ŠOKANTNI OBRAT

Nijemci promijenili ploču? S energetskom krizom nosit ćemo se kao i s pandemijom - kešom iz zajedničkog džepa

Kancelar Olaf Scholz rekao je da će podržati ulazak u dug samo ako će se raditi o pozajmicama

Olaf Scholz, njemački kancelar/ Ilustrativna fotografija

 /Snapshot/future Image/u Stamm/Shutterstock Editorial/Profimedia Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia

Njemačka je vlada u utorak naglasila da "u ovom trenutku" nije spremna raspravljati o povećavanju duga Europske unije putem zajmova, ali je rekla da bi u budućnosti potencijalno mogla odobriti takav plan, piše Politico.

Bloomberg je u ponedjeljak izvijestio da će njemački kancelar Olaf Scholz "podržati ulaženje EU u dug" kako bi se Unija lakše suočila s posljedicama energetske krize, ali samo ako će se raditi o pozajmicama, a ne subvencijama.

Komentirajući kritike koje su Njemačkoj upućene zbog 200 milijardi eura teškog paketa ekonomskih mjera kojim je ta zemlja kontrolirala cijenu plina, dva su dužnosnika Politicu rekla da je kancelar Scholz nagovijestio je da bi EU zemljama partnerima koje se nalaze u sličnim problemima mogla posuditi novac kako bi i one uspostavile programe za pomoć svojim ekonomijama.

Takav mehanizam solidarnosti mogao bi se bazirati na programu SURE (instrument za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji) koji je EU uspostavio kako bi 2020. odgovorio na covid krizu.

Najvažnije, fiskalno konzervativni njemački ministar financija Christian Lindner ne isključuje mogućnost da će se takav plan realizirati, ali ne vjeruje da se u njegovu realizaciju treba krenuti sada.

Lindner je prošlog vikenda za časopis Spiegel rekao da nije za to da Europska unija uđe u nove dugove tako što će kao davati subvencije, kao što je to bio slučaj za vrijeme pandemije, ali je sugerirao da bi se potencijalno moglo raspravljati o rješenje koje je bazirano na zajmovima kao što je to slučaj s programom SURE.

Glasnogovornik Ureda njemačkog kancelara nije odgovorio na pitanje razmatra li Scholz izdavanje novi EU zajmova koji bi bili slični programu SURE, ali je rekao da Unija već u funkciju stavlja druge financijske alate, poput 750 milijardi dolara teško fonda za oporavak.

- Do sada se distribuirala samo jedna petina tih sredstava - rekao je glasnogovornik.

- Veći je dio sredstava još uvijek dostupan te može otići na investicije i reforme u zemljama članicama. Može im pomoći da upravljaju krizom i odrade zelenu tranziciju - dodao je glasnogovornik.

Glasnogovornik se potom referirao na program REPowerEU koji su prošli tjedan usuglasili ministri financija članica EU.

- To je paket pomoću kojeg ćemo mobilizirati sredstva koja debelo premašuju 200 milijardi eura. Radi se o novcu koji ćemo povući iz prethodno neiskorištenih kredita te ga potom pojačati s priličnim subvencijama. Sada nam preostaje da s Europskim parlamentom dogovorimo kako ćemo na pravovremen način koristiti ta sredstva - rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:36