NESREĆA BRODA

'NISAM MOGLA SPAVATI. KAD SAM STIGLA NA PLAŽU OSTALA SAM U ŠOKU' More izbacilo zaštitne maske na obalu Australije, strahuje se da će to tek početak

 
 Facebook/AMSA/Aliy Potts

Stanovnici Sydneyja ostali su zapanjeni otkrićem na plažama tijekom vikenda kada je sa teretnog broda koji je plovio iz Kine prema Melbourneu ispalo 40 brodskih kontejnera, piše The Guardian.

Zaštitne maske za lice, plastične posude i druga medicinska oprema zasula je plaže nakon nesreće teretnog broda APL England. Olujno nevrijeme u nedjelju onemogućilo je sigurnu plovidbu teretnjaku koji je morao promijeniti rutu pa je krenuo prema Brisbaneu.

Kontejneri su osim medicinske opreme prevozili i kućanske aparate te građevinski materijal.

Australska Uprava za pomorsku sigurnost primila je izvješća da je more na plaže izbacilo zaštitne maske za lice na području između plaže Magenta i Ulaza, sjeverno od Sydneyja.

Riječ je o kutijama fleksibilnih materijala, kakve se obično koriste u sustavima grijanja i hlađenja, a pojavile su se u utorak u zaljevima Bondi i Long, rekao je izvršni direktor Pomorske uprave Novog Južnog Walesa.

Lokalni mještani odmah su izašli na plaže kako bi što prije očistili nakupljeni otpad. Zabrinuti su da bi velika količina plastike mogla naštetiti životu u moru.

*Edit * Keep an eye on the beaches With 40 shipping containers full of masks and plastic containers falling into the...

Posted by Aliy Potts on Tuesday, May 26, 2020

- Pročitala sam članak o brodu prošle noći. Nisam mogla spavati, navila sam budilicu i obećala sebi da ću otići do plaže i učiniti sve što mogu. Kada sam stigla na plažu Coogee, imala sam što vidjeti. Cijela lijeva strana bila je prekrivena zaštitnim maskama i paketima plastičnih kutija koje su bile zatvorene, ispirčala je Aliy Pott koji živi u Bondiju.

- Kupila sam zaštitne rukavice, došlo je još dvoje ljudi i pomogli su mi. Napunili smo nekoliko vreća za smeće. Bojim se da bi mogli biti ovako svaki dan, obzirom na broj kontejnera koji je pao u more, izjavila je te objavila fotografije na svom Facebooku.

Gradske vlasti na području od Sydneyja i Gosforda dobile su od pomorskih vlasti Novog Južnog Walesa savjete kako da zbrinjavaju pronađeni otpad s broda jer se predviđa da bi morske struje u idućim danima mogle nanijeti još paketa s kontejnera.

This morning we boarded the Singapore-flagged container ship APL England at the Port of Brisbane anchorage following...

Posted by Australian Maritime Safety Authority - AMSA on Tuesday, May 26, 2020

Također, ovih dana će australska Uprava za pomorski sigurnost odlučiti može li APL England biti sigurno dovezen do luke Brisbane.

- Još 74 kontejnera su oštećena i srušena na palubu broda. Još šest kontejnera strši sa bočne strane broda kao i tri kontejnera s lučke strane broda.

- Čim brod pristane u luku provest ćemo istragu koja će se fokusirati na sigurnost broda. Ispitat će se je li teret utovaren u skladu s pravilima i mjerama sigurnosti i je li bilo kršenja regulacija o zaštiti okoliša, izjavio je glavno direktor operacija Allan Schwartz pri Upravi za pomorsku sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:56