CARL GHOSN

NEVJEROJATNA PRIČA O BIJEGU POSRNULOG AUTO TITANA Specijalci u kutiji za glazbene instrumente prošvercali bivšeg šefa Nissana iz pritvora u Japanu

 
Carlos i Carole Ghosn, arhivska fotografija
 Kazuhiro NOGI / AFP

Bivši čelnik najveće automobilske korporacije na svijetu, Carlos Ghosn (65), mjesecima je čamio u kućnom pritvoru u Japanu. Optužen da je prijavio niže prihode i pronevjerio milijune dolara iz svoje tvrtke Nissan-Renault, od travnja prošle godine u strogo je čuvanom objektu čekao da sud donese odluku.

Japanske vlasti uhitile su ga u studenome 2018. godine i smjestile u zloglasni tokijski zatvor gdje je čekao rasplet svoje sudbine zajedno s ostalih 1600 zatvorenika. Tamo je proveo 108 dana sve dok zbog medijskog pritiska i upornog rada njegova odvjetnika nije pušten uz jamčevinu od devet milijuna dolara. Nakon što su u javnost izašli novi detalji o njegovim navodnim zlodjelima, ubrzo je opet uhićen i proveo je dodatni 21 dan u zatvoru Kosuge. Ponovno je pušten u travnju prošle godine uz jamčevinu od 4,5 milijuna dolara i stroge mjere opreza.

One su uključivale ukupno 15 restrikcija, među kojima i onu da ne smije vidjeti niti komunicirati sa svojom suprugom. Ghosn je dane provodio zatvoren u malom tokijskom stanu, pod 24-satnim videonadzorom i okružen zaštitarima. Činilo se kao da nema šanse pobjeći iz zgrade pa kad su japanske vlasti tek nakon pola dana saznale da je Ghosn uspješno pobjegao iz Japana i da se nalazi u naručju svoje supruge u Libanonu, nemalo su se iznenadili.

Privatni avion

Nije poznato koliko je dugo bijeg planiran, ali je izveden gotovo savršeno, prenosi libanonska TV kuća MTV. U nedjelju navečer su bivši pripadnici specijalnih postrojbi, koji su se predstavili kao izvođači gregorijanskih napjeva, ušli u Ghosnovu japansku rezidenciju. Sa sobom su ponijeli kutije za glazbene instrumente i proveli “logično vrijeme koje je potrebno za izvedbu koncerta”. Pri izlasku su u jednu od kutija sakrili Carlosa Ghosna, koji je visok oko 1,7 metara, te su ležerno išetali iz zgrade. Odvezli su se do lokalnog aerodroma gdje je bivšeg automobilskog titana čekao privatni avion kojim je otišao u Istanbul.

Tamo se ukrcao na privatni Bombardier Challenger i prije svitanja, u 4.16 sati, bio je na aerodromu u Beirutu. Libanonski mediji su počeli izvještavati o Ghosnovu dolasku u državu, a ubrzo je stigla i potvrda od njegova prijatelja i televizijskog voditelja Ricarda Karama koji je rekao da je Ghosn “konačno došao doma”. “Bila je to velika avantura”, izjavio je novinarima, ne otkrivajući previše detalja. Japanski mediji i vlasti još uvijek su bili u neznanju. Ghosn se za to vrijeme odvezao do svoje privatne rezidencije u Beirutu gdje ga je dočekala supruga Carole (53). Ghosn ima libanonsko državljanstvo, a osim toga, Libanon ne izručuje ljude u Japan pa je Ghosnova nova lokacija strateški izabrana.

Prva vijest o spektakularnom bijegu njihova zatvorenika do Japana je stigla tek u ponedjeljak oko 18 sati. Japanski ambasador u Libanonu Matahiro Yamaguchi bio je na zabavi u Beirutu kad mu je prišao reporter MTV-ja i pitao ga o Ghosnovu bijegu. Yamaguchi je prvo bio zatečen, potom je odgovorio da ne zna ništa o tome, a zatim je mahnito tipkajući na mobitelu izjurio sa zabave bez pozdrava.

U međuvremenu se oglasio i sam Ghosn izjavom za novinare.

“Trenutačno sam u Libanonu i neću više biti talac namještenog japanskog pravosudnog sustava u kojem je krivnja unaprijed pretpostavljena, zemljom bjesni diskriminacija, a osnovna ljudska prava su uskraćena. Neću više biti talac u zemlji koja zanemaruje obveze prema međunarodnom pravu i ugovorima”, napisao je Ghosn.

Njegov odvjetnik Junichiro Hironaka tvrdi kako ništa nije znao o bijegu te je ostao iznenađen kao i svi ostali.

“Njegov čin je neoprostiv i smatra se izdajom japanskog pravosudnog sustava. Htio sam dokazati da je nevin. Kako nam je to mogao napraviti?”, rekao je Hironaka, koji je u odvjetničkim krugovima poznat kao “Oštrica”, prenosi The Guardian. No, ubrzo je nastavio pomirljivijim tonom.

Putovnice

“Ne mogu ga kriviti zbog toga što je napravio. Vjerojatno je mislio da u Japanu neće dobiti pravedno suđenje”, zaključio je Hironaka. Dodao je da nije mogao izvesti takav bijeg bez asistencije neke velike organizacije. Ostaje misterij kako je Ghosn ušao u Libanon, s obzirom na to da su sve tri njegove putovnice - libanonska, francuska i brazilska - kod njegova odvjetnika. Libanonske vlasti tvrde kako je ušao u državu legalno pomoću libanonske osobne iskaznice i francuske putovnice. Pretpostavlja se da mu je pri bijegu dijelom pomogla i supruga koja je suđenje protiv supruga često nazivala “čudnim i okrutnim”.

Ghosn je stekao popriličnu popularnost diljem svijeta. U Japanu se njegovo lice nalazilo na bento kutijama za ručak, a napravljen je i strip u kojem Carlos ima glavnu ulogu superjunaka. U Libanonu se prodaju markice s njegovim naličjem, a kad je uhićen, u Beirutu su osvanuli plakati s natpisom “Svi smo mi Carlos Ghosn”.

Ghosn je rođen u Brazilu. Njegovi su roditelji iz Libanona te je Ghosn tamo živio od šeste godine. Na studij je otišao u prestižni pariški École Polytechnique, a nakon studiranja zaposlio se u Michelinu. Tamo je proveo 18 godina prije nego što je otišao u Renault. Zbog svojeg “brutalnog programa restrukturiranja” dobio je nadimak “Le Cost Killer” (Ubojica troškova). Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća istu stvar je ponovio i u Nissanu te je potvrdio status jednog od najuspješnijih poslovnih lidera. Spojio je dvije tvrtke i postao glavni direktor Renault-Nissana 2001. godine. U 2016. korporaciji je pridružen i Mitsubishi, a Ghosn je sjedio na glavnoj poziciji jedne od najvećih korporacija proizvođača automobila.

Procijenjeno je da je imao godišnju plaću od 17 milijuna dolara, a 2018. godine mu je neto vrijednost iznosila oko 120 milijuna dolara. Putovao je koristeći privatnu Nissanovu liniju aviona Gulfstream G650, a mnogo je vremena proveo u zraku i na relacijama Francuska - Japan. Često je odlazio i do Brazila, Libanona i SAD-a. U Bejrutu je kupio vilu boje lososa za devet milijuna dolara, a stan u Tokiju je plaćao gotovo 9000 dolara mjesečno iako je tamo boravio tek nekoliko dana svaki mjesec. Navodno je novac iz tvrtke, oko 50 tisuća eura, potrošio i za svoje drugo tematsko vjenčanje u stilu Marije Antoanete. Japanske vlasti optužile su ga da je od 2011. do 2015. godine pronevjerio više od 44 milijuna dolara i prijeti mu 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:44