UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Medvedev van kontrole: ‘Kobasičar, žabar i špagetoljubac u Ukrajini? Niškoristi!‘

Ključne događaje 113. dana ruske iznvazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Zelenski i Macron

 Ludovic Marin/Afp

Ključni događaji:

- U tijeku je 113. dan rata u Ukrajini

- Nestala dvojica Amerikanaca koji se bore u Ukrajini

- Anketa: Europljani žele da rat završi što je prije moguće

- Biden: Gradit ćemo silose duž ukrajinske granice

- iznad Lavova oboren projektil, ozlijeđeno šest osoba

- Građani Hersonske oblasti podnose zahtjeve za ruskim državljanstvom


NOVO 15:15 Nedavno smanjenje opskrbe Europe ruskim plinom nije bilo planirano i posljedica je sankcija koje su dovele do problema s turbinama koje trebaju održavanje, rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Isporuka ruskog plina Europi u četvrtak je dodatno smanjena, izazvavši zabrinutost u vezi punjenja skladišta za zimu.

"Znamo da postoje problemi s turbinama, s njihovim održavanjem - turbina nije vraćena i negdje je blokirana", rekao je Peskov novinarima. "To je posljedica sankcija, nema u tome ništa namjernog".

Gazprom je smanjio isporuku plina Njemačkoj putem plinovoda Sjeverni tok 1 za 60 posto na 67 milijuna prostornih metara na dan nakon što je smanjio korištenje Siemensove opreme, objasnivši da ta njemačka tvrtka nije na vrijeme vratila opremu poslanu na održavanje.

Siemens Energy, koji se odvojio od matične tvrtke 2020., objavio je ovaj tjedan da je isporučio tzv. aeroderivativne plinske turbine za kompresorsku stanicu za Sjeverni tok 1 2009. godine.

One su bile proizvedene u Kanadi i moralo ih se redovito vraćati na održavanje. Jedna je trenutačno u Montrealu na održavanju i ne može biti vraćena zbog sankcija, po toj tvrtki.

"To nema ništa s nama", rekao je Peskov.


NOVO 14:45 Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu iskazavši mu potporu nakon čega će, nada se Zelenskij, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

U prvom takvom posjetu Kijevu od početka ruske invazije 24. veljače, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rukovali su se sa Zelenskijem koji nije napustio Ukrajinu otkako je počeo rat.

Sastali su se pošto su europski čelnici obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o "nezamislivoj okrutnosti" i "bezumnom nasilju".

"Ovo je herojski grad... obilježen stigmom barbarizma", rekao je Macron.

Kijev optužuje Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su vlastiti prosperitet stavili ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.

Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i financijsku pomoć.

"Francuska i Europa stoje uz Ukrajinu i njezine stanovnike od početka", rekao je.

Zelenskij nije bio s njima u Irpinu.

Nakon razgovora s gradonačelnikom Irpina i drugim dužnosnicima, Draghi je rekao: "Oni su puno govorili o obnovi. Riječi boli, nade, ali i o tome što žele učiniti u budućnosti".

Kremlj je poručio da bi europski čelnici sa Zelenskijem trebali "realno sagledati stvari", a ne razgovarati o slanju oružja.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za sigurnost, ismijao je njihov posjet ocijenivši da od njega "nema nikakve koristi".

Rekao je da su "Ukrajini obećali članstvo u EU-u i stare haubice".


NOVO 13:30 Posjet francuskog, njemačkog i talijanskog čelnika Kijevu nije se svidio visokoj osobi iz Kremlja. Riječ je o bivšem ruskom predsjedniku i premijeru Dmitriju Medvedevu, koji se sada nalazi na poziciji zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, a koji je njihovo putovanje iskritizirao na Twitteru. Pritom je koristio rasističke uvrede koje se odnose na stereotipe o kuhinjama tih triju europskih zemalja.

"Europski ljubitelj žaba, jetre i špageta obožavaju posjećivati Kijev. Niškoristi", napisao je Medvedev.

Dodao je i da će oni Ukrajini 'obećati članstvo u EU i stare haubice, 'ubiti se' u horilki, ukrajinskoj votki, te otići kući vlakom 'kao prije 100 godina'.

"Sve je u redu. Ipak, Ukrajinu to neće približiti miru. Sat otkucava", zaključuje Medvedev.


11:45 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su u ukrajinskom gradu Irpinu, kojeg je posjetio s drugim europskim čelnicima prije sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, počinjeni masakri i ratni zločini.

"To je herojski grad, obilježen stigmama barbarstva", rekao je Macron novinarima, prenosi Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i Macron stigli su u Kijev nakon noćnog putovanja vlakom iz Poljske, a dočekani su sirenama za zračni napad u Kijevu.

Irpin je posjetio i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, a očekuje se da će im se on kasnije pridružiti na razgovoru sa Zelenskim.


11:30 Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, pozvao je da "sve ruske gradove" u Ukrajini, uključujući Odesu, zauzmu proruske snage,prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Citiraju Pušiljina koji je izjavio da "moraju osloboditi sve ruske gradove" kao odgovor na pitanje o Odesi. Pušilin također kaže da bi se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao suočiti s međunarodnim sudom zbog onoga što samozvani čelnik DPR-a smatra ratnim zločinima u Donbasu.


10:00 Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi u četvrtak ujutro stigli su u Kijev, u svoj prvi posjet nakon početka ruske invazije.

Trojica čelnika će tamo razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o daljnjoj podršci Ukrajini i njezinoj želji da postane članica Europske unije.

Lideri tri najveće ekonomije Europske unije dosad su najvažnija europska delegacija koja je stigla u Ukrajinu od početka rata.

Zračni promet iznad Ukrajine je zbog sukoba blokiran, pa su trojica čelnika u Kijev stigli iz Poljske vlakom s devet vagona. Krenuli su za Kijev iz poljskog grada Przemysla nedugo nakon ponoći.

Putovanje preko noći planirano je danima, no iz sigurnosnih razloga nije službeno potvrđeno do samog dolaska u Kijev.

Trojcu u Kijevu bi se tijekom dana trebao pridružiti i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Ovaj posjet posebno je važan za Scholza nakon tjedana rasprave o tome je li trebao otići ranije kako bi iskazao podršku Berlina Kijevu.

Zelenskij mjesecima stvara pritisak na njemačke čelnike da učine više u borbi protiv Rusije, uključujući slanjem teškog naoružanja poput tenkova.

Ukrajinski čelnici ranije su odbili dolazak njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, smatrajući ga prebliskim Rusiji.


06:05 Dvojica Amerikanaca koji se bore uz ukrajinske snage sjeverno od Harkiva vode se kao nestali već gotovo tjedan dana, a postoji bojazan da su ih ruske snage zarobile, tvrde njihove obitelji i jedan suborac, prenosi CNN.

Riječ je o Alexanderu Johnu Robertu Druekeu (39) iz Tuscaloose u Alabami i Andyju Tai Ngoc Huynhu (27) iz Hartsellea u Alabami.

Narednik tima, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, dostavio je CNN-u fotografije putovnica obojice muškaraca i njihovih pečata koji su im omogućili ulazak u Ukrajinu.

Drueke i Huynh su, kako je rekao, nestali tijekom bitke, a tijekom kasnije potrage nisu pronađeni njihovi ostaci. Objava na ruskom propagandnom kanalu na Telegramu tvrdila je da su dva Amerikanca zarobljena u blizini Harkiva. "Bio je to apsolutni kaos", rekao je za CNN. "Na našim položajima je napredovalo više od stotinu pješaka. Imali smo tenk T-72 koji je pucao na ljude s udaljenosti od 30, 40 metara", dodao je.

Bunny Drueke, Alexanderova majka, rekla je za CNN da se "pretpostavlja da su ratni zarobljenici, ali da to nije potvrđeno".

Rekla je da američko veleposlanstvo u Ukrajini nije moglo provjeriti je li njezin sin zarobljen. "Nisu uspjeli potvrditi da je on s Rusima. Sve što mogu provjeriti jest to da se u ovom trenutku vodi kao nestao", rekla je. "Oni su u bliskom kontaktu sa mnom i potpuno sam uvjerena da rade na slučaju", dodala je.

"U ovom trenutku ne želimo pretpostavljati što se moglo dogoditi. Očito postoji nekoliko scenarija. Jedan od njih je da su možda zarobljeni. Ali mi nemamo potvrdu za to u ovom trenutku," rekla je Huynhova zaručnica Joy Black za CNN. Članovi obitelji potvrdili su da su se posljednji put čuli s nestalim muškarcima 8. lipnja, kada su im rekli da će biti izvan mreže nekoliko dana zbog misije.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da su "svjesni nepotvrđenih izvješća o dvojici američkih državljana zarobljenih u Ukrajini".

"Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s ukrajinskim vlastima", rekao je glasnogovornik. "Zbog zaštite privatnosti, nemamo daljnjih komentara."


06:02 Njemački kancelar Olaf Scholz na putu je prema glavnom gradu Ukrajine, izvijestila je njemačka televizija ZDF. Tamo bi trebao stići zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i talijanskim premijerom Mariom Draghiom.


06:00 Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine izvijestio je da je ubijeno još 21 dijete u Mariupolju, što je ukupno 313 djece.


'Ukrajina je u kritičnoj situaciji pa postoji hitna potreba za potporom', rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima uoči NATO summita u Bruxellesu kazavši pritom da će članice saveza nastaviti opskrbljivati Ukrajinu teškim naoružanjem i sustavima dugog dometa. Dodao je da očekuje da će na summitu biti dogovoren novi paket pomoći Kijevu.

'Izuzetno smo usredotočeni na jačanje podrške', rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21