo mi glavni. Nikada nismo mislili da ćemo izvojevati ovakvu pobjedu, rekao je.

Talibanski borci sada čuvaju ministarstva i hotele koje su još prije nekoliko tjedana pokušavali napasti.

Ističe da se talibanima pridružio prije 18 godina.

- Sretni smo zbog pobjede. Borili smo se 20 godina. Želimo uvesti islamski zakon, ali ne samo u Afganistanu, rekao je.

Otkrio je da odlično barata engleskim jezikom, ali ubrzo donosi odluku da ga ipak neće koristiti u razgovoru s britanskim novinarom jer se ne želi, kaže, služiti jezikom okupatora.

image
Aamir Qureshi/AFP

Ističe kako će Islamski Emirat Afganistan, novi talibanski naziv za Afganistan, učiti iz pogrešaka svojih prethodnika.

- Devedesetih je bilo puno borbi, nismo imali priliku vladati kako treba. Ovaj puta će biti drugačije, imamo šerijatski zakon, rekao je.

Imali su ga i tada, doduše...

Mnogi stanovnici Kabula im ne vjeruju. Gotovo tri tjedna nakon što su talibani preuzeli grad, ulice su mirne, iako se osjeća da se polako vraća život u grad. Primjećuje se da je na ulicama manje žena nego ranije. U vrijeme talibanskog režima 90-ih žene nisu smjele raditi izvan kuće, niti napuštati dom bez muške pratnje, a škole za djevojčice bile su zabranjene.

Dok je talibanski zapovjednik razgovarao s novinarom Telegrapha, u drugom dijelu grada skupina žena održavala je mirni prosvjed koji je prekinut pucnjevima talibanskih specijalaca u zrak. Snimke su pokazale da je jedna prosvjednica ozlijeđena. Čuli su se i uzvici zapomaganja: 'Zašto nas tučete'.

- Te žene su pod utjecajem Zapada, one žele zapadnjačku vladu i protive se šerijatskom zakonu. Ne znam zašto prosvjeduju, u islamu se njeguje veliko poštovanje prema ženama, izjavio je mladi borac iz Kapise koji je također stajao ispred britanskog veleposlanstva.

Gotovo svi borci koje je novinar Telegrapha zatekao na ulicama Kabula su mu rekli da Amerikance i Britance smatraju osvajačima i nevjernicima.

Na pitanje kakvu plaću dobivaju, talibanski borci odgovaraju da ne rade za novac te da dobivaju samo - hranu.

- Ovaj emirat će trajati vječno. Zapad ne bi ovdje trebao opet dolaziti. Ako dođu, borit ćemo se i sljedećih 20 godina, rekao je.

image
Aamir Qureshi/AFP

Podsjetimo, novu talibansku vladu u Afganistanu vodit će suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Ghani Baradar. Obnašao je dužnost zamjenika ministra obrane kada su talibani prvi put vladali Afganistanom.

Nakon pada talibanske vlade, Baradar je bio visoki vojni zapovjednik zadužen za napade na koalicijske snage, po UN-u.

Godine 2010. bio je uhićen i zatvoren u Pakistanu. Nakon što je 2018. pušten na slobodu, predvodio je talibanski politički ured u Dohi, postavši jedan od najistaknutijih dužnosnika u mirovnim pregovorima sa SAD-om.

Talibani nastoje svijetu pokazati pomirljivije lice, bez značajki koje su obilježile njihovo vrijeme na vlasti prije 2001. godine, no nastupile su mnoge promjene.

image
Hoshang Hashimi/AFP

Već su prebojani šareni izlozi kozmetičkih salona, traperice su zamijenile tradicionalne haljine, a radijske postaje su s hindskog i perzijskog popa prešle na mračnu domoljubnu glazbu.

Ugašeni su glazbeni, politički, kulturni i informativni programi koji se ne odnose na vjerska pitanja.

Iako viši talibanski dužnosnici opetovano ističu da bi se njihove snage trebale ponašati prema stanovništvu s poštovanjem i ne izricati proizvoljne kazne, mnogi u to sumnjaju ili im ne vjeruju da mogu kontrolirati svoje borce na ulicama.

Katar će svakodnevno u Afganistan slati avione s humanitarnom pomoći

Nakon što je pošiljka humanitarne pomoći uspješno sletjela u Kabul, Katar je poručio da će nastaviti obavljati svakodnevne letove za Afganistan idućih nekoliko dana kako bi osigurao prijeko potrebnu opskrbu nakon što je većina pomoći sa Zapada obustavljena zbog talibanskog preuzimanja kontrole nad zemljom.

U subotu je iz Katara u Kabul sletjela humanitarna pomoć, medicinske potrepštine i hrana, a let je u kabulskoj zračnoj luci dočekao katarski veleposlanik u Afganistanu Said bin Mubarak Al Hajarin, priopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Katar se pokazao ključnim posrednikom u komunikaciji između Zapada i talibana, zahvaljujući bliskim odnosima s tom militantnom skupinom koji su ostvareni nakon što je u Kataru 2013. talibanima omogućeno da otvore svoj politički ured.

Katar je pomogao u ponovnom otvaranju zračne luke u Kabulu koja je bila zatvorena nekoliko dana nakon što su prošli mjesec obustavljeni svi letovi za prijevoz putnika.

Više od polovine građana Afganistana, koji broji 40 milijuna ljudi, uključujući i 10 milijuna djece, treba humanitarnu pomoć još od početka ove godine, priopćila je krajem prošlog mjeseca Međunarodna organizacija za migracije (IOM), dodavši da se očekuje da će potrebe za humanitarnom pomoći u toj zemlji i dalje rasti. (Hina)

Talibani traže diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke

Talibani, novi vladari Afganistana, žele diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke, kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta u intervjuu za njemački list od nedjelje.

"Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom", rekao je Zabihullah Mujahid za Welt am Sonntag.

Talibani žele i financijsku te humanitarnu pomoć Berlina kao i suradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju.

Takvu vrstu suradnje talibani žele ostvariti i s drugim državama, rekao je Mujahid.

U prošlosti su Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistanu, rekao je.

"Nažalost, tada su se pridružili Amerikancima. No to je sada oprošteno", rekao je Mujahid.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je da će Berlin nastaviti pomagati razvoj Afganistana, a jedan od uvjeta za to je da talibani sastave široku vladu u koju će uključiti i predstavnike drugih skupina i manjina.

Njemačka je zatvorila svoje veleposlanstvo u Kabulu i prekinula pomoć za razvoj otkako su talibani prošli mjesec osvojili vlast.

Međutim, Berlin je obećao da će nastaviti pružati žurnu pomoć raseljenima u Afganinstanu i izbjeglima iz te zemlje kroz humanitarne organizacije.

Europska unija dogovorila je ovaj tjedan uvjete za ograničenu suradnju s talibanima. Prvi je uvjet da talibani zajamče da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti.

Nadalje, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, omogućiti neometan dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Afganistancima koji to žele da napuste zemlju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:23