ČEKAJU GA NEIZVJESNI IZBORI

Netanyahu će biti optužen za korupciju: 'Ovo je lov na vještice'

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly government cabinet meeting in Jerusalem May 4, 2016. REUTERS/Abir Sultan/Pool
 REUTERS

Izraelski državni tužitelj namjerava optužiti premijera Benjamina Netanyahua za korupciju u tri slučaja, objavila je u četvrtak izraelska televizija, pozivajući se na ministarstvo pravosuđa.

Odluka objavljena pred izbore 9. travnja produbila je neizvjesnost u pogledu Netanyahuovih izgleda na izborima s obzirom na to da ga očekuje tijesna utrka.

Podizanje optužnica za mito, prijevaru i kršenje povjerenja ovisit će o ishodu saslušanja koje se očekuje nakon izbora. Netanyahu, koji tvrdi da nije kriv, na tom saslušanju može pokušati uvjeriti tužitelja da ga ne optuži.

Sumnjiči ga se da je prihvaćao poklone bogatih poslovnih ljudi i činio usluge za pozitivno praćenje njegova rada u medijima.

Netanyahu je mogućnost podizanja optužnice nazvao "lovom na vještice" i planom kojim njegovi politički protivnici žele srušiti njegovu desnu vladu.

Netanyahu, predsjednik desne stranke Likuda, rekao je da je na meti neviđene klevetničke kampanje i da na kraju svega neće od sumnji protiv njega biti ništa.

Izjavu je dao na televiziji pošto ga je državni tužitelj Avichai Mandelblit obavijestio da protiv njega kani podići optužnicu za korupciju, prijevaru i zlouporabu povjerenja.

Ta vijest dolazi usred kampanje za prijevremene parlamentarne izbore 9. travnja. Netanyahu je napao "ljevicu", kako ju je nazvao, koja po njegovu mišljenju obuhvaća i centrističku listu njegovih glavnih izazivača, Bennyja Gantza i Yaira Lapida.

"Ljevica savršeno dobro zna da nas ne može pobijediti na izborima pa već tri godine organizira neviđen lov na vještice ne bi li srušila desnu vladu koju vodim i na njezino mjesto postavila Lapidovu i Gantzovu lijevu vladu", rekao je.

"Ta kula od karata srušit će se do temelja nakon izbora", dodao je teško potiskujući emocije kada je govorio o teškoćama koje proživljava njegova obitelj.

"Planiram vam služiti kao premijer još dugi niz godina", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:27