UTRKA S VREMENOM

Neočekivani ukrajinski udar na strateški važan grad: ‘Više se ne čuju topovi, već strojnice‘

Kijev tvrdi da je više od 93.000 ruskih vojnika poginulo od početka invazije, a dnevno ih umire oko 340
 Yevhen Titov/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se veseli "mirnom dobu" za svoju zemlju sljedeće godine, ali njegov ruski kolega Vladimir Putin upozorio je da bi se rat mogao oduljiti.

"Vjerujem da će Ukrajinci biti najutjecajniji i sljedeće godine, ali već u vrijeme mira", rekao je Zelenski nakon što ga je Politico proglasio najutjecajnijom osobom u Europi, a magazin Time osobom godine. Njegova je izjava uslijedila nakon što je Putin rekao da će "specijalna vojna operacija" biti "dug proces". Tijekom sastanka moskovskog Vijeća za ljudska prava ruski je predsjednik dao sve od sebe da pozitivno ocijeni vrlo lošu situaciju u kojoj su se našle njegove oružane snage gotovo deset mjeseci od početka invazije.

Putin Veliki

Putin se usporedio s ruskim carem Petrom Velikim, rekavši da Rusija sada kontrolira Azovsko more, za koje se Petar Veliki također borio. "Ovo pozivanje na rusku imperijalnu povijest eksplicitno uokviruje Putinove trenutačne ciljeve u Ukrajini kao otvoreno imperijalističke i još uvijek maksimalističke. Putin očekuje dugotrajan, mukotrpan rat u Ukrajini i nastavlja težiti osvajanju dodatnog ukrajinskog teritorija", naglašava Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj analizi. Putin je rekao da opasnost od nuklearnog rata raste, ali da Rusija neće biti prva koja će upotrijebiti nuklearno oružje. Također je naglasio da Rusija nije "luda" i da je itekako svjesna moći nuklearnog oružja, ali neće njime "mahati".

Šef NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da Rusija želi zaustaviti borbe u Ukrajini tijekom zime kako bi izgradila svoje snage za ponovni napad. "Rusija zapravo pokušava pokušati zamrznuti ovaj rat na neki način, barem na kratko vrijeme, kako bi se mogli pregrupirati, popraviti, oporaviti i zatim pokušati pokrenuti veću ofenzivu na proljeće", izjavio je Stoltenberg za FT.

No, čini se da Putin i dalje nije voljan prekinuti borbe. Ruska vojska nastavlja ofenzivne operacije oko Bahmuta i zasad ne postoje naznake da će doći do operativne stanke. Bahmut je na meti ruskih projektila još od svibnja, ali su, unatoč tome, ruske trupe neznatno napredovale na tom području.

"Što se tiče regije Doneck, okruga Bahmut i drugih vrućih točaka, tamo je u tijeku vrlo žestok obračun, svaki metar se računa", rekao je ukrajinski predsjednik u svom redovnom obraćanju javnosti. Zelenski je također istaknuo da su ruske snage u srijedu izvršile "brutalan, apsolutno namjeran udar" na Kurahove, također u regiji Doneck. U udarima su raznesene tržnica, benzinska i autobusna postaja te stambena zgrada. Ubijeno je najmanje deset civila.

Ruski napad na Bahmut podsjeća na prijašnje uspješne kampanje zauzimanja lučkog grada Mariupolja i gradova Sjeverodonecka i Lisičanska. Svi su ti gradovi prepoznati kao strateški vojni ciljevi i glavna naseljena središta, a Bahmut nije ni jedno, ni drugo. "Wagner grupa je vjerojatno od Kremlja dobila zadatak da zauzme Bahmut, uz obećanje da će za osvajanje dobiti značajnu financijsku nagradu, bez obzira na broj izgubljenih ruskih života. Jevgenij Prigožin će odigrati svoju ulogu i pokazati da je važna komponenta ruskog vojnog stroja", rekao je za CBC umirovljeni ukrajinski pukovnik i vojni analitičar Serhij Grabski.

Kijev tvrdi da je više od 93.000 ruskih vojnika poginulo od početka invazije, a dnevno ih umire oko 340. Rusija je izgubila 2937 tenkova, 5911 borbenih oklopnih vozila, 1925 topničkih sustava, 395 višecijevnih lansirnih raketnih sustava, 211 sustava protuzračne obrane, 281 zrakoplov, 264 helikoptera, 1603 bespilotne letjelice i 16 čamaca.

Mitraljeska vatra

Unatoč predviđanjima da će se sukob usporiti tijekom zimskih mjeseci, civili koji stižu u Zaporižju preko zadnjeg otvorenog prijelaza na bojišnici kažu da borbe eskaliraju u južnoj regiji Herson dok ukrajinske snage nastoje natjerati Ruse na povlačenje prema Krimu. Nova Kahovka, grad na istočnoj obali Dnjipra, sada je važna strateška točka u kojoj se vode žestoke borbe. "Borbe su postale intenzivnije", rekla je za Guardian Ljudmila, stanovnica Nove Kahovke, "Čula se mitraljeska vatra u gradskom parku. Vidjeli smo Ruse kako trče po parku s mitraljezima."

Rusija nastavlja s kampanjom raketiranja ukrajinske energetske infrastrukture, što dovodi do planiranih prekida struje kako bi se spriječilo preopterećenje mreže. Ruske snage ispalile su više od tisuću projektila na ukrajinske električne objekte i vodove, uključujući trafostanice. "Ovi napadi predstavljaju najveći udarac elektroenergetskoj mreži koji je čovječanstvo vidjelo", istaknuo je Volodimir Kudricki, izvršni direktor mrežnog operatera Ukrenergo, prenosi Interfax Ukrajina.

Pritisak na Bjelorusiju

Ukrajinski predsjednik rekao je da se zasad energetska situacija popravlja, ali neće tako skoro dosegnuti svoj maksimalni kapacitet. "Nemoguće je vratiti 100 posto energetski sustav kakav je bio prije početka ruskog energetskog terora. Treba nam vremena. Zato u većini gradova i okruga ostaju rasporedi isključenja struje", poručio je Zelenski. Kijev i Lavov su najviše pogođenim prekidima struje.

Rusija nastavlja vršiti pritisak na Bjelorusiju da se pridruži ruskoj ofenzivi u Ukrajini, pogotovo nakon što su ranije ovog tjedna uništena dva vojna aerodroma u središnjoj Rusiji i zabilježeni novi napadi na ruski grad Belgorod. Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da su vojnici bjeloruske granične službe i bjeloruskih oružanih snaga sve nezadovoljniji zbog prijetnje ulaska Bjelorusije u rat u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:21