OPET OKRENUO PLOČU

'NESPRETNO SAM SE IZRAZIO U HELSINKIJU' Trump prihvatio zaključke da se Rusija miješala u američke izbore

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da se nespretno izrazio na konferenciji za novinare u ponedjeljak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te naglasio da prihvaća zaključke američkih agencija o ruskom miješanju.

"Prihvaćam zaključke naših obavještajnih službi po kojima se Rusija miješala u izbore 2016.", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, naglašavajući kako iznimno poštuje savezne agencije.

To uplitanje nije međutim imalo nikakav utjecaj na rezultat izbora, dodao je.

Trump je u ponedjeljak u Helsinkiju gdje se susreo s Putinom rekao kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao".

Trump je novinarima pojasnio da je izgovarajući ključnu rečenicu na novinskoj konferenciji zaboravio staviti rječcu "ne", što je dalo suprotno značenje onome što je želio reći.

Trump se potom našao izložen kritikama zbog te press konferencije koja je potkopala zaključke američkih obavještajnih agencija oko ruskog miješanja.

Vodeći senatori demokrata, ali i republikanaca u ponedjeljak su kritizirali izjave predsjednika SAD-a s konferencije za novinare u finskom Helsinkiju.

Republikanski senator Jeff Flake na Twitteru je Trumpove riječi ocijenio "sramotnim".

"Nikada nisam mislio da ću doživjeti dan u kojem će američki predsjednik stajati na podiju s ruskim predsjednikom i za rusku agresiju okriviti Sjedinjene Države. To je sramotno", napisao je Flake.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru da su Trumpovi postupci "osnažili naše protivnike i oslabili našu obranu i obranu naših saveznika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:12