PORUKA IZ BEJRUTA

PRVA ISPOVIJEST AUTO MOGULA NAKON FILMSKOG BIJEGA IZ JAPANA 'Sve je to sr****! Ušao sam u malo sobicu i pogodite tko me tamo čekao'

 
 AFP

Carlos Ghosn, bivši generalni direktor Renault-Nissana, obratio se javnosti po prvi puta od filmskog bijega iz Japana. Moćnik je održao press konferenciju u libanonskoj prijestolnici Bejrutu gdje je pobjegao iz Tokija i, kako sam kaže, ovo je trenutak koji je čekao jako dugo. Trenutak u kojem će iznijeti svoju istinu.

O njegovom bijegu iz Japana puno se špekuliralo, ali o tome nije htio danas pričati.

- Znam da vas sve to zanima, ali neću pričati o svom bijegu. Pričat ću vam o razlozima svog bijega. Ovo je prvi put od početka ove noćne more da mogu ispričati svoju verziju priče. Reći ću vam sve činjenice i nadam se da ćete vi zaključiti što je prava istina - rekao je Ghosn koji je, očekivano, ispalio rafalnu paljbu po japanskom pravosuđu.

- Ispitivali su me svaki dan osam sati. Bez mog odvjetnika, naravno. Uvjeti u zatvoru? Izvan ćelije provodio sam pola sata dnevno, tuširao sam se dvaput tjedno, nisu mi davali lijekove, ispitivali su me svako malo, a zatvorsko osoblje nije znalo ni riječi engleskog ili francuskog...

Ghosn je rekao da je nedužan i da je njegovo uhićenje velika pogreška.

- Nisam pobjegao od pravde, već od nepravde. Morao sam pobjeći, jer bi sasvim sigurno umro u Japanu. Nisam imao izbora. Spasio sam Nissan, 17 godina sam služio Japanu i oni su mi ovako vratili. Proglasili su me krivim i prije suđenja.

Milijarder je otkrio i kako je uhićen u Japanu.

- Pisalo se da sam uhićen u avionu. To je obično sr****. Izašao sam iz aviona, došao do imigracije i onda su mi rekli da ima neki problem s mojom vizom. Ušao sam u sobicu i pogodite tko me tamo čekao... Tužitelji, naravno!

Ghosn je rekao da zna odakle je krenula cijela hajka i tko je kriv za njegovo uhićenje.

- Direktori u Nissanu, oni su mi smjestili. Umirali su od straha da će Nissan pasti pod kontrolu Renaulta. Jedan od razloga zašto sam u ovoj situaciji jer sam prihvatio ponudu da integriram te dvije velike kompanije. Govorio sam im da ću respektirati autonomiju i Renaulta i Nissana, ali nisu mi vjerovali.

Carlos Ghosn je u studenom 2018. uhićen u Tokiju zbog sumnje u financijske malverzacije i optužen. Pošto je u više navrata u pritvoru proveo 130 dana, bivši izvršni direktor grupacije Renault-Nissan-Mitsubishi oslobođen je uz jamčevinu krajem travnja 2019. uz formalnu zabranu da napusti Japan dok čeka suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:50