KATASTROFALNI SCENARIJ

Ni masovna testiranja ni lockdown nisu pomogli: Kako se raspao slovački sustav borbe protiv korone

Slovačka je lani tijekom jednog vikenda testirala oko dvije trećine od 5,4 milijuna stanovnika
Testiranje u Bratislavi
 Vladimir Simicek

Nakon 40 dana zaključavanja i četiri tjedna masovnog testiranja pomoću brzih testova, slovački sustav borbe protiv covida-19 nije djelotvoran. Slovačka vlada pod sve je većim pritiskom jer se zdravstveni sustav bori s još jednim porastom slučajeva od covida-19 i brzim širenjem zaraznijeg britanskog soja virusa.

Slovačka sada ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od covida-19 po glavi stanovnika na svijetu. Unatoč teškom lockdownu, sedmodnevni prosjek u Slovačkoj popeo se s 1.68 smrtnih slučajeva 1. veljače, na 1.78 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u ponedjeljak 16. veljače, prema podacima Sveučilišta John Hopkins.

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova nazvala je situaciju vrlo ozbiljnom.

"Moramo se pridržavati svih pravila", rekla je Caputova u utorak nakon sastanka sa skupinom znanstvenika i medicinskih stručnjaka.

Britanski soj dominira

Najvažniji čimbenik koji je spriječio pad slučajeva zaraze koronavirusom u Slovačkoj pojava je britanskog soja virusa. Ranije ovog mjeseca, slovačka je vlada najavila da je brzo raširena inačica koronavirusa koja je prvi put pronađena u južnoj Engleskoj postala dominantna u srednjoeuropskoj zemlji. Izjava je uslijedila nakon što su zdravstvene vlasti izdvojile sve pozitivne uzorke u cijeloj zemlji od jednog dana.

Britanska varijanta otkrivena je kod njih 74%, što je ministar zdravstva Marek Krajci nazvao "nevjerojatno velikim brojem". Lockdown koji je funkcionirao protiv izvorne inačice nije bio učinkovit protiv zaraznije varijante. Pritom, istraživači su otkrili da je britanski soj smrtonosniji.

image
Masovno testiranje u Bratislavi
Vladimir Simicek/AFP

Slovačka vlada u srijedu je pooštrila kontrolu granica i zatražila od drugih država EU da pošalju liječnike i medicinske sestre kako bi pojačale osoblje u intenzivnoj njezi u zemlji. Također, vlada je odgodila ponovno otvaranje škola.

Slovačka je u studenom prošle godine okupirala medijske naslovnice jer je tijekom jednog vikenda testirala oko dvije trećine od 5,4 milijuna stanovnika na koronavirus. Razine ispitivanja su i dalje visoke. U najteže pogođenim regijama, ljudi se moraju testirati svakih sedam dana kako bi mogli ići na posao. Ali stručnjaci kažu da se dobiveni podaci slabo koriste, sustav praćenja u zemlji ne funkcionira i previše se oslanja na brze i jeftine testove antigena, a ne na preciznije i skuplje PCR testove. Zemlje koje su imale bolje rezultate u suzbijanju covida-19 provode velik broj PCR testova. Austrija, Mađarska, Poljska i Češka također nesrazmjerno provode više PCR testova od Slovačke.

Okreću se Sputnjiku

Kritičari populističkog premijera Igora Matoviča kažu da je pandemija razotkrila neiskustvo njegovog kabineta, a parlamentarni zastupnik Miroslav Kollar, koji je ujedno i gradonačelnik grada Hlohovca, u srijedu je u znak protesta napustio vladajuću koaliciju.

"Kao gradonačelnik nastavit ću činiti sve da zaštitim stanovnike našeg grada", rekao je. “Međutim, kao zamjenik više ne mogu legitimirati kaotičnu i nesposobnu vladavinu Igora Matoviča, koji i danas nudi samo isprike. . . umjesto energičnog i kompetentnog političkog vodstva "

image
Testiranje u Bratislavi
Vladimir Simicek

Matovič je rekao da bi s obzirom na ''katastrofalna kašnjenja'' u opskrbi cjepivom, Slovačka trebala kupiti rusko cjepivo Sputnjik V, koje susjedna Mađarska koristi unatoč tome što ga regulatorni organi EU nisu odobrili.

''Ja sam za. To je izvrsno cjepivo s velikom učinkovitošću'', izjavio je.

Učinkovit program cijepljenja mnogi sada vide kao jedini izlaz iz katastrofalnog scenarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:58