POTPUNO NEMOĆAN

NEPRAVDA KOJA JE SABLAZNILA CIJELU AMERIKU Nevin u zatvoru proveo 23 godine, ali država mu neće isplatiti ni centa: 'Postat ću frizer'

 
 Printscreen / Youtube

Kad je Lamonte McIntyre u listopadu prošle godine oslobođen optužbi za dvostruko ubojstvo, iz zatvora je izašao s čistim dosjeom, ali niti centa bogatiji, javlja CBS News. Nakon što je nevin u zatvoru proveo 23 godine, država mu nije ponudila ništa zauzvrat.

Kansas je jedna od 18 američkih država koja krivo optuženima i zatvorenima ne nudi nikakav oblik kompenzacije.

'To je potpuno nepravedno, no moja ljutnja neće ništa promijeniti', kaže McIntyre.

Tricia Bushnell iz organizacije Midwest Innocence Project radila je na McIntyreovom oslobađanju. Ona kaže kako njezin klijent ima svako pravo biti ljut, a njegov slučaj naziva 'savršenom olujom'.

Njegovo suđenje održalo se 1994. godine kad mu je bilo 17, a tužitelji nisu podastrijeli nikakve fizičke dokaze ili motiv zločina. Osim toga, kako tvrde njegovi trenutni odvjetnici, glavni detektiv Roger Golubski čitavu je priču izgradio pomoću prijetnji svjedocima. Bushnell kaže kako bi ovaj slučaj mogao utjecati na oslobađanje drugih krivo optuženih zatvorenika.

Dodaje i kako je trenutačno iza rešetaka desetak osoba povezanih s detektivom Golubskom, koji je bio uključen i u slučaj Lamontea McIntyrea.

Golubski je danas u mirovini i kaže kako nije učinio ništa krivo. No Mark Dupree koji je prošle godine izabran za državnog odvjetnika, zatražio je reviziju njegovih slučajeva.

'Ako zaključimo da je Golubski krivo postupao, protiv njega ćemo dići tužbu', kaže Dupree.

Slaže se i da je McIntyre zaista izvukao najdeblji kraj.

'Jedino što sada možemo je ići naprijed i ispraviti što se da ispraviti.'

A dalje je krenuo i sam McIntyre koji se trenutno obrazuje za brijača i frizera.

'Želio bih biti sretan ostatak života. Ne želim osjećati gorčinu. Nemam više vremena za bacanje', rekao je McIntyre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:25