ČUDOVIŠTE

NOVI DETALJI O NAJGOREM SILOVATELJU U POVIJESTI BRITANIJE Napastovao je čak 195 muškaraca, u piće im je stavljao opasnu drogu GHB

Indonezijski student Reynhard Sinaga (36) proglašen je krivim za silovanje ili seksualno zlostavljanje 48 muškaraca u Manchesteru. Britanski mediji danas su objavili nove pojedinosti o njemu...
Reynhard Sinaga
 GREATER MANCHESTER POLICE / AFP

Osamnaestogodišnji igrač ragbija prvog je lipnja 2017. godine sa svojim prijateljima izašao u noćni klub Factory u Manchesteru. Ragbijaš se oko ponoći razdvojio od svojih prijatelja pa im je poslao poruku i izašao iz kluba. Dok je čekao da mu se jave, prišao mu je indonezijski student Reynhard Sinaga i ponudio da se u njegovom stanu skloni od hladnoće. Ragbijaš je pristao. Sinaga ga je u stanu ponudio s crvenim pićem. Osamnaestogodišnjak je popio dvije čašice tog pića. Sinaga mu je potom natočio čašicu čistog pića iz boce koja je nalikovala na bocu sambuce. Ragbijašu se nakon te čašice zamračilo pred očima i onesvijestio se.

Kada se nekoliko sati kasnije probudio, goli Sinaga bio je na njemu i seksualno ga je zlostavljao. Premda je u tom trenutku još uvijek bio zbunjen i dezorijentiran, ragbijaš je Sinagu uspio gurnuti sa sebe i krenuti prema izlaznim vratima stana. Sinaga ga je sustigao, nekoliko puta ugrizao te ga je pokušao vratiti u stani. Ragbijaš i napasnik tada su se fizički sukobili. Šake su letjele, Sinaga je od udaraca završio u nesvijesti, a ragbijaš je pokupio sve svoje stvari i pobjegao. No, kako mu je baterija na mobitelu bila prazna, morao se vratiti kako bi nekoga dozvao da mu pomogne. Sinagin susjed ga je pustio sebi u stan, ponudio mu da se oporavi i dopustio da nazove policiju i majku.

Ragbijaš je odlučio nazvati i hitnu pomoć jer je Sinagu poprilično izudarao. Sto osamdeset i dva centimetra visok te 82 kilograma težak ragbijaš priznao je da je fizički jači od 170 centimetara visokog i znatno slabijeg Sinagu. Kada je policija došla na lice mjesta, oba su mladića uhićena. Ragbijaš je uhićen zbog sumnje da je Sinagi nanio teške tjelesne ozljede, a napasnik je primljen u bolnicu zbog sumnje na krvarenje u predjelu mozga.

Kada je Sinaga došao u bolnicu, počeo se sumnjivo ponašati, što su zapazili detektivi koji su pozvani da istraže slučaj. Sinaga je naime odbio otključati svoj mobitel. Uz to, ragbijaš je u svojim trapericama pronašao bijeli mobitel iPhone 4. "Nemam pojma kako je dospio tamo. Možda ga je (Sinaga) tamo ubacio. To je jedino objašnjenje. Ja ga tamo nisam stavio", rekao je ragbijaš policiji. Ta je greška razotkrila Sinagu, piše Daily Mail. Policija je tom iPhoneu pronašla video snimke tri silovanja i jednog pokušaja silovanja ragbijaša u nesvijesti te sijaset drugih snimaka napada na druge muškarce. Policija je pretražila Sinagin stan te pronašla još snimaka zločina.

"Reynhard Sinaga izolirao je, drogirao i seksualno zlostavljao svaku od žrtava dok su bile bez svijesti. Nadalje, snimao se dok je to radio. Da nije, možda se nikada ne bi otkrilo da je to radio", rekao je tužitelj Iain Simkin. Na snimkama se moglo vidjeti da je Sinaga svoje žrtve pribijao na pod kada god bi se počeli migoljiti te nastavljao s napadima. Ponekad bi poslije napada ugasio svjetlo u stanu ili žrtve prekrio pokrivačem. Većina njegovih žrtava budila bi se dezorijentirana i s osjećajem mučnine, ali bez spoznaje da su bili silovani. Sinaga im je najvjerojatnije u pića stavljao drogu GHB (Gama-hidroksibutirat), "drogu za silovanje" čija pretjerana konzumacija može dovesti do nesvjestice i kome. Nekima koji su se u njegovom stanu budili goli ili djelomično goli govorio da im je odjeća bila prekrivena bljuvotinom te da ih je razodjenuo kako bi se osjećali udobno. Većina njegovih žrtava prijateljski bi ga pozdravila pri rastanku. Jednoj je žrtvi prijetio udarcima remenom i ugrizima, i to nakon što ju je četiri puta silovao. Drugu je žrtvu, 18-godišnjeg školarca, pokušao natjerati da mu da novac.

Tridesetšestogodišnji Reynhard Sinaga u ponedjeljak je proglašen krivim za silovanje ili seksualno zlostavljanje 48 muškaraca u Manchesteru. Policija drži da je Sinaga u periodu od dvije i pol godine napastovao najmanje 195 muškaraca. To je činio tako što se predstavljao kao "dobri Samaritanac" te mamio svoje žrtve u svoj stan, gdje bi ih potom drogirao i zlostavljao nakon što bi izgubili svijest. Sinagu je državni tužitelj Ian Rushton prozvao najgorim britanskim silovateljem u povijesti. Dokazano je da je Sinaga počinio 159 kaznenih djela, uključujući i 136 silovanja, koja je snimao na dva mobitela. Policija još nije identificirala najmanje 70 njegovih žrtava. Sudac je u ponedjeljak, u četvrtom procesu protiv Sinage, Indonežanina osudio na doživotnu kaznu zatvora uz uvjet da u zatvoru mora provesti najmanje 30 godina. Sinaga već služi 88 simultanih doživotnih zatvorskih kazni s minimalnim vremenom provedenim u zatvoru od 20 godina.

Sutkinja Suzanne Goddard rekla je da su neke žrtve na suđenjima rekle da su se osjećale krive što su ga "gnjavile" i što su spavale kod njega na podu. "Što se mene ticalo, mislio sam da mi je napravio uslugu. Pristao sam biti njegov prijatelj na Facebooku i mislim da sam mu poslao poruku kada sam stigao kući", rekla je jedna žrtva. Bilo je incidenata gdje su se žrtve budile usred napada i drugih sumnjivih situacija, no niti jedna od tih situacija nije bila dovoljno da se Sinaga detaljnije ispita ili istraži. Okidač za istragu bio je napad na ragbijaša i otkriće snimaka na mobitelu.

Indonežaninov život u Manchesteru financirali su njegovi roditelji, a premda su mediji pisali da je student, točnije bi bilo reći da je bio "vječni student", piše Daily Mail. Njegovi roditelji Saibun i Normawaty, međutim, nisu znali da je homoseksualac, što je najvjerojatnije bio razlog za njegov ostanak u Britaniji. Sinaga je živio nedaleko od noćnih klubova koji su bili popularni među mančesterskom gej populacijom, a poznanici kažu da je išao na puno spojeva te da je imao puno ljubavnika. "Njegova je obitelj toliko bogata da nije morao raditi i stalno je izlazio", rekao je za Daily Mail jedan njegov prijatelj te dodao da je Sinaga bio opsjednut grupom Spice Girls.

Obiteljske prijatelje šokirala je presuda protiv Sinage, a njegov otac nije htio komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:11