STRAH JE SVE VEĆI

Nestašica i rast cijene jestivog ulja postaju sve ozbiljniji problem: ‘To je jako, jako zastrašujuće!‘

Cijena biljnog ulja dosegnula je rekordnu razinu u veljači, a zatim narasla za još 23 posto u ožujku, prema izvješću UN-a

Ilustracija

 Ina Fassbender/AFP
Cijena biljnog ulja dosegnula je rekordnu razinu u veljači, a zatim narasla za još 23 posto u ožujku, prema izvješću UN-a

U restoranu Tarihi Balikca u Istanbulu mjesecima su se pokušavali nositi sa sve višom cijenom suncokretovog ulja koje njihovi kuhari koriste za prženje ribe, lignji i dagnji, piše Associated Press.

No početkom travnja, kad je ulje postalo četiri puta skuplje u odnosu na 2019., restoran je konačno povisio svoje cijene. Sada čak i neki dugogodišnji gosti samo pogledaju jelovnik i odu.

'Odupirali smo se koliko god smo mogli i rekli: 'Pričekajmo malo, možda će se tržište popraviti, a cijene će se ustabiliti. No vidjeli smo da se situacija ne popravlja', kaže Mahsun Aktas, konobar i kuhar u restoranu. 'Gosti si to više ne mogu priuštiti.'

Otkako je počela pandemija Covida-19, svjetske cijene jestivog ulja rastu zbog više razloga: od loše žetve u Južnoj Americi, pa do manjka r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 21:55