BOGAT I LUD

'NISAM UOPĆE ZNAO DA JE GAY' Otac jednog od najgoreg silovatelja u povijesti otkrio što misli o zločinima i kazni svog flambojantnog sina

 
Reynhard Sinaga
 GREATER MANCHESTER POLICE / AFP

Saibun Sinaga, otac Indonežanina Reynharda Sinage, najgoreg silovatelja u povijesti Velike Britanije rekao je da je kazna koju je njegov sin dobio, doživotni zatvor, u skladu sa zločinima koje je počinio, piše BBC.

Podsjećamo, Reynhard Sinaga osuđen je za seksualno zlostavljanje 48 muškaraca. Sinaga bi svojim žrtvama pristupao ispred noćnih klubova u Manchesteru te ih mamio u svoj stan, gdje bi ih drogirao i napastovao te napade snimio. Indonežanin je u ponedjeljak osuđen na kaznu doživotnog zatvora, s tim da mora odslužiti najmanje 30 godina te kazne.

Dok se Sinagina obitelj i prijatelji mire s njegovom sudbinom i spoznajom da je bio zlostavljač, u medijima cure detalji o njegovom životu u Indoneziji.

Reynhardov otac Saibun rekao je za BBC da je obitelj prihvatila presudu britanskog suda. "Kažnjen je u skladu sa zločinima i mi prihvaćamo presudu. Ne želim dodatno govoriti o tom slučaju", rekao je Saibun.

Reynhardovi prijatelji koji su s njime studirali na Sveučilištu u Indoneziji kažu da je bio flambojantan i popularan. "Bio je jako društven i prijateljski nastrojen. S njime je bilo lako i zabavljali smo se dok smo radili na grupnim projektima", rekao je jedan Reynhardova prijateljica koji je željela ostati anonimna. Dodala je da su izgubili kontakt kada je Sinaga 2007. godine otišao studirati u Veliku Britaniju.

Sinaga se navodno zaljubio u Manchester i rekao svojim roditeljima da zauvijek želi živjeti u Velikoj Britaniji. Indonežanin je u živio blizu gradske četvrti koja je u Manchesteru poznata kao "Gay Village" te je tamo mogao otvoreno pokazivati svoju seksualnost. U Indoneziji, ipak daleko konzervativnijoj zemlji, to nije mogao. Njegova obitelj čak i nije znala da je gay.

Rođem 1983. godine u konzervativnoj kršćanskoj obitelji na otoku Sumatri, Reynhard je najstariji od četvero djece. Njegov otac Saibun bogati je poslovni čovjek te posjeduje nekoliko podružnica privatne banke. Upravo su Saibunovi značajni financijski resursi dopustili Reynhardu da 10 godina studira i plaća školarine. Saibun je plaćao i sinovljev sin u Ulici Princess u samom centru Manchestera.

Reynhardova majka Normawaty bila je jedina članica obitelji koja je došla na jedno od njegovih ročišta. Naime, ona je došla na prvo saslušanje koje se održalo prije prvog od četiri suđenja. Nije došla na niti jedno suđenje, koja su se održala zato što je Sinaga tvrdio da nije kriv za zločine koji su mu se stavljali na teret. Međutim, Reynhardova je majka napisala izjavu o njegovom karakteru i ta je izjava postala dio njegove obrane.

"Njegova ga je obitelj opisala kao dobrog, pametnog i religioznog momka koji je redovito išao u crkvu", rekao je Gulfan Afero, djelatnik indonezijske ambasade u Londonu. Sutkinja Suzanne Goddard rekla je tijekom izricanja kazne da Reynharda njegova obitelj nije zapravo poznavala.

Policija je rekla da je pronašla dokaze da je Sinaga na piku imao najmanje 190 žrtava. Druge potencijalne žrtve javile su se na posebne telefonske linije za pomoć.

Vijesti o Sinaginim zločinima šokirali su i naljutili njegovu domovinu. Priča o njemu postala je viralna senzacija, a članove Reynhardove obitelji opsjedaju mediji. Mnogi Indonežani na društvenim su mrežama rekli da je Sinaga osramotio njihovu naciju te da bi ga trebalo smrtno kazniti, što nije moguće budući da je Velika Britanija 1965. godine prestala kažnjavati smrću. Drugi su dovodili u pitanje njegovo mentalno stanje. Afero, koji je Sinagu upoznao tijekom suđenja, rekao je da Reynhard bio pri zdravoj pameti.

"Susreli smo se tri puta dok je bio u zatvoru. Djelovao je sretno, zdravo i mirno", rekao je Afero. "Razumije što mu slijedi, ali se nije pokajao jer inzistira da nije kriv. Shodno tome, ne osjeća nikakvo breme."

Sutkinja je Sinaginu obranu, odnosno tvrdnje da su njegove žrtve pristale na seks, odbacila kao "sulude besmislice". Indonežani koji su pratili slučaj primijetili su da se žrtve silovanja u Velikoj Britaniji štite te da im se daje emotivna potpora, što u Indoneziji nije slučaj.

LGBTQ zajednica na Indoneziji strahuje da bi ovaj slučaj mogao dovesti do porast netolerancije prema seksualnim manjinama. Aktivist za prava homoseksualaca Hartoyo rekao je za BBC da bi se netolerantni mogli tim slučajem služiti u svrhe propagande. "Jasno je da slučaj nema veze s tim što je (Reynhard Sinaga) bio gej, već da je riječ o zloj osobi, nadam se da će mediji to tako i prenijeti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:06