LANAC DUG ČAK 620 KM

NEVJEROJATNA PODRŠKA HRABRIM ŽENAMA KOJE SU PREKRŠILE STOLJETNU ZABRANU Konzervativci pobjesnili, no ono što se tada dogodilo nitko nije očekivao

 
 Youtube

Milijuni žena oformili su ljudski lanac koji se proteže čak 620 kilometara kako bi dale svoju podršku iznimno narušenim ženskim pravima u Indiji nakon što su dvije žene ušle u hinduistički hram u koji im je inače pristup najstrože zabranjen, piše Independent.

Zabrana ulaska u hram Sabarimala u Kerali 'ženama menstrualne dobi' postala je okosnica rasprava o ženskim pravima i rodnoj jednakosti u toj zemlji.

Unatoč presudi Vrhovnog suda prema kojoj zabrana ulaska ženama mora biti ukinuta, tisuće muškaraca pojavile su se oko hrama kako bi ženama zabranili ulazak.

No ono što se tada dogodilo, nitko nije očekivao.

Borbi za ženska prava pridružili su se milijuni žena te oformili lanac dug 620 kilometara koji se proteže od grada Kasargoda u sjevernom dijelu Kerale, sve do Thiruvananthapuram, grada na krajnjem jugu pokrajine.

Vlada je u utorak objavila da u protestu sudjeluje više od 5,5 milijuna žena.

Nakon ovako masovnih demonstracija, dvije žene koje su sve i započele, ušle su uz policijsku pratnju u hram i ondje se pomolile.

Šef policije pokrajine Kerala, Pinarayi Vijayan, potvrdio je da su to prve dvije ženske osobe koje su ondje molile nakon što je prije tri mjeseca ukinuta zabrana ulaska ženama u hram.

Velikodostojnici hrama, pak, kažu da ženama nije dozvoljen ulazak u Sabarimalu jer bi one mogle ponukati vrhovno božanstvo Ayyappa da odustane od celibata.

Drugi pak kažu da su žene menstrualne dobi – što je praktički od 10 do 50 godina starosti – nečiste te da nakon njihovog posjeta svećenici moraju izvesti dvosatni obred čišćenja.

Ovaj događaj imao je još jednu neobičnu posljedicu, a ta je neočekivano suglasje dviju najvećih indijskih stranaka: vladajuće stranke Narendra Modija BJP te najveće oporbene stranke Kongres. Naime, obje stranke su pozvale na poštovanje religijskih običaja.

No vladajuća stranka u pokrajini Kerala, Komunistička partija Indije (CPI), kazala je da nema izbora nego poštovati odluku suda koji je odlučio da se 'zabrane ovoga tipa ne može smatrati osnovnim religijskim pravima'.

Dipak Misra je u ime suda pojasnio da 'patrijarhalna vjerovanja nisu važnija od jednakosti u prakticiranju vjere'.

'Religija ne može biti izgovor da se ženama uskrati pravo na štovanje božanstava. Tretiranje žena kao djece manjeg boga je žmirenje na ustavom zajamčenu jednakost', poručio je Misra.

Dakako, nakon što su se prve dvije žene pomolile u hramu, bilo je puno nezadovoljnih pa su organizirani prosvjedi, a policija je morala upotrijebiti suzavac da bi rastjerala gnjevno mnoštvo. Krajnje desna hinduistička grupa iz Kerale, Sabarimala Karma Samithi, koja inače podržava vladajuće BJP, pozvala je na prosvjede diljem zemlje u četvrtak.

I stranka BJP pozvala je na mirne prosvjede, no lokalni čelnik iste stranke nešto ranije je dolio ulje na vatru nazivajući ulazak žena u hram 'ateističkim pokušajem da se unište hinduistički hramovi'.

Predsjednik stranke BJP Kerale, Sreedharan Pillai, rekao je da će poduprijeti svako nastojanje da se komuniste spriječi da unište vjeru'.

Inače, religija je postala jedna od najvažnijih tema u kampanji za opće izbore koji bi se trebali održati na proljeće. U jednom od rijetkih pojavljivanja na TV-u, indijski je premijer Narendra Modi rekao da misli kako je svađa oko hrama Sabarimala vezana više uz religijsku tradiciju nego uz ravnopravnost spolova.

Naglasio je i da postoje hramovi u kojima je zabranjen ulazak muškarcima.

'Neka dođu svi vjernici i protestiraju', rekao je Modi.

S druge strane, potpredsjednik lokalnog ogranka oporbene stranke Kongres rekao je da će 'vlada morati platiti za narušavanje tradicije'.

U međuvremenu, dvije žene koje su prve ušle u hram, Bindu Ammini (42) i Kanaka Durga (44), stavljene su pod policijsku zaštitu.

Ammini je na televiziji ispričala kako su putovale prema hramu tijekom noći kako bi izbjegle kontra prosvjednike.

'Kad smo došle do hrama, tražile smo policijsku zaštitu. U hram smo ušle u 3:30 i obavile molitvu darshan.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52