OZBILJNE OPTUŽBE

NETANYAHU KAŽE DA JE IRAN RAZVIJAO NUKLEARNO ORUŽJE U TAJNOM POSTROJENJU 'Kada su shvatili da smo ih otkrili, uništili su sve'

 
Benjamin Netanyahu
 REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da je Iran razvijao nuklearno oružje na tajnom mjestu u blizini grada Abadeha, ali je Teheran uništio postrojenje nakon što je saznao da je otkriveno.

Netanyahu je po prvi put otkrio lokaciju postrojenja za koje kaže da je otkriveno u mnoštvu iranskih dokumenata koje je Izrael nabavio prošle godine.

"Na ovom području je Iran izvodio pokuse za razvoj nuklearnog oružja", rekao je izraelski premijer na televiziji i pokazao zračne snimke nekoliko manjih zgrada i njihovih koordinata za koje kaže da su snimljene u postrojenju Abadeha krajem lipnja ove godine.

Na novim snimkama mjesec dana kasnije zgrada više nema. "Kada je Iran shvatio da smo ih otkrili, uništili su postrojenje. Izbrisali su ga", rekao je Netanyahu.

Izjave Netanyahua uslijedile su nakon Reutersovog izvještaja u kojem se otkriva da je Međunarodna agencija za atomsku energiju pronašla tragove uranija na drugoj lokaciji u Iranu na koju je izraelski čelnik prvi put upozorio u prošlogodišnjem govoru u Ujedinjenim narodima.

Iran tek treba objasniti tragove uranija na tom području iako niječe da je ikada razvijao nuklearno oružje.

Netanyahu, koji se snažno protivi nuklearnom sporazumu Irana i svjetskih sila iz 2015., iznio je saznanja u govoru na televiziji samo tjedan dana prije održavanja općih izbora u Izraelu u, čini se, tijesnoj utrci za još jedan mandat.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da se probudi i shvati da Iran sustavno laže", rekao je izraelski premijer.

"Jedini način da se spriječi pohod Irana za bombom i njegova agresija u regiji je pritisak, pritisak i još malo pritiska", zaključio je Netanyahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:55