DIKTATURA KOREKTNOSTI

New York: Iz škola izbacuju termine kao što su DINOSAUR, PLES, ROĐENDAN i NOĆ VJEŠTICA kako djeca ne bi imala traume

Ured za obrazovanje u New Yorku poslao je tvrtkama koje se natječu za slaganje standardiziranih tekstova za učenike, listu od 50 zabranjenih riječi, koje iz raznih razloga ne smiju biti korištene u ispitima, piše Daily Mail.

Riječ dinosaur samo je jedan od 50 termina koji je zabranjen koristiti na ispitima kako djeca ne bi dobila traume.

Među ostalim tabu riječima su i "rođendan", jer taj termin Jehovi svjedoci ne priznaju, zatim termini koji su vezani uz bogatstvo i sromaštvo jer rangiraju ljude, te termin "noć vještica" koji je dospio na crnu listu jer sugerira poganstvo. Čak je i "ples" postao tabu, jer se neke sekte tomu protive.

Iz ureda za obrazovanje kažu kako ove korake poduzimaju jer bi ti termini mogli u učenicima pobuditi neugodne emocije. I druge države imaju svoju listu zabranjenih riječi, no lista New Yorka je najduža.

Popis uključuje i termine kao što su: terorizam, jer je prezastrašujuć, kao i razvod, jer bi mogao psihički uzdrmati djecu čiji su roditelji rastavljeni, također uključuje i bilo koji pojam koji označava bolest.

"Ovo je način da učenici završe ispit bez da im nešto odvlači pažnju", rekla je glasnogovornica Ureda za obrazovanje, te dodala kako ovaj popis nije pokušaj cenzure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:04