PODNESENE PRIJAVE

NEVJEROJATNA PLJAČKA UBiH Direktori iz Litve ukrali 50milijuna eura pa pobjegli iz zemlje

Litavski direktori su bez suglasnosti imovinu tvrtki založili u korist 'AB Ukio bankas Litva' na ime jamstva za podignute kredite
Zenica, 160110.Nekadasnje radnice robne kuce Bosna u Zenici vec nekoliko dana prosvjeduju, nalaze se zatvorene u prostorijama robne kuce. Za 106 radnika ove firme nije uvazan radni staz za period od 6 do 10 godina, sa pripadajucim otpreminama dug prema ovim radnicima iznosi 350.000 KM. Kada to kupac ispuni, radnice ce napustiti objekat. Radnicama kojih je oko tridesetak nije omogucen unos hrane, vode, ugasena im je struja, a i odlazak u toalet im je uskracen. Radnice mogu napusiti ove prostorije, ali se ne mogu vratiti, niti ista moze uci unutra.Na slici: policija intervenira.Foto: Dado Ruvic / CROPIX
 Dado Ruvić / CROPIX

SARAJEVO - Policija Republike Srpske podnijela je kaznene prijave protiv pet litavskih državljana koje tereti da su odgovorni za pronevjeru više od 50 milijuna eura, potvrdio je u petak ministar unutarnjih poslova RS Radislav Jovičić.

On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako su prijave podnesene protiv uprave tvornice glinice "Birač" iz Zvornika i bivše uprave nekoliko tvrtki povezanih s tim poduzećem.

Kazneno su prijavljeni Martyinas Ugianskis, predsjednik Upravnog odbora tvornica "Birač", "Mehanika", Alumina" i „Birač Energa“, te Virginius Vajega i Oksana Kavtun, članovi upravnih odbora tih tvrtki.

Prijava je podnesena i protiv Mindaugasa Kazakevičiusa, direktora tvrtke Alumina iz Zvornika i Rimantasa Balsysa, direktora tvrtke "Mehanika".

Sve ih se tereti za kaznena djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti odnosno krivotvorenja poslovnih knjiga ili isprava.

Litavski direktori su bez pribavljanja potrebnih suglasnosti imovinu tvrtki koje su vodili založili u korist AB Ukio bankas Litva na ime jamstva za podignute kredite.

Krediti nikada nisu vraćeni a tvrtke su ostale bez imovine u vrijednosti većoj od 100 milijuna konvertibilnih maraka (51,1 milijun eura).

Svi osumnjičeni Litavci napustili su teritorij Bosne i Hercegovine iako su još formalno na dužnostima u tvrtkama koje su oštetili a Jovičić je izrazio sumnju kako se uopće imaju nakanu vraćati.

"Vjerujem da će se vratiti jedino u pratnji policije", kazao je Jovičić najavljujući raspisivanje međunarodne tjeralice za osumnjičenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:22