CEREMONIJA U VINOGRADU

'NITKO NE PLEŠE S PUTINOM NEKAŽNJENO' Austrijska javnost zaprepaštena prizorima s vjenčanja tamošnje šefice diplomacije: 'Pa kleknula je pred njim!'

Ukrajina i dalje ostaje točka oko koje se Berlin i Moskva ne slažu, ali otvoren je niz pitanja, poput Sirije i Irana, gdje je suradnja nužna
 REUTERS

Ovo je sramota, ali ne za Putina, nego za Austriju, komentirao je Le Soir. Nitko ne može nekažnjeno plesati s Putinom, upozorio je belgijski list. Ovaj je vikend s ruskim predsjednikom plesala austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, odjevena u dindrlicu, na svojoj svadbi u jednom štajerskom vinogradu pokraj granice sa Slovenijom.

Među stotinu uzvanika bio je ruski predsjednik. Predsjedničkim avionom sletio je u Graz, vlasti su zatvorile 50 kilometara ceste kojom se u koloni vozio do vinograda, u pratnji deset donskih Kozaka.

Nema privatnosti

Europska unija je Rusiji nametnula sankcije zbog aneksije Krima i podržavanja separatista u Ukrajini, ali šefica diplomacije zemlje predsjedavajuće Europske unije šalje ruskom predsjedniku privatni poziv da dođe na njezinu svadbu. Jasno, nemoguće je da takav posjet ostane privatan i lišen političke dimenzije. Karin Kneissl, publicistkinja i ekspertica za Bliski istok, prije nego što je ušla u politiku bila je poznata kao kritičarka izbjegličke politike Angele Merkel, podsjeća Frankfurter Allgemeine Zeitung. Formalno nije članica niti jedne stranke, no u austrijsku vladu je ušla na poziv krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ).

Svi su bili tu, na vjenčanju ministrice i poduzetnika: i austrijski kancelar Sebastian Kurz, i potpredsjednik vlade i lider FPÖ-a Heinz-Christian Strache. Ne samo što je Putin plesao s ministricom, nego ga je na odlasku osobno ispratio kancelar Kurz, vozeći se s njim u limuzini do aerodroma u Grazu. Izvrsno da se još jednom istaknu dobre veze austrijske desnice i ruskog režima.

Kao ministrica, Karin Kneissl zalaže se za još tješnje veze Austrije i Rusije pa je prilikom Putinova posjeta Beču u lipnju pozvala ruskog predsjednika na svoju svadbu. I sad se Austriju još jednom sumnjiči da je peta kolona Rusije u Europi, piše bečki Die Standard. I ponovno se otvara dvojba koje su političke pozicije Beča: još uz liberalni Zapad ili već s autoritarnom Istočnom Europom.

Slika ruske moći

S druge strane, bivši KGB-ov agent Vladimir Putin pravi je strateg, piše Der Standard: on zna da za jednog predsjednika nema privatnih posjeta pa je iskoristio ovu priliku da čitavom svijetu pošalje jednu drukčiju, mekšu sliku ruske moći. Putin je u lipnju u intervjuu austrijskom javnom servisu ORF rekao da njegov cilj nije dijeliti EU. Međutim, slike iz Štajerske šalju drugi signal, okrutan je austrijski Der Standard:

Austrijanci su sluge jednom autoritarnom, revizionističkom i ekspanzionističkom despotu koji pokušava ponovno pozicionirati Rusiju kao veliku silu ulazeći u konfrontaciju sa SAD-om, napadom na susjedne zemlje i pokušajem podjele EU. Amerikanci, Britanci, ali ni Nijemci nisu posebno sretni s rusofilskom politikom Austrije, ocjenjuje bečki list i postavlja pitanje zašto ministrica Kneissl nije na svadbu pozvala Angelu Merkel ili možda Jean-Claudea Junckera?

Preko Graza i Austrije ruski predsjednik Vladimir Putin odletio je u Berlin gdje je ovaj vikend razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. To je bio drugi susret njemačke kancelarke i ruskog predsjednika u posljednja tri mjeseca i drugi Putinov bilateralni posjet Njemačkoj od aneksije Krima 2014. i zaoštravanja odnosa Europe i Rusije zbog Ukrajine.

Putin je 90 minuta proveo u vinogradu na svadbi ministrice vegetarijanke, koja se častila tofuom od bundeve. Dvostruko više vremena, više od tri sata, posvetio je razgovoru s Angelom Merkel u dvorcu Meseberg pokraj Berlina. Razgovarali su o ukrajinskoj krizi, ratu u Siriji i gospodarskim odnosima, uključujući plinovod Sjeverni tok zbog kojega Sjedinjene Države prijete Rusiji novim sankcijama. Rezultati razgovora nisu poznati jer su se Putin i Merkel obratili novinarima samo prije početka sastanka u subotu kasno popodne, bez mogućnosti postavljanja pitanja.

U novom odnosu svjetskih sila Rusija i Njemačka su prisiljene na poboljšanje odnosa, ocjenjuju njemački mediji. Deutsche Welle u svom komentaru susret Merkel-Putin tumači u odnosu prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, “nevidljivom trećem u ovom političkom odnosu”. Jer otkako Donald Trump politički žari i pali, odnosi s Moskvom odjednom ne izgledaju tako loše. Nije Rusija bolja nego što je bila jučer, nego se u odnosu na Trumpa perspektiva potpuno mijenja.

Sporna pitanja poput ruskog uplitanja u američke izbore ili slučaja Skripalj u tom kontekstu postaju manje važna, Rusija i Njemačka potrebne su jedna drugoj kako bi spriječile najgore, a to je konačni kraj nuklearnog sporazuma s Iranom. Njemačka također treba Rusiju zbog Sirije jer treba stabilizirati situaciju i osigurati povratak izbjeglica, podsjeća DW.

Austrijski populisti

Pod rastućim gospodarskim pritiskom novih američkih sankcija Putin želi novo zbližavanje s Europom, piše njemački Der Spiegel. Njemačka nije Austrija, u kojoj su desni populisti dio vlade, a njihova ministrica zove Putina na vjenčanje. Međutim, svi putevi u Europu vode preko Merkel i Putin je toga svjestan, ističe Der Spiegel. Istovremeno i Nijemci imaju interes da poboljšaju odnos s Rusijom usprkos svim kontroverzama.

Naklon ili 'kniks'?

Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl meta je žestokih kritika zbog toga što je pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svojem vjenčanju u subotu napravila veliki 'kniks' i time po mišljenju kritičara nanijela štetu ugledu zemlje.

Putin je bio glavna zvijezda njezina vjenčanja iako nisu posebno dobri prijatelji.

Kneissl je s njime otplesala valcer i nakon toga napravila duboki 'kniks' što su neki austrijski mediji ocijenili štetnim za Austriju.

'Kniks' na kraju plesa važan je element bečkog plesnog bontona i izraz poštovanja, objasnio je Roman Svabek, vlasnik plesne škole koja zadnjih deset godina organizira poznati bečki Opernball.

"Kneisslino klečanje pred Putinom je sramota", ocijenio je Der Standard, dodajući: "Ministrica vanjskih poslova izgubila je svu vjerodostojnost zbog načina na koji se ponijela prema Vladimiru Putinu."

Kneissl (53), nestranačka stručnjakinja za Bliski istok, imenovana je ministricom vanjskih poslova na prijedlog krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) koja je bliska Putinovoj Jedinstvenoj Rusiji.

Njezini kritičari fokusirali su se na to što Austrija trenutačno predsjeda EU, a odnosi EU i Rusije jako su napeti zbog niza pitanja.

Austrija nije kao druge europske države ove godine protjerala ruske diplomate nakon što je Velika Britanija optužila Kremlj da je nervnim otrovom otrovao bivšeg ruskog špijuna i njegov kćer u Engleskoj, što Moskva niječe. (Hina)

Trgovina Rusije i Njemačke je 2017. godine porasla 22 posto

Putin je u Berlinu rekao da Njemačku vidi kao vodećeg partnera i istaknuo da je trgovinska razmjena dviju zemalja lani porasla za 22 posto, na 50 milijardi dolara, odnosno 43 milijarde eura, prenosi Süddeutsche Zeitung. Oko 5000 njemačkih tvrtki aktivno je u Rusiji i osigurava 270.000 radnih mjesta, rekao je Putin. Promet njemačkih tvrtki s Rusijom lani je porastao za 25 posto.

Rusija je najveći opskrbljivač Njemačke energijom, upozorio je Putin, a veza bi mogla postati čvršća gradnjom Sjevernog toka 2, kojim će se ruski plin transportirati do Njemačke preko Baltika, zaobilazeći Ukrajinu. Berlin neće igrati samo na kartu Rusije: kancelarka Merkel putuje u posjet Gruziji, Armeniji i Azerbajdžanu. U Bakuu će glavna tema biti gradnja plinovoda prema Europi koji bi smanjio ovisnost o ruskom plinu. (S.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:20