POLITIČKA KRIZA TRESE ZEMLJU

'NISMO MU DALI ROK, ALI SUTRA ĆE NAM ODGOVORITI' Vladajuća stranka u Južnoafričkoj Republici orkestrirala udar na predsjednika države, traže ostavku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2018. u 16:41

FILE PHOTO: President Jacob Zuma gestures as he addresses parliament in Cape Town, South Africa November 2, 2017. REUTERS/Sumaya Hisham/File Photo
Sumaya Hisham/File Photo / REUTERS

Jacob Zuma

Afrički nacionalni kongres (ANC), stranka na vlasti u Južnoafričkoj Republici, zatražio je u utorak od predsjednika Jacoba Zume da podnese ostavku i očekuje njegov odgovor do srijede, nadajući se da će tako razriješiti političku krizu koja koči zemlju.

Otkad je u prosincu došao na čelno mjesto u ANC-u, Cyril Ramaphosa želi nagnati Zumu na ostavku zbog njegove upletenosti u brojne korupcijske afere, kako bi spriječio poraz stranke na parlamentarnim izborima 2019.

Bivši poduzetnik se prvo odlučio na miroljubive izravne pregovore s predsjednikom. No pošto su oni propali, zbog nezadovoljstva oporbe, javnosti i članova svoje stranke, prešao je u ofenzivu sazivajući za ponedjeljak sastanak najmoćnijeg stranačkog tijela.

Nakon maratonske sjednice, Državno izvršno vijeće (NEC) ANC-a "opozvalo" je predsjednika u utorak rano ujutro, potvrdio je glavni tajnik ANC-a Ace Magashule.

"Nismo mu dali nikakav rok", ali "znam da će predsjednik sutra odgovoriti", dodao je na tiskovnoj konferenciji u Johannesburgu.

Ako predsjednik odbije zahtjev, ANC može zatražiti glasovanje o povjerenju u parlamentu.

Jacoba Zumu povezuju s nizom afera koje kvare ugled njegove stranke koja je na vlasti od ukidanja aparthejda 1994.

Ako Zuma podnese ostavku, zamijenit će ga dopredsjednik Cyril Ramaphosa, potvrdio je ANC u utorak. Ako mu parlament izglasa nepovjerenje, predsjednik parlamenta će obnašati dužnost do izbora novog, što može trajati 30 dana.

Izdvajamo