POTRAGA U TIJEKU

NESREĆA NATO-ovog VOJNOG HELIKOPTERA U padu poginula jedna Kanađanka, petero vojnika se smatra nestalima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.04.2020. u 21:14

(FILES) In this file photo taken on March 17, 2020 Canadian Prime Minister Justin Trudeau speaks during a news conference on COVID-19 situation in Canada from his residence in Ottawa, Canada. - French has become a collateral victim of the coronavirus pandemic in Canada, forcing Prime Minister Justin Trudeau on April 28, 2020 to defend failures to uphold laws requiring labels and services in both official languages. (Photo by Dave Chan / AFP)
AFP

Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je kanadska vojnikinja poginula a petero vojnika se smatra nestalima u nesreći vojnog helikoptera koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji i koji se u srijedu navečer srušio u more između Grčke i Italije.

"Jučer se helikopter kraljevske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji i u kojemu je bilo šest pripadnika Kanadskih oružanih snaga srušio u Jonsko more blizu grčke obale", rekao je Justin Trudeau.

"Jedna je žrtva pronađena a pet se osoba vode kao nestale. Svi su junaci", istaknuo je Trudeau, dodajući da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Potraga za petero nestalih vojnika još traje u suradnji s Italijom, Grčkom, Sjedinjenim Državama i Turskom.

Pronađeno je truplo Abbigail Cowbrough, potvrdio je načelnik glavnog stožera, general Jonathan Vance, pošto je otac žrtve Shane Cowbrought objavio na Facebooku informaciju o kćerinoj pogibiji.

Helikopter CH-148 Cyclone sudjelovao je u operaciji Reassurance koja ima 915 vojnika u Europi. Helikopter se vraćao na fregatu kada je izgubljena veza s njime tijekom vježbe u kojoj su sudjelovali i talijanski i turski brodovi, rekao je general.

Uzrok nesreće se "ne zna" a crne kutije su pronađene, dodao je Harjit Sajjan, kanadski ministar obrane, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Snimači podataka o letu dovezeni su u Kanadu gdje će se analizirati.

Pokrenuta je istraga o "okolnostima strašne nesreće", dodao je general Vance, rekavši da "helikopteri CH-148 neće letjeti" dok se ne završi istraga.

Izdvajamo