BILTEN ATOMSKIH ZNANSTEVNIKA

'NIKADA NISMO BILI BLIŽE APOKALIPSI' Sat sudnjeg dana pomaknut su na samo 100 sekundi do ponoći: 'Prijetnje rastu, najviše nas brinu tri stvari'

 
Sat sudnjeg dana, ilustracije katastrofe
 AFP, Profimedia

Sat sudnjeg dana, koji simbolično pokazuje koliko je blizu naš planet totalnom uništenju, u četvrtak je pomaknut na samo 100 sekundi od ponoći,, piše BBC.

To znači da sat, kojeg pomiče Bilten atomskih znanstvenika, stoji najbliže apokalipsi ("ponoći") od kada je počeo otkucavati - a to je bilo sad već davne 1947. godine. Tada su ga osmislili znanstvenici koji su radili na projektu "Manhattan", to jest stvaranju prve atomske bombe.

Znanstvenici koji su pomaknuli dat tvrde da su to učinili prvenstveno zbog tri stvari koje su svijet primakle korak bliže sudnjem danu - porastu nuklearnog naoružanja, nemogućnosti da se uhvatimo u koštac s klimatskim promjenama i "cyber dezinformacijama kojima se širi nepovjerenje među narodima i u institucije".

Prošle je godine sat bio postavljen na dvije minute od ponoći, jednako kako i 2018. godine. No, ove su godine kazaljke počele brojati i sekunde, a razloge za to objasnila je predsjednica Biltena atomskih znanstvenika Rachel Bronson.

- Ovaj trenutak u povijesti zahtijeva našu pozornost jer se prijetnje povećavaju. Svijetu sada prijete i moćni lideri koji zanemaruju najefikasnije metode kojima bi se moglo odgovoriti na sve kompleksnije prijetnje čovječanstvu.

Odluku da se sat pomakne donio je Upravni odbor Biltena, u kojem sjedi čak 13 dobitnika Nobelove nagrade. Ove godine njihovom se odlučivanju prvi puta pridružila i grupa "Starješina", to jest međunarodnih lidera i bivših dužnosnika koju je 2007. osnovao bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela.

- Moramo djelovati sada i moramo djelovati zajedno. Nijedna država ili osoba to ne može učiniti sama - rekao je bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:27