GROZNICA I KRVARENJE

NEZAPAMĆENA EPIDEMIJA Bijesna masa okrivila liječnike: 'Vi ste nam donijeli tu smrt!'

 AFP

CONAKRY - Zapadnom se Afrikom širi panika zbog opakog virusa ebole, koji se proširio po nekoliko država u kojima ga nikada prije nije bilo. Situaciji ne pomažu ni glasine da se ovaj virus, protiv kojega nema učinkovitog lijeka, prenosi zrakom.

Od izbijanja epidemije u veljači zabilježeno je 90 smrtnih slučajeva, najviše u Gvineji. Virus se otada pojavio u Sierra Leoneu, Liberiji i Maliju, a u Gvineji je u subotu zbog kritične situacije izbila opća tučnjava.

Bijesna gomila navalila je u medicinski centar u Macenti, gradu udaljenom oko 425 kilometara od prijestolnice Conakryja. Optuživali su liječnike, inače pripadnike međunarodne humanitarne udruge Liječnici bez granica, da su upravo oni donijeli zarazu u njihov grad, gdje je dosad umrlo 14 ljudi.

'Evakuirali smo sve naše ljude i zatvorili centar', kazao je glasnogovornik Liječnika bez granica Sam Taylor. 'S lokalnim vlastima pokušavamo razriješiti problem što je prije moguće kako bismo ponovno mogli početi pružati ljudima pomoć', dodao je.

Zasad nema informacija koliko je ljudi u tučnjavi ozlijeđeno, ali svi pozivaju na mir s obzirom da je pomoć liječnika, pogotovo onih s iskustvom u borbi s ebolom, ključna u zaustavljanju njezina širenja.

Za ebolu nema lijeka, a bolest uzrokuje groznicu i teško krvarenje. Zdravstveni djelatnici su opisali izbijanje epidemije u Zapadnoj Africi kao 'nezapamćenu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:10